Sevgili okurlar,
Türkiye’nin gündemine damga vuran tartışmalardan sıyrılarak, kendi gündemimiz Sakarya’ya gelelim..
Bir kere Sakarya’da da, ülke gündeminden ayrı tutacağımız gelişmeler yok..
Ülke gündemine de konu olan olayların başında; “ Sakarya Tank Palet Fabrikası, BMC’ye Karasu’da tahsis edilen topraklar,  Arifye- Karasu- Bartın Tren hattı projesi” geliyor..
Diğer konuları bir kenara bırakırsak, Karasu’da BMC’ye tahsis edilen alan ile ilgili olarak AK Parti Sakarya milletvekili ve AK Parti Teşkilatlanmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Al İhsan Yavuz, “Bu alan devletin..Devlet istediği zaman burayı değerlendirecektir. Panik yapmaya gerek yok..Bu alan şartlı olarak verildi”diyerek, son gelişmelere bir açıklık getirdi.
Konu ile ilgili olarak SATSO Başkanı A.Akgün Altuğu, bu alanın “Serbest Bölge” olarak değerlendirilmesini istedi..
Şüphesiz bu alan, amaca uygun olarak değerlendirilecektir.. Ama, bu alan için doğayı düşünerek, turizmi öne alarak, denizi koruyarak, plan ve program üzerinde durmak daha uygun olmaz mı?
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, üstlendiği görevin hakkını vermek için gece gündüz koşturuyor..
Ne kadar başarılı olduğu, ait olduğu kesime olduğu kadar muhalefetten de takdir görüp görmediği yolunda, bir şey söylemek için çok erken..
Başkan Ekrem Yüce’nin daha yapacakları çok..
Kendisi de bunu sıkça dile getiriyor..

KENT İÇİN ÖNEMLİ BİR PROJE
Bugün Sakarya’nın İstanbul, Kocaeli girişindeki Köprülü Kavşağı dediğimiz alanda yaptığı, yol, köprü düzenlemesi, elbette Sakarya trafiğine nefes aldıracak niteliktedir..
Hoş bir görüntü olarak olduğu kadar işlevsel bir görevi de üstlenecek olan bu alanın yapımında, elbette bölge halkı, esnafı gerçekten çok mağdur oldu!..
Benim de bu alanda, gidip gelmelerde zor anlar yaşadığımı belirteyim.
Hatta, bu alandaki bir adrese yaya olarak gitmeyi tercih ettiğimi de sizlerle paylaşmak isterim..
Trafik yoğunluğu bakımından, “Sakarya Araştırma Hastanesi, Sakarya TÜVSAŞ’ın, Orman Bölge Başmüdürlüğü ile SSK kurumlarının yanı sıra, diğer kurumların, yerleşim alanların burada olması, Serdivan’a doğru trafik akışını sağlaması, Erenler ve Adapazarı yönüne hareketliliği kolaylaştıracak bu eser ,” hayırlı, uğurlu olsun..
Kent için olumlu bir gelişmedir..

ESTETİK, MUHENDİSLİK ESAS ALINMALIDIR
Ancak, Sakarya merkezdeki üç ilçenin sınırları içindeki yolların, muhendislik bakımından olduğu kadar, alt kanalizasyonların yağan yağmur sularını taşıması bakımından sıkıntıları giderilmeli. Hazır bir Çark deresi var. Yağmur ve kar suları bu alana yönlendirilebilinir..
Deprem bölgesi olan bir kentte, “yüksek tretuarların tercih edilmesi, ara, ara itfaiye, acil ambulans geçişleri için, sıkışık anlarında tahliye geçitlerinin” bırakılmadığı gözlerden kaçmıyor.
Bütün bunlara ilaveten, çocuklu bir annenin, çocukları, eşi ve çocuk arabası ile tretuarlardan rahat yürümesi sağlanmalı.. Bisiklet yollara, yaya geçitleri, ışıklar daha düzenli hale getirilmeli..İnsanımız bu konularda sıkça bilgilendirilmelidir.
“Yer yer geçit vermeyen ağaçlar, elektrik direkleri” temizlenmeli..
Bir başka konuda,” kar yağdı, böyle oldu” türünden, tartışmalara çok şükür ki, Sakarya konu olmadı...
Ekipler işbaşında ve teyakkuz halindeydi..
Bu karlı günlerde, bazı güzelliklerde yansımadı değil..
“Sıcak çay, çorba, ekmek dağıtımı, kar yürüyüşü, doğal hayat içindekilerin unutulmaması, hayvanlara sahip çıkılması”, bize kadar yansıyan güzellikler idi..
Bu evrende sadece bizler yaşamıyoruz!..
Diğer canlıların da yaşadığını önemsemek ne güzel..
Bu arada bazı kar nedeni ile çatı çökmeleri ile zarara uğurayan vatandaşlarımız da oldu..
Bütün bunlara rağmen, Başkan Ekrem Yüce’nin hem Kaynarca ve hem de Akyazı ile ilgili, iki büyük proje ile açıklamalarda bulunması da çok önemli..

KAYNARCA VE AKYAZI İÇİN..
Kaynarca, geleceğe elbette yeni altyapısı ile hazırlanmalı..
Akyazı’da sıcak suya bağlı olarak topraksız tarım için adım atılması daha da önemli...
Gelecekte, Sakarya’nın bu verimli topraklarının yetmeyeceği gün ışığı gibi aşikar..O zaman “yeni alternatifler” bulmamız, “çözümleri” vatandaşımızın önüne koymamız gerekiyor..
Rahmetli, öğrencim, eski Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı’nın en büyük projelerinden biriydi, “Kuzuluk veya çevreden çıkarılacak sıcak suyun ilçe ısınmasında ve seracılıkta” kullanılıması..
Aslında o zaman ve mekan içinde gerçekleştirilebilinecek bir projeydi bu! Bugün bu projenin hayata geçirilmesi, Sakarya Tarımı içinde çok önemli..
Sakarya çiftçisi ve insanımız için, “Akyazı Seracılık Mükemmeliyet Projesi” ile bir ilk gerçekleştirilecek..Bu sadece Akyazı için değil, aynı zamanda il ve ülkemiz için, yeni katmadeğer, istihdam ve üretim yaratacak bir projedir..
Yine Akyazı’da Karamürver yetiştirilmesi yolunda atılan adımları da önemli buluyoruz..

HİZMET İÇİN BİRLİKTELİK!
Başkan Bilal Soykan ile iyi bir koordinasyon içinde olan Başkan Ekrem Yüce’nin Serdivan İlçesinin içme suyunu, 30 Yıllık periyotu, garanti altına alacak projelere imza atması da, çok önemli.
“Siyasi kilikleri” bir kenara bırakarak, Sakarya için, ülkemiz için koşmalı, çalışmalı ve yeni projelere kafa yormalıyız..
Birlik ve beraberlik içinde, Sakarya geneline, hizmet esas olmalı..
“Ayrım yapmadan, ötekileştirmeden, kimseyi küstürmeden, gücendirmeden kucaklamak, Sakarya gerçeğinde herkesi buluşturmak, güzellikleri birlikte yaşamak için” gereken yapılmalıdır..
Kimse bulunmaz değildir!
Kimsenin de,” siyasi aidiyetler” konusunda, kimseye üstünlüğü yoktur..
Millete hizmet, çalışmaların, projelerin “mihenk tışını” oluşturmalıdır..
“İhalelerde şeffaflık, işe alınmada liyakat, tarafsızlık, adiliyet” şarttır.
“Senin adamın, benim adamım, senin partilin, benim partilim” anlayışları ile bir yere varamayız!..
Partizanlıktan sıyrılarak, “memlekete böyle de hizmet edilebiliniyormuş anlayışını hakim kılabilirsek”, ne mutlu bizlere!
İşte özlenen budur, başka bir şey değildir..
Halka dönük hizmetleri,” şova dönüştürmeden, mütevazi olarak” hizmete sunabilmeliyiz!
Yusuf Cinal yazıyor, 28 Ocak 2022 Brüksel