Sakarya’ nın en mutena semti Serdivan. Sözde cazibe merkezi. Bütün AVM’ ler, Sağlık Kurumları, Cafe ve Restaurantlar, Oteller aklınıza gelecek birçok yaşam merkezi burada. Bir yenisi daha ekleniyor. 3.000 üzerinde işyeri olan Cadde 54. Yanında inşaat halinde Hilton Oteli. Şu an Serdivan alt yapısı çökmüş durumda. Trafik özellikle akşam saatlerinde rezalet. Peki bütün cazibe merkezini Serdivan’a yığmanın alemi nedir? Yayın kentin çeşitli yerlerine kent tümüyle gelişsin Eskişehir örneğinde olduğu gibi.

Medeni ülkelerde önce şehir planlaması yapılır. Tüm alt yapı hizmetleri buna göre yapılır. Sonra yerleşim sağlanır. Hiçbir siyasi iktidarda bunu değiştiremez. 12 yıldır bu semtte oturuyorum. Bu semtin en büyük belalarından biriside Elektrik Kesintileri. Hemen her gün elektrik kesiliyor. Eskiden Kırkpınar/Sapanca da ikamet ederken de sürekli Elektrik kesilirdi. TEK yani Türkiye elektrik Kurumu yetkilileri tele kuş kondu, rüzgar çıktı dal çarptı, kar yağdı teller koptu gibi bahaneler ile makam ve mevkilerini korurlardı. 20 yıl geçti yine değişen bir şey yok.

2000 yılında idi sanırım TEK kurumu özelleştirme yasası çıktı. SATSO ile bir Konsorsiyum oluşturup bu özelleştirme işine girmek için bir çalışma başlattık. O zaman Genel Müdürü olduğum Kurum da bu konsorsiyuma girdi. O zamanlar kulakları çınlasın TEK Genel Müdürü Nusret Alemdaroğlu idi. Kendisi ile ortak güzel çalışmalar yaptık. Hedef % 20 nin üzerinde olan kayıp kaçak oranını AB ortalamalarına getirmekti. Kaçak elektrik öylesine yoğunlaşmış ki bu ülkede Urfa, Mardin ve Diyarbakır da %80 nin üzerinde. Ödeyenlerde Devlet Kurumları. Hiç Elektrik bedeli ödemeyen bu yerlerde elektriği kestiğinizde ortalık ayağa kalkıyor. Bizde ise hizmet yapsa da yapmasa da zaten %70 sabit oy alan iktidar çivi çakmıyor.

Bir başka ciddi sorunda elektrikte kavram kargaşası. TEİAŞ, SEDAŞ, SEPAŞ üç farklı kurum var. Bunlar ne iş yapar görevleri nedir bilen var mı? Bildiğim kadarı ile TEİAŞ Türkiye çapında elektrik dağıtan kurum. SEDAŞ Sakarya, Bolu, Kocaeli bölgesine dağıtım yapar. SEPAŞ ise Çeklerin elindeki satış pazarlama firması.

Bizim 2000 li yıllarda ciddi uğraş verdiğimiz Elektrik özelleştirmesi yasası daha sonra iptal edildi ve çalışmalarımız boşa gitti. Hatta bizim projemizin içinde otomatik sayaç okuma sistemi vardı. Bugün bile hala gerçekleştirilemedi. Bu durum sanırım birazda işlerine geliyor. Kapı kapalı ceza. Yazılım değişti ceza. Tatile gittik ceza.

AKP Hükümetleri döneminde TEK Özelleştirildi. Bölgemizde Elektrik dağıtım işini Çekler aldı. Peki özelleştirmeler nasıl yapıldı? Biz sanıyorduk ki özelleştirme sonucu yurt dışından kaynak girişi sağlanacak. Kurumları alan firmalar alt yapı yatırımları yapacak ve refah içinde yaşayacağız. Bize böyle anlatıldı çünkü. Gerçekte ne oldu? Tam bir fiyasko. Meğer alan firmalara ihale bedellerini bizim bankalarımız kredi açarak ödemiş. TELEKOM Örneğinde olduğu gibi 27 milyar dolar batık. Batan TELEKOM da en yetkili kişi kimdi? Fuat OKTAY. Şimdi ne yapıyor. Cumhurbaşkanı yardımcısı.

Gelelim çeklerin aldığı TEK ne durumda. SEPAŞ (Sakarya Elektrik Pazarlama A.Ş.) ne iş yapar. Anlatayım ne yapar. Sakarya İstanbul’ a yakın olması nedeni ile sürekli göç alan bir kent. Yatay yerleşim nedeni ile de alt yapıya ciddi ihtiyacı olan bir kent. SEPAŞ hiç alt yapı yatırımı yaptımı peki bu kente? HAYIR. Günü kurtarmaya çalışan geçici çözümlerle işi götürüyorlar. İnanın bu iş Devlet te iken daha rahat derdimizi anlatabiliyorduk. Geçenlerde haksız yere 6.000 TL üzerinde paramı aldılar. Digital dünyada yaşıyoruz ya. Otomatik ödeme tanımladık. Beyler meğer SAP yazılımına geçmişler. ( Almanya bu yazılımla bizi yıllardır sömürdü) Bu arada Abone numaraları değişmiş. Benim bir şeyden haberim yok. Gece eve geldik elektrikler kesik. Serdivan da kesinti sürekli olduğu için bende genel sandım fakat baktım yan taraflarımda Elektrik var. SEPAŞ tan tanıdık bir arkadaşı aradım sağ olsun ilgilendi gece gelip tekrar açtılar sabah bakalım dediler. Sabah baktık ki bizim otomatik ödeme eski abonelik numarasında olduğundan birkaç ay ödeme yapılmamış. Dediler ki cezalı ödeyeceksiniz. Bizim suçumuz ne peki? Duyuru yapmamışın. Sen öde ona bakacağız. Ödedik. Yeni numaraları Banka sistemine tanımladık. Sandık ki sorun çözüldü. Ertesi gün yine kesik. Dolabı açtım sarı bir kağıt var. Kaçak elektrik kullandığınız için bir ceza daha. Aradık yine ilgili arkadaşları yan yattı çamura battı biz parayı yine ödedik. Oldu 6 bin küsür ödeme. Hakkımı helal etmiyorum. Haram olsun. Ben sanıyordum ki bu sorun sadece bende oldu meğer birçok kişide olmuş. Ve SEPAŞ bu işten malı götürmüş.

Bu sabah kalktım duş alıp, traş olup işe gideceğim. Elektrikler yine kesik. Jeneratörler bas bas bağırıyor. Çıktık işe geliyoruz birçok sabah olduğu gibi Trafonun başında taşaron görevliler.

DÖKME SUYLA DEĞİRMEN DÖNMEZ DER ESKİLER. BUNCA PARAYI ALMAYI BİLİYORSUNUZ DA NEDEN ALT YAPI YATIRIMI YAPMIYORSUNUZ? Sayın Valim, Sayın Belediye Başkanlarım bu durumdan hiç rahatsız olmuyormusunuz? 21. Yüzyılda Elektrik kesiliyor. Meydan 54 ve Hilton da açıldıktan sonra Kandil mi yakacağız?

Bu durum herhangi bir AB Ülkesinde olsaydı vatandaş bu kurumlara dava açardı. Gerçi Vatandaş ne yapsın dava açsa yıllar sürecek. Sonuç hüsran. Bizim Elektrikli aletlerimiz zarar görüyor. Jeneratör vb. yatırımlara ayrıca para ödüyoruz. Bizim suçumuz nedir? İzin verin herkes kendi elektriğini üretsin hatta imkanı olmayanlara da satsın o zaman.

Sizi bilmem ama sonucu her ne olursa olsun ben bu kuruma dava açmaya hazırlanıyorum. Biri bu işe dur demeli. Özelleşince bu işler düzelir dedik ama daha kötü olduk. Yabancı yatırımcılarda erken öğrenmiş bizim sürü psikolojisi içinde olduğumuzu. Gaz yağı Lambası da kullansak bu medeni dünyada gene oy veririz nasıl olsa.