Evet sayfa okurları, geçen hafta yazdıklarımız ile ilgili değerlendirmelere bu haftada devam ediyoruz.  Konu ile ilgili tarafıma dönüşler çok oldu.Komisyon ve sigorta iptal iadeleri özellikle acente dışındaki diğer sigorta konusunda hizmet veren kurum ve kuruluşların,acentelerle ilgili aynı şarlarda hizmet vermediklerinin  konusu gündem olmuştur.

Diğer sigorta konusunda hizmet sağlayan,kurum ve kuruluşların rekabet kurumunun uygulamalarında uyulması gerekenlere uyulmadığı,haksız rekabetin çeşitli satış yöntemleri ile yapıldığı tespit edilmesi belgelenmesine rağmen, cezaların yetersiz kaldığı görülmektedir.

Peki nelerdir bunlar; aracınızı buradan alıyorsunuz, sigortanızı da buradan yaptırırsanız bu gibi ekstra imkanları sunarız. Yada özel imkanlar sunarız.Bir diğer kuruluşun, priminiz bu kadar,bizden hizmet alırsanız size prim iadesi yaparız. Bir diğer kuruluş ise,kredinizi bizden alıyorsunuz sigortanızı bizden yaptırmak zorundasınız,yaptırmazsanız kredi puanınız yükselecektir gibi  rekabet kurumu ilkelerine aykırı satış politikası izlenmektedir.

Bu gibi satış uygulamalarının son zamanlarda giderek arttığı ve çoğaldığını üzülerek yazıyorum.

Sigorta acenteleri,sigorta ürünlerinin tanıtımını,anlatımını ve kalitesini yükselttiği gibi direkt sunandır.

Bu gibi adil olmayan satışların tespiti yapılarak, öncelikle rekabet kurumuna,  Sigorta  Acenteleri  İcra Komitesine, TOBB, TC Hazine ve Maliye Bakanlığına, tüm meslektaşlarımızın birlik içerisinde tepki vermesi gerekmektedir. Bu konuda,tüm acentelerin gözlemci olmaları ve gördüklerini yazılı olarak bağlı oldukları Ticaret ve Sanayi Odası Meslek  gurubuna bildirmeleridir. Takipçi ve ısrarcı olursak sorunlar zamanla azalacaktır.

Değerli sigorta acenteleri, çok önemli mesleği icra etmektesiniz,ediyorsunuz. Sorunlarımızı paylaşır birlikte çözersek yardımlaşırsak, acente üretimleri çok daha fazla olacaktır.Buda ekonomimize çok katkı sağlayacaktır. Yeni iş kapıları ve istihdam olacaktır.

Bu haftaki yazmış olduğum konu ile ilgili sigorta acentelerinden öneriler beklemekteyim.

 Önümüzdeki hafta Mübarek Kurban Bayramı, bu vesile ile "tüm İslam aleminin, Ülkemizin Bayramını en içten dileklerimle kutlarım."

Kalın Sağlıcakla,

Hasan KORKMAZ.

[email protected]