Şiddet mi? Neden yazmış ki şimdi bu adam bu konuyu dediğinizi duyar gibiyim; çünkü o kadar alıştık ve kabul ettik ki toplumun vazgeçilmez bir unsuru haline geldi.

Kadının veya toplumun bunda payı yok mudur? Birçoğumuz kadının ve toplumun payının olmadığını, hatta kadınların geneli bunda payının olmadığını düşünüyordur..

Daimi şiddet duygusuna sahip insanlar bu duygularını hayatlarına da geçirirler, çocuklarına savaş, vur al, hınç al, öc al gibi isimler koyarlar.

Şiddet yalnızca insan için geçerli olabilecek bir kavram olup tamamen topluma ve eşitsizliklere dayanır.

Tek meşru şiddet uygulayıcısı da devlettir!

Öte yandan, devlet de egemen sınıfın şiddet aygıtıdır.

Kumandayı dizime vurarak çalıştırdığım günden beri, kimse beni şiddetin çözüm olmadığına inandıramadı, demiş Douglas Noel Adams..

Bu raddede ruhumuza işlemiş bu algısal yozlaşmalar bazen fayda sağladığı gibi; bazen güçsüz bir karakterin dışa vurmuş en güçlü simgesi haline gelebiliyor;

Kadına yönelik şiddet, her ne kadar erkeğin fiziksel, duygusal veya ekonomik olarak uygulamış olduğu bir şiddetse bunun toplumsal ve kadınsal bir alt yapısı da mevcuttur.

Bu konu kadın ve erkeğin eğitimi ile başlayıp evlilik hayatına kadar sürüp ve evlilik hayatında da devam eden bir durumdur. Öncelikle eğitimde niteliksiz birçok öğretmen kız ve erkek çocuklarını; ayrıştırarak, toplumda yaygın olan, toplumun onlardan istediği erkek ve kadın rollerine göre eğitiyorlar. Ders kitaplarındaki durumda pek farklı değil. 1950'lerle başlayan ders kitaplarındaki ataerkillik, okuma metinlerinde de kendisini gösteriyor. Birey bu rolleri içselleştirerek büyürken ne yapmasını bekleyebilirsiniz ki.

Şiddetin yalnızca kadına yönelik olanını ön plana çıkarmak doğru bir davranış değildir. Şiddet başlı başına karşı durulması gereken bir olgudur. Kadına karşı şiddet anormal, bir erkeğe yapılan şiddet normal midir? Bu yüzden şiddete karşı duyarlılığın bölünmemesi taraftarıyım.

Eğitimsizliğin, geri kalmışlığın bir numaralı göstergesidir. gel gelelim ülkemizde neredeyse sıradan bir hal aldı. Hani yeni nesil, eğitim, ilerleme falan diyoruz ama gelişen bu dünyada biz çok daha gerilere doğru gidiyoruz.

Şiddeti “kadına” indirgediğimizde işin özünü kaçırmamıza neden olan ve dolaylı olarak “şiddete devam” demiş olduğumuz söylem. Erkek kadına şiddet uygular, erkek erkeğe şiddet uygular, kadın kadına şiddet uygular, kadın erkeğe şiddet uygular.

En kötüsü ve tehlikelisi kadın ya da erkek, çocuklara şiddet uygular. Neden sadece kadına şiddet uygulanınca eylemler yapılır? Düşündünüz mü? Ne zaman çocuklara şiddet uygulandığında eylemler yapacağız? Şiddet olması için illa bir erkek tarafından bir kadına mı uygulanması mı gerekir? Çocuklara uygulanan şiddet masum mudur? Ya da diğerleri? Sorun şiddet! Sorun insanlık sorunu! Kadını erkeği yok bunun...

Yani toplumumuzun kanayan yarası haline gelmiş büyük bir şiddet eğilimi içerisindeyiz.

Kadınlarımız şiddetin nesnesi olmaya o kadar alışmış ve o kadar sindirilmişler ki, başımıza bir şey gelir şimdi diye seslerini çıkaramaz olmuşlar. Bu durum toplumun giderilemeyen en büyük sorunlarındandır.

Altında ciddi problemler yatmaktadır, ruhsal ve beyinsel eksikliklerin yerini fiziksel üstünlükle giderebileceğini düşünen insanların mekanizmasıdır; ŞİDDET!

Bu yüzdendir ki şiddeti sadece kadına şiddet olarak algılamamak gerekir, hiçbir canlıya şiddet meşru değil ki kadına olanını konuşalım.. Ne yani kadınlar dövülmesin ama biz kedileri keselim öyle mi?

Şiddetin erkeği, kadını, doktoru, öğretmeni, kedisi, köpeği olmaz. Şiddet bu toplumun genel sorunudur. Şiddeti tek tek ele alamazsın.

Kadına şiddetin en düşük olduğu ülkeler nereler ?

Danimarka, İsveç, kanada; bu ülkelerin kadına şiddette en düşükte olmaktan başka hangi ortak yanları var?

Doktora da şiddette en düşükler, çocuğa da şiddette en düşükler, hayvana da şiddette en düşükler. Adamlar kadına şiddeti değil, şiddeti çözmüşler.

Türkiye’de son 20 yılda kadına şiddet mi arttı zannediyorsunuz?

Hayır. Şiddet suçunun her türlüsü arttı.

Kadına şiddet artıyor. Neden aynı anda hayvanlara yönelik şiddet de artıyor. Neden trafikte işlenen cinayetler de bir anda artıyor, neden okullarda şiddet de artıyor?

Yani demek ki kadına karşı bir garezi yok milletin. Bu topluma bir şey olmuş ve toplumda genel şiddet artmış. Bu toplumun huzuru kaçmış, altyapısal olarak insan psikolojisi ve duyguları derin yaralar almış. Bu halk ezilmiş; ezilen toplumlarda şiddet baş gösterir.

Sen bu topluma olan şeyi incelemek, sorunun köküne inmek yerine ne yapıyorsun? "kadına kalkan eller kırılsın" o eller kırılmaz kardeşim…

O eller kırılmaz da senin kafan daha çok kırılır.

Değil kanun çıkarmak, kadına kötü söz söyleyeni asacağım desen %1 bile düşüremeyeceksin o şiddeti.

Çünkü bu memleketin sorunu kadına yönelik şiddet değil. Sorun şiddetin ta kendisidir.

Sevgilerimle, hoşçakalın..