Evet sayfa okurları bu haftaki konumuz, geçen hafta belirttiğimiz gibi sigorta acentelerinin yaşadığı sorunlar ve bu sorunlara bağlı olarak talepleri.

Öncelikle sigorta acentelerine uygulanan yaptırımların, sigorta alanında faaliyet gösteren diğer  kurumlara uygulanan yaptırımlardan farklı tutulduğu görülmektedir.

1)- Sigorta acenteleri, sigorta hizmetleri dışında başka bir iş ile iştigal edemez.                                            

Bu konuyu açalım; acenteler sadece sigorta ve sigorta ürünleri hizmeti vermektedir. Diğer sigorta aracıları olan;  Bankalar,  Otomobil satış yerleri. hatta zincir marketler, ana faaliyetleri dışında sigorta hizmetlerini de aynı binada vermektedirler. Acenteye uygulanan yaptırımların, denetimlerin bu kurumlar içinde olması ve gerektiği durumlarda bu kurumlara da ceza uygulanması gerekmektedir.

2)-Acentelerin ülke ekonomisindeki  yeri ve önemi.

Acenteler ülke ekonomisi içerisinde önemli bir hizmet vermek dışında, ekonomiye de büyük katkı yapmaktadır.  Acentelerin sigorta üretiminde katkısı, daha önce de belirtmiş olduğum gibi %69 dur. Acentelerin verdiği üretim ile aldıkları üretim geliri, komisyonu ; ekonomideki enflasyon ayarlamaları neticesinde düşürülmüştür. Diğer kurumlar için sigorta komisyonu ek gelir olarak düşünüldüğünde, tek geliri komisyon olan acentelerin komisyon oranları düzeltilerek arttırılmalıdır. Komisyonların iyileştirilmesi yönünde acentelerin acil talepleri vardır. Bu konu hem acentelerin sürekliği ve kalitesi açısından hem de iş hayatlarının idamesi bakımdan önemlidir.

2007 yılında çıkan 5684 sayılı yasaya göre acenteler,  mesleki konularda denetime tabi tutulurlar. İzinler yeterlilik sonrası verilmekte, sigorta acenteliği yapacak tüzel ve gerçek kişiler bu denetimden geçtikten sonra mesleğini icra edebilmektedirler. Ekonomide önemli yeri olan ve ciddi katkı sağlayan sigorta acentelerine bağlı bulundukları, TC Hazine ve Maliye Bakanlığı, denetimi sağlayan TOBB tarafından gereken desteğin verilmediği görülmektedir. Bunun göstergesi ise sigorta faaliyetlerinde hizmet veren diğer kurumlar olan banka, broker, satış noktaları ve araç satışı yapan bayilerin görmüş oldukları denetimsizliktir.

Bir diğer konu ise, acentelerin bağlı oldukları sigorta şirketlerinin de düşürülen komisyon oranlarına bu süreçte sessiz kaldıkları, yapılan acentelik sözleşmelerine uymadıkları gibi yeni sözleşme düzenleyerek imza baskısı yapmalarıdır. Son iki yılda yaşanan pandemi sürecinde, acentelerin hiç bir destek almadıkları (vergi-kira gibi) ve  zor bir süreçten geçtikleri görülmektedir. Pandemi döneminde hasar talebi az olmasına rağmen giderlerin ve hasarların düşmesi, sigorta şirketlerinin büyümesine ve kar etmesine vesile olmuştur. Bu süreçte, sigorta şirketlerinden acentelere gereken destek verilmemiştir.

Evet sayfa okurları, acentelerimize sahip çıkalım. Önümüzdeki hafta, istek ve taleplere devam.    

 Hasan KORKMAZ

[email protected]