CHP Adapazarı İlçe Başkanı Fatma Kurtuluş ve Adapazarı Belediye Meclis Üyesi Haluk Akbay ile ortak basın toplantısı düzenledi. Adapazarı Belediyesi Meclisi’nde gündem dışı maddeleri gündeme getirmeye çalıştıklarını söyleyen CHP Adapazarı Belediye Meclis Üyesi Haluk Akbay, pozitif muhalefet yaparak ve değerlendirerek cevap verdiğini belirtti. Akbay, “Onlara karşı yaptığım konuşmalar AKP belediye meclis üyelerini rahatsız ediyor” dedi.

“Gündem dışı konuları dile getiriyorum”

Adapazarı Belediye Meclis Üyesi Haluk Akbay, “Adapazarı meclisinde 21 tane AKP belediye meclis üyesi, 8 tane MHP var, 7 İYİ Parti ve CHP’yi temsilen bir de ben varım. Toplam 37 kişiyiz mecliste. CHP olarak benim komisyonlarda görev almam mümkün değil. Çoğunluk olmadığı için giremiyorum. Ben gündem dışı ve mevcut olan gündemlerden ders çalışarak oradaki halkın benden istediği ve partimin benden istediği sorunları dile getirmeye çalışıyorum” dedi.

Akbay, “Bu nedenle benim konuşmalarım genelde gündem dışı veya gündem maddeleri oluyor. Pozitif muhalefet yaparak ellerindeki verileri değerlendirerek kendilerine cevap veriyorum. Onlara karşı yaptığım konuşmalar AKP belediye meclis üyelerini rahatsız ediyor” ifadelerini kullandı.

“Adapazarı’nın borcu 35 Milyon”

Akbay, “Adapazarı Belediye Başkanlığı el değiştirdi, Sayın Mutlu Işıksu ele aldı. Peki hangi ölçekte bir belediye aldığını görmek için verileri sizlerle paylaşıyorum. 2018 yılı kesinleşen gelirler 114.666.640,14 TL iken giderler 124.217.368,56 TL’dir. Bütçe açığı 9.550.728,42 TL’dir.  2018 yılı sonu itibariyle kesinleşen toplam borç 68.982.945,87 TL’dir. 2019 yılı bütçe dönemi borcu ise 35.471.766,70 TL 2020 yılı içinse 53.828,501,03 TL’dir. 2018 yılı kesinleşen gelirler tahakkuku 149.666.911,32 TL NET tahsilatı 114.666.640,14 TL olup 35.000.271,14 TL tahsil edilmemiştir gerçekleşme oranı %76,62’dir. Görüldüğü üzere devir alınan Adapazarı Belediyesi’nin ekonomik olarak yönetilmediği ortadadır. Gelir–gider, tahakkuk–tahsilat dengelerinin sağlanamadığı güçsüz, kağıt üstünde toparlanmaya çalışılan bir ekonomik yapı mevcuttur” dedi.

“Adapazarı Belediyesi ekonomik olarak yönetilmiyor”

Altı aydır toplantılara katıldığını söyleyen Akbay, “Bu toplantılar sonucunda en az 3 tanesinde bana müdahale ettiler. Hatta grup başkanı da geldi, 'Bugün ne konuşacaksın, gündeminde ne var' diye benim yazdığım şeyleri de mecliste bakmaya çalıştılar. Görevde bulunduğumuz 6 ay içinde yapılan aylık toplantılarda 66 gündem maddesinin 36'sı imar değişikliği, diğer 30'u belediye hizmetlerinin devamını sağlayan maddelerdir. Bu maddeler içinde imar komisyonunun kararı otopark sorununu çözmek için yetersiz olduğu gerekçesiyle otopark ile ilgili 3 madde ve birde yapılan değişikliklerin yeşil alan büyüklüğünü düşürdüğünden yeşil alan ile ilgili imar raporuna red oyu verdik” dedi.

Akbay, “Büyükşehir yasası Adapazarı Belediyesi'nin önünü tıkamış. Bu sadece Adapazarı için değil, her taraf için geçerli. Ama bana göre Adapazarı cezalandırılmış. 271 bin 515 nüfusu olan Türkiye'de de 17 tane daha il var bu nüfusun altında olan ama Adapazarı ilçe konumunda. Dikkat ederseniz Adapazarı'nın giriş ve çıkışlarında Adapazarı ilçesi diye yazmıyor, Sakarya yazıyor. Bunu başkan yardımcısına söyledim düzelteceğiz dedi ama şu ana kadar hiçbir hamle yapılmadı” diye konuştu.

 “Adapazarı Belediyesi ekonomik olarak güçlü değil”

Önceki yönetimlerin Adapazarı Belediyesi’ni borca soktuklarını söyleyen Akbay, “Adapazarı Belediyesi ekonomik olarak güçlü değil ve bundan önceki yönetimler belediyeyi borca sokmuş ve hiçbir şey yapılmamış öyle terk edilmiş. Şu an da sayın belediye başkanının aldığı yük çok büyük bir yük. Çünkü yatırımda yapılmamış diğer mahallelere. Eğer Sakarya Büyükşehir Belediye yasası devam edecekse o zaman Büyükşehir Belediye Başkanına büyük bir yük düşüyor. Düştüğü görev şudur: Adapazarı lokomotif olarak kabul etmek mecburiyetinde. Adapazarı'nın ana arterlerini güzelleştirmek ve çekici hale getirmek mecburiyetinde. Eğer Adapazarı'nı biz bu hale getiremezsek, Sakarya büyüyemez. Onların ifadesiyle 'Marka şehir olacağız' diyorlar ki marka şehir olmak öyle lafla söylenecek olunacak bir şey değil. Bunun alt yapısına şimdiden başlanması lazım. O zaman iş nereye dönüyor; Adapazarı Belediyesi Sayın Mutlu Işıksu'nun yaptığı spor parkı, oyun grubu, basketbol sahası ve asfaltlama işine dönüyor. O da kasaba anlayışıdır. Bugün hangi kasabaya gitseniz bu sorunlar herkeste vardır. Her belediye başkanı da rutin olarak yapması gereken konudur. O yüzden buradan Büyükşehir belediye başkanına seslenmek istiyorum. Eğer Sakarya Türkiye bazında bir şehre, marka haline getirilmek isteniyorsa Adapazarı'na öne alması lazım. Adapazarı'nın lokomotif kabul etmesi lazım. Adapazarı'nı dışardan yatırımcıyı çekecek, insanları çekecek hale getirilmesi lazım. Bu sosyal anlamda da böyle” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim