Tank Palet Fabrikamız elimizden tereyağından kıl çeker gibi alınırken, BMC Yön. Krl. Bşk.’nı Ethem Sancak ne diyordu;

     “ Biz burayı palet ve tamir yapan fabrika olmaktan çıkarıp A’dan Z’ye tank yapan bir fabrika yapacağız!”

     Yani, özelleştirmede TSK’nın tanklarının modernize edilmesi yokmuş.  O dev fabrikada Yeni Nesil ALTAY Tankları üretmek varmış!

     50 Milyon dolar da fabrikanın modernizasyonu için sermaye koyulacakmış?

   Sakarya da, Türkiye de sanki garip bir oldu bittiye getirildi? Salgın da tam o araya sıkıştı; Tank Palet’ten tek söz eden yok ortalıkta?

   Sözcü yazarı Serpil Yılmaz geçen hafta 4 mart yazısında bu suskunluğu derinlikli didiklemişti.

     Serpil Yılmaz, özetle neleri, nerelere kadar didiklemiş:

 “ Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Havelsan ziyaretinde,( Müttefiklerimiz  ambargo yok diyorlar ama parasını ödediğimiz malzemeyi vermiyorlar.) demiş.

   Bu sözlerin anlamı da,( Avrupa Türkiye’ye tank motoru satmıyor!) demekmiş?

    Serpil Yılmaz da,( Peki o zaman Arifiye’deki tesis ne üretecek?) diye sormuş.”

    Bunu Türkiye O fabrikayı 25 yıllığına(???) kiralayan İktidara soracak? Sakarya da bu süreçte kendi şehrinin nasıl parsellendiğini sorgulayacak herhalde?

    Çünkü; Tank Palete çok sayıda yan sanayi imalatı yapan Sakaryalı sanayici vardı. Sarf malzemesi, gıda giyim, ekmek, su, sebze meyve satan esnaflar vardı.

    Hepsini bir kenara şimdilik bırakalım ama;

     O fabrikanın ÇALIŞAN SAKARYALILARI VARDI?  Fabrika apar topar giderken, çoluk çocuğunu hayatlarını-geleceklerini O fabrikaya bağlamış ÇALIŞANLAR.

     Tank Palet’te çalışan asker-sivil insanlar, hemen O ÖZELLEŞTİRME sonrası, bir de Salgın hastalıktan darbe yedi. Başka şehirlere savrulanlar da olmuşmuydu?

    Koca Devlet ambargolardan bihaber olabilir mi? Alman Motor vermiyormuş?  Ve, 25 yıl kira(?) imiş? Kim öle kim kala; 25 yıl sonra ne ben, ne fabrika vardır?

     

     Serpil Yılmaz yazıya şöyle devam etmiş;” Şimdi üretimlerinin bir kısmını TSK ve özel savunma sanayi şirketlerine satıyorlar.

     Tank Palet Fabrikası’nın imdadına yetişen bir ihale açıldı. Yaklaşık 700 milyon Euro’ya TCK’nın Leopar tankları yenilenecek. 

     Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı ( SSB ) tarafından açılan ihale kapsamında 81 + 250 (Opsiyon) Leopard 2A4 tankı modernize edilecek.”

     Serpil Yılmaz’ın yazısı, bizim de bilmemizi gerektiren şu satırlarla bitiyordu;                   ” Muhtemelen ihaleye en iyi teklifi Arifiye’deki tesis avantajı ile BMC verdi.

     İhaleye davet edilen ve de teklif verenlerden bir diğeri Türk Amerikan ortaklı Ankara firması FMSS’ydi.

  Koç Holding şirketlerinden Otokar ihale çağrı dosyasını aldı ama teklif vermedi.

     Projenin alt yüklenicisinin de Aselsan ve Roketsan olması bekleniyor.”

    Tank Palet konusu burada asla bitmez. Sakarya, önümüzdeki 3-5 yıl içinde, üzerine düşecek sorumluluklara şimdiden hazırlansın. Çünkü?

    Ülke Siyasetine Egemen Seçilmiş Yönetenler mutlaka değişecektir. Tarihe bakın bunun istisnası yoktur.

    Ülke Yönetme Erkini kazanan Seçilmiş İktidarlar, mutlaka ülkenin servetlerine zarar veren tüm radikal kararları uluslar arası kurallara uygun revize edecektir. 

   Sanırım buna tüm özelleştirmeler, satışlar, imarlar, projeler de dahil edilir.

    Türkiye Devlet Demiryollarının, Avrupa’nın en batı ucundan gelip, Asya’nın en doğusuna kadar yük ve yolcu taşıyan O eşsiz demiryolu niye yok edildi?

     Bugün, istersen jet uçağından da hızlı git; O demiryollarının kazandırdığı maddi servetlerin yarısını bile kazandıramazsın!

    O demiryolunu taşıdığı insanı da, yükü de içinden çıkılamaz hale getirdik. Kaç duble yol, kaç köprü yaparsan yap; onlarla sorunu çözemez, artırırsın!

    TCCD Demiryollarından son 10 yılın ve ondan önceki 20-30 yılın rakamlarını isteyin; şaşkınlıktan dilinizi yutarsınız!

     Haa, TSK’ya tankı yapabilir miydik? Numune yapılmıştı, kabul de alınmıştı? Ama, her şeyin, ama her şeyin arkasını okuyabilmek gerek; okuyamıyoruz ki?

    Okuduğumuz şu; Sakarya 1950-1970’li yıllarda Siyaseten ne aldıysa aldı. Sonrası,” Sen uslu çocuksun! Önüne ne koyulduysa otur ye keyfine bak!” gibidir.

 O Sakarya topraklarının, sularının, ormanlarının, servetlerinin yarısını da verdi!