Günümüzde fermente ürünlerin sağlık açısından faydaları üzerine yapılan çalışmalar hızla artıyor. Çok eski dönemlerden itibaren devam eden sirke yapma da bu yöntemlerden birisi. Sirke temelde meyvelerin kısa zamanda bozulması nedeniyle uzun süreli saklanabilmesi amacıyla yapılan fermantasyon işlemi. Her türlü meyve ve çeşitli sebzelerle sirke yapmak mümkün.

Günümüzde elma, ananas, alıç gibi pek çok sirke çeşidi elde edebiliyoruz.. Fermentasyon sonucunda içeriğindeği fenolik ve antimikrobiyel bileşenler atıyor ve bu da sirkeyi bizim için harika bir ürün haline getiriyor.

Sirke üretiminde sağlık açısından en faydalı olan yöntem geleneksel olarak elde edilen sirkelerdir. Bu sirkelerin vitamin ve mineral içeriği çok daha zengin, asidik oranı da daha düşüktür. Antioksidan ve fenolik bileşen yönünden zengin olan alıcın, içerdiği organik asitler ve antimikrobiyal etkisi göz önüne alındığında dönem dönem tüketilebilecek bir sirke.

Sirke çeşitler içerisinde sindirim sistemini en çok destekleyen elma ve alıç sirkesi. Kabızlık sorununuz varsa veya mide problemi yaşıyorsanız evde yapılan elma ve alıç sirkesi size çok fayda sağlayacaktır.

Sirkenizi siz evde yapıyorsanız meyve ve sebzeleri bakteri ve mantarlardan arındırmak için de tercih edebilirsiniz. Sebze ve meyveleri önce karbonatlı suda bekletip tarım ilaçlarını uzaklaştırın daha sonra sirkeli suda bekleterek bakteri ve mantarlardan uzaklaştırın. Ayrıca kimyasal ürün kullanmadan ev ve banyonun temizlenmesi için de iyi bir alternatif sirke.

Fermente ürün tüketimi her yaş grubu için uygun olan ürünler. Fakat gebe bireyler, kanser tedavisi görenlerin hekimine danışıp tüketmesi daha uygun olacaktır. Ayrıca 1 yaş altı bebeklerin tüketmemesi gerekiyor.

Her besinde olduğu gibi sirkeyi tüketirken de miktar bizim için önemli. Sirkeyi gün içerisinde 2 yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tercih edebilirsiniz. En iyi yararı sağlamak için sabah aç olarak dişlerinizi fırçaladıktan sonra 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı olacak şekilde tüketin. Böylece mide asit salınımını arttırıp yemekleri daha kolay sindirebilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim…