Bu hafta sonu ve gelecek hafta sonu çok önemli iki sınav var.

Sınav hazırlanırken ve sınav günü tüketeceğiniz besinler başarınıza katkıda bulunacaktır. O nedenle bu dönmede beslenme her zamankinden çok daha önemli.

Öncelikle bu süreçte çocukların gelişimi üzerinde etkili tahıl grubu tüketimine dikkat edilmeli. Beyaz undan yapılmış börek, poğaça gibi yiyecekler kan şekerinin hızlı yükselmesine ve yemek sonrası uyuklamaya neden olacağı için çalışma performansını etkileyecektir. Bunun yerine tam tahıllı, çavdar veya karabuğday unu gibi posa içeriği yüksek unlardan yapılmış yiyecekleri tercih etmek önemli.

Sınava hazırlanma sürecinde beyin gelişimine destek olan omega-3 ten zengin balık, semizotu, ceviz gibi besinlerin tüketimi arttırılmalı. Balık tüketilemediği dönemlerde çocuklar için üretilmiş balık yağı takviyeleri alınabilir.

Bu süreçte hastalıklara yakalanmamak ve bağışıklık sisteminin güçlü olması için limon, portakal, çilek gibi C vitamininden zengin besinleri gün içinde düzenli tüketmeye çalışın. Arı ürünlerine herhangi bir alerji yoksa propolis takviyesi alınabilir.

Sürekli oturur pozisyonda çalışıldığı için vücutta ödem problemin yaşanabilir. Bunu en aza indirmek için gün içinde en az 2 litre su tüketilmeli. Kahvaltıda ve diğer öğünlerde yeşillik olarak maydanoz, ananas gibi ödem atıcı etkisi olan besinler de tüketilebilir.

Ders çalışırken beynin harcadığı enerji günlük rutin işlerde harcanan enerjiden çok daha fazla. Beynin ihtiyacı olan enerjiyi sağlamak için karbonhidrat alımın önemli. Ara öğünlerde meyve tüketmek, sıcak mevsimde dondurma tüketmek beynin ihtiyacı olan enerjisi karşılamasını sağlayacaktır.

Sağlıklı yağ tüketimi bu dönemde hem kilo kontrolü hem de beyin fonksiyonlarını desteklemede yardımcı olacaktır. Ceviz, badem, fındık gibi sağlıklı atıştırmalıklara gün içerisinde mutlaka yer verin. Çocuğunuz avokado tüketmeyi seviyorsa sabah kahvaltısında olgunlaşmış avokadoyu limon ve peynir ile karıştırıp ona sağlıklı bir seçenek oluşturabilirsiniz.

Sınav sabahı kahvaltı etmeye özen gösterin. Uzun süre ara verme imkanınız olmayacağı için sınavda açlık durumunun dikkatinizi dağıtmaması için uzun süre tok kalmanızı sağlayacak proteinden zengin bir kahvaltıyı tercih edebilirsiniz. Az tuzlu peynir, yumurta, ceviz ve tahıllı ekmekten oluşan bir kahvaltı sınavda daha iyi bir performans sergilemenizi sağlayacaktır. Sınav sabahı çoğu kişi tercihini simit, meyve suyu, poğaça gibi yağlı karbonhidrat içeriği yüksek besinlerden yana kullanıyor. Bu besinler sınavda kan şekerinizin hızlı yükselip düşmesine ve sınavda uyuklamanıza neden olacaktır. Sınava girerken yanınızda mutlaka su bulundurun ve az az yudumlayarak tüketmeye dikkat edin.

Sınav gününün sizin gününüz olması dileğiyle sağlıklı haftalar dilerim.