Sakarya’nın Sapanca İlçesi Kırkpınar sahilinde ilki düzenlenen “PSB Anatolia Peyzaj, Süs Bitkileri Fuarı, gelecekte yapılacak fuarlara örnek teşkil etti. PSB Anatolia Peyzaj, Süs Bitkileri, Bahçe Sanatları ve Ekipmanları Fuarı kapandı ama,bu fuardan gerçekten dersler çıkarabildik mi?

Hazırlık çalışmaları uzun süren ve üç festivalden sonra "Fuar" olarak düzenlenen etkinliğe bu yıl katılanların sayısı oldukça yüksek oldu.. Özellikle özel sektörün büyük rağbet gösterdiği fuarda, belediyeler ve bazı bakanlıklarda stant açarak vatandaşlarımıza ulaşmaya çalıştılar..

Brüksel'de birçok alanda düzenlenen uluslararası nitelikle fuarlara katıldım. Sapanca Kırkpınar'da düzenlenen "Süs Bitkiciliği ve Ekipmanları" temalı fuarın, Brüksel'deki fuarlardan bir farkı yok. Üstelik açık alanda, doğa içinde, yani doğanın koynunda, Sakarya'nın nazar boncuğu Sapanca Gölü sahilinde kurulan fuarın bir eksiği insan kaynaklıydı. İşte Brüksel'de düzenlenen fuar ile Sakarya'daki fuarın farkı burada ortaya çıkıyordu. Yani insanımız fuar için hazır değil. İzmir ve bazı illerde bu fuar kültürü gelişti. Ancak ülke geneline bu anlayış yayılamadı. Burada bakanlıkların ve sivil örgütlerin çok büyük ihmali var. Yani bu fuarın duyurusu sadece basın yolu ile yapılmamalıydı.

HALKBİLGİLENDİRİLMELİ

İlçelerdeki panolar bu iş için kullanılabilirdi. Belediye işbirliği sağlanabilirdi. Madem böyle bir fuar düzenlenmiş, büyük harcamalar yapılmış, zahmete girilmiş, peki insan unsuru neden ihmal edilmiş ki? Üstüne üstlük bir de yağmur işi daha da bozdu.

Bir de "Gala Yemeği" düzenlenmiş, keşke bu yemeğe vatandaşlar davet edilseydi. Yetkililerimiz, düzenleyiciler, zaten birbirini tanıyor, yemeklerde buluşuyor. Burada neden Sakaryalılar yoktu ki diye düşünmeden edemedim. Bir de bu fuarın sosyal yanı düşünülmemiş. Düşünülmüşse de yetersiz. Şöyle göle karşı fuarı gezenlerin dinlenebileceği bir alanda tahsis edilebilirdi. Elbette bunlar binlerce fuar takip etmiş bir gazeteci olarak görüşlerim. “Gelecek yıl bu bilgilerden yararlanılsın istiyorum" diyerek, düzenleyenleri ve katkı sunanları tebrik ediyorum.