Yeni Karasu Yolundan Poyrazlara giderken, 3-4 km kala Sakarya Nehri üzerinde yapılan büyük bir köprü inşaatı gördüm?

Gidemedim, O anda,” Karasu Treni için yapılan köprü olabilir!” demiştim.

Geçen hafta Kaynarca yolundan Karaman-Yenikent girişine giderken, 4-5 km kala büyük bir Viyadüklü Kavşak Giriş yapıldığını görmüştüm.

Kaynarca yolundaki inşaat İst.-Ankara İkinci TEM Adapazarı Gişeleridir. Sakarya nehrine yapılan yeni Köprü 2. TEM’i Akyazı’ya götürecek köprü olabilir?

***

Sakarya halkı şehrinde yapılacak projeleri bilmeli, merak etmeli, sormalı diye yazıyorum. Sahibi olduğu ülkenin, şehrin tüm değerlerini öğrensin diye!

Adapazarı’nın kazanımlarını öncelemenin-edinmenin ilk hakkı daima Sizin. Dünyada devir , Rant Devri! Amcamlar(?) doğayı da, Sizi de ham edemesin!

İşte en yakın örnek! 2.TEM’in Sakarya için çok işlevi, kazanımı olacak! İstanbul-Gebze-İzmit- Ankara-tüm Anadolu geçişleri o yola kaymaya mahkum!

Otomobil, Kamyon, tır, otobüs trafiği O yolu tercih eder. İstanbul-Ankara iki yönlü mecbur. Sakarya’ya gelen-gidenin de en az üçte biri !

Adapazarı içindeki O inanılmaz trafik keşmekeşine kim niye girsin? Çark ve Ankara caddelerinin kuzeyine arabayla gelecek herkes İkinci TEM’den giriverir!

Karasu, Kaynarca, Adapazarı kuzeyine arabasıyla gidecek insanlarımız da 2.TEM’i tercih eder!

***

Trakya’daki ve İstanbul ile Kocaeli arasındaki dünya limanlarından Anadolu’ya gidecek ( ve, getirilecek ) yük taşıyan tüm ağır vasıtalar da 2.TEM’i kullanır.

Adapazarı kuzeyinde artık Karasu Limanı var; 4-5 OSB var. Dileriz devamı da doğru zamanda, doğru yerde kurulur.

Yani; 2.TEM Adapazarı şehir içi ulaşımına büyük rahatlama getirebilir. Serdivan-Erenler-Yeni Karasu Yolu bile rahatlar.

Büyük spor tesislerimiz de kuzeyde. Misafir takımların geliş gidişleri de çok rahatlar, şehir de.

***

Haaa!.. Sözü yine Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in Eskişehiri’ne getiririm : -)

Sakarya’da 80-90 bin üniversite öğrencisi var. Ama, Biz hala Üniversite Şehri olamadık! İkinci Üniversite’miz(?) SUBÜ’yü kurduk; kampusu-mekanı yok!

Camili’de, Vilayet Sarayı yakınında, Adapazarı Gişeleri yapılıyor. Yenikent’te Tıp Fakültesi, Korucuk Hastanesi var…Yeni Fakültelerimiz var!

İkinci Üniversitemiz SUBÜ’nün Kampusu-yani Yerleşkesi- neden orada düşünülmesin? Sakarya Tıp Fakültesi de 3-5 yıl içinde muhteşem olabilir?

Alandüzü-Karapınar-Evrenköy yağmalanmadan Korucuk-Camili doğru ve zamanında projelenmeli?

Yapıldığı söylenen, ama nerede, neler planlandığını şimdilik bilmediğimiz, Sakarya Projeleri yakın zamanlarda bitecek şu yollarla entegreli midir?

***

Bilenler bilir ki; Sakarya’nın bereketli tarım arazilerini paramparça edip geçen şu karayollarının tümüne karşıyımdır…Ama, madem ki yapıldı, fayda arayalım?

“ Şu anda O bölgede 4-5 Organize Sanayi Bölgesi var.” dedim. Bugün hiç birisi var olan parsellerinin tamamını satmış değil. Satmış gibidir; işleyen-üreten yok!

2.TEM’in bitmesine yakın O OSB’lerde yer arama telaşı ve parsa kapma yarışı başlar. Bununla birlikte çevrede akıl almaz sektör patlamaları da olur.

İnşaat Sektörü ilktir. Oradaki İstihdam İhtiyacını Sakarya bile karşılayamaz. Bunları şu gün Sakarya’nın Gelecek Projeleri’ni yapanlar düşündü mü bilmem?

Örneğin; Sakarya Projeleri’ni yapanlar(?) acaba İmar Alanlarını Sakaryalılara da aynı anda ilan ederler mi?

İmara açılacak yer; imar yüzdesi(?), kat sayısı, yüksekliği(?) doğru mu. İlgili meslek kuruluşları ve şehir ne düşünür?

2.TEM ve Adapazarı’nın 2 Giriş Gişesi belki de en geç 2 yıl sonra bile açılır?

Koskoca Sakarya, sorgulamaz aramazsa, eğer hazırlıksız yakalanırsa bilelim ki yine çok şey kaybeder. Geleceği kurmak istiyorsak, kıpırdamak şart!