Sakarya’nın paldır küldür planlamalarla gelişemeyeceğini hemen her gün yazmaya çalışırım. Beni doğrudan ilgilendiren maddi yanı da sıfır.

    “ Sıfır!” dersem de tabii ki gaflete düşmüşümdür. Ülkenin, bir şehrin geleceği hepimiz için kutsaldır.

     Ama,“ Müjde, Sakarya’ya 5 yeni OSB planladık!” gibi açıklamalar olunca da, benden önce tüm siyasilerin çok sorgulamaları olmalı?

   Siyasetin halk önündeki kayıkçı kavgaları gibi; karşılıklı aşağılamalar, küfürler, üfürme dolu yalan projeler sorgulama değildir.

   Şu gün, 5 OSB hayal ve ortada yokken; hemen her gün hangi saatte evimize geleceğini bilemediğimiz, EEKTRİK ENERJİSİ SIKINTISI var mı? Hem de nasıl var!

    “ Sakarya’daki sistem eksikliğinden değil, Ülkenin sistem yetersizliğinden elektrik kesintisi var!” denilip geçiştirilmesin!

    Elektrik enerjisi sorunu yıllar yılı var ülkemizde. Haaa!

    Dünya devi Amerika’da, Teksas eyaleti görülmemiş bir kış felaketi yaşıyor. Elektrik günlerce yokmuş, su kesintileri zirve; kar eritip su oluşturuluyormuş.

     Bu Amerika’da olağanüstü bir durum.  Oysa Türkiye’de plansızlık normal günlerde bile hayatı zorlaştırıyor. Neden?

    Ben bile bilirim: -) 50 M2’lik bir ev, ya da 100 m2’lik bir İş yeri yapmak iste; İmar almaya git;

   İmar projende mutlaka elektrik tesisatı ve harcama limitleri olacak. Enerji onayı almadan inşaat izni verilemez! Verilmiş midir?

    “ 21 Yıldır Kırkpınarlıyım!” dediğim bilinir. İmarlara bakınca, 21 yıldır Kırkpınar’ın enerji ihtiyacının 3 mislinden fazla büyüdü diyebilirim? Eee;

   Kırkpınar’a, O büyüyen enerji ihtiyacını karşılayacak sistem yatırımlarının yapılmadığını da görüyorum?

     24 Saat çalışan su fabrikaları, oteller, siteler, mağazalar, kafeler, restoranlar yapıldı. Elektrik sistemine ne kadar yatırım yapıldı?

    5 Organize Sanayi Bölgesi müjdesine dönelim. Yapılsın, canıma minnet. Ama,  bu denli büyük yatırımlar 10-20 yıl öncesinden planlanmalıdır.

   Bugün var olan, işleyen kaç OSB’miz var? Onların enerji ihtiyacı karşılanabiliyor mu? O zaman bu 5 OSB nedir?

    “ Erken seçim öncesi halka biraz moral verile!” üflemesi mi geldi? Sakaryalı, kulağa hoş gelen seçim vs. üfürmeleriyle uyumamalı.  

    Erenler Belediyesi’nin ortasındaki 1.OSB, daha bitmedi! 1.OSB  2 misli(?) büyütüldü? Büyükşehir merkezinde kaldı; İnşallah enerjisi onaylı, planlıdır?

     Kaldı ki; Hendek 2.OSB de sürekli büyümede. Söğütlü 3 OSB ile Ferizli 3. Ve hatta 4.OSB’leri hala tam işleyişe geçmedi; enerji sorunları da zirvede gibi?

    Karasu OSB, Kaynarca’da 2 OSB söz konusu. Enerji nerde? Vardı da, biz mi göremedik? Ülke sistemlerinin eksikliği söz konusu, uyuma Sakarya!

    

    İyi ki şu Karaman Arıtma Sistemi yapılmış! Bir taşarsa hepimizi boğacak!

    Sakarya’da hangi, kaç OSB’nin kendine yetecek Arıtma Sistemi var? Bu sorunun cevabı var mı? Sorana hesap çıkarılırsa, hiç şaşırmam: -)

    Doğal felaketleri bile öngöremeyenlere, Dev ABD bile kötü örnek oldu. Altyapın çökerse, ABD’de bile Seçilmiş-Atanmış Yönetenlere fatura kesilir!

   CORONA Salgını ile bağıra bağıra gelen İklim Değişikliği Felaketleri de  Yönetenlere fatura ediliyor. Dünya da bu böyle.                                                            

    Sonuç; bu 5 OSB Sakarya’da yapılmasın mı?

    Önce var olan 5 OSB’nin, alt yapıları bitirilsin, tam işleyişe başlansın! Son 2 OSB’nin bitimine 2-3 yıl kala da; düşünülen 5 OSB yeri için doğru karar verilsin.

    Gıda her şeydir. Tarım ve Hayvancılık için lazım olan araziler feda edilemez.    O Sektörler, maddi-manevi çokça desteklenmeli, hem de ikna edilmeli.

   Toplu Arazi, Orman, mera, su kaynakları. Bu ve benzeri servetlere baskısız gerçekçi onaylar verilmeli. Bugün hükümet programına girene bile inanılmıyor.

   Şehir ve şehir hayatı var? Şehrin ortasında OSB olur mu; Amcamlar öyle ister?

   Sanayi Sektörü tek başına bir ülkeyi geleceğe taşıyamaz! Madenciliğin ülkeyi nereye götürdüğünü bilen var mı? Sizce bilinen bir planı bile var mı?

   İyi bir İktidar olabilmek için, önce İktidarda, “ eksiksiz İSTİŞARE!”, Liyakatli, güçlü, dirayetli bir Muhalefetin var olması şart. Şartsız itaat ilk büyük tehlikedir!

    Şimdi 5 OSB için düşündüğünü söylemeyen de, yarın söz hakkını da kaybeder!

     Yarın da, Sakarya’nın,” İktidarın Lafta kalan Yatırım Sözleri”’ni biraz açalım: