Ülkemin en küçük bir Yöneten Biriminin başında olsam; dini dili rengi ne olursa olsun, kim yapabileceğim iyi bir işi benden önce yaparsa taklit ederdim!

    Kim bu örneğimi küçük düşürücü görürse de görsün; Ülkem ve Şehrim en küçük bir şey kazanacaksa ben gurur duyarım.

    Ülkenin Başkenti’nin Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, nerdeyse hurdaya çıkmış 15 yıllık bir belediye otobüsünü Elektrikli Halk Otobüsü yaparsa;

   Yemin ederim, Yönetici olsam, O’nu ilk taklit eden Yöneten ben olurdum!

   30’lu yaşlarda kamu yöneteni idim; böylesi harika işler olmasa da, başkasında gördüğüm birçok şeyi Zirai Donatım’da yaptım.

   

    Eğer Mansur Yavaş Başkent Ankara’da, ülke belediyeciliğinde çağdaş bir ulaşım devrimi yaparsa tüm ülke ve halkımız için büyük kazanım olacaktır.

   Tabii, Siyaset önüne akıl dışı, inadına engeller çıkarmazsa? Çıkaran, bugüne dek her örnekte kendi siyasi çukurunu kendi kazdı.

   Eğer Mansur Yavaş 6 ay içinde belediye otobüslerinin elektrikli çalıştırma değişimini başlatırsa, halk zaten etrafında olacaktır.

    Kaldı ki; Mansur Yavaş 83 milyon insanın gönlünde O proje ile zaten zirve yapmıştır. Ülkenin yüzlerce belediyesinde halk otobüsleri elektrikle çalışacak?

    Yüzlerce belediyenin otobüsleri ithal ve çok sarf edilen akaryakıta ne kadar döviz ödüyor? Şarj et otobüslerini, paran belediyen de kalsın: -)

    Sadece petrol masrafı da değilmiş? Otobüsler, motor dahil 1 ton ağırlıktan kurtulup, daha az enerji harcayan hafiflik kazanıyormuş.

    Belediye otobüslerinin doğamızı kirleten egzoz gazları yok olacak! Çağdaş dünya şehirleri oraları yıllar önce geçtiler. 

    Aksini söylerler ama; Sakarya’nın 2 üniversitesi de şehirden, şehir halkından gittikçe kopuyorlar.  Tamam, Pandemi’nin de etkisi çok, ama böyle!

    Pandemi bitsin, Üniversitelerimizle şehir arasındaki olması gereken sosyal ve ekonomik ilişkileri mutlaka ve derinlikli irdelerim!

    Somut ve SAÜ olana dek gelen 50 yılı aşkın irdeleme olur. Ozanlar’daki ilk harçlara kadar gideriz. Rahmetli Dekan İnal Seçkin’e ve daha öncesine.

  

   SAÜ VAKFI’nın kuruluş hikayesine, sonrasına, tüm rektörlerimize ve elektrik enerjili belediye otobüsleri projelerine de gideriz. Yeter ki Pandemi iyi bitsin!  

    Sakarya’nın güçlü yazılı ve görsel medyası SAÜ’nün dünya çapındaki gururu(?) SANGARİUS Yarış Otosunu çok iyi bilir. İlk tanıtımı bizlere yapılmıştı ya!

    SAÜ’nün dünya birinciliğine koştuğu SANGARİUS ile 10-15 Yıl önce ne çok uçmuştuk ama? N’oldu, nerde O SAÜ’nün elektrikli Sangarius’u?

    ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın, emekliye ayrılacak 15 yıllık halk otobüslerini elektrikli otobüse çevirmesi mesela, ordan paylaşıma başlarız?

    Üniversitelerimiz alınmasın. Orada artık dev bir Proje-ARGE Merkezi de var. Ankara, hurdaları elektrikli otobüse çeviriyorsa, bizim için O iş belki çekirdektir?

    Bir zamanlar Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin Maltepe Tesisleri’nde ARGE-Proje Birimi vardı. Şimdi daha gelişmişi vardır, bilmiyorum?

   Maltepe Arge’ye ilk gidişim bir tesadüftü. Çok gençlerdi ve alabildiğine heyecanlı, paylaşımcıydılar. Saklısız gizlisiz;

     Gazete yazarı olduğumu, anlatımlarını sınırlamaları gerekiyorsa, bilmelerini söyledim. Daha da heyecanla paylaştılar; asla tek bir istismarım olamazdı.

     Ayrılırken, sonraki hafta aynı saatler için davet ettiler. Gittim; sohbetin en koyu zamanında, çat kapı Rahmetli Aziz Duran geliverdi;

     “ Gençleri uyarman hoşuma gitti. Onlar da seninle paylaşmalarının sakıncalı olup olmadığını sordular. Gelince haber verin, ben de gelirim demiştim.” dedi.

    Aziz Bey, orada o kadar uzun saat kalacağını düşünmemişti. İstediğim zaman orada olabileceğimi, gençlerle paylaşımlarımı beklediğini söyleyerek ayrılmıştı.

     Aziz Bey’in ARGE’lerine ilk gidişim o örnekle başlamamıştı. Adapazarı Belediyesi şimdiki binasındaydı. İlk ARGE de oradaydı.

    Zirai Donatım Müessese Müdürüm rahmetli Mehmet Ali Bolu da ARGE’nin başına getirilmişti. Az zaman sonra ARGE’ye sohbete davet etti.

     Daha sonra TÜVASAŞ Genel Müdürü olan İbrahim Ertiryaki kardeşimiz de O ARGE’deydi. Mehmet Ali Bolu’nun, benimle ilgili paylaştıkları hala gururumdur.

  Sakarya; doğru, iyi, israfsız her işi, herkesle birlikte yapmaktan gocunmamalı. Taklit dense bile, asla! Daha önce yapalım alkışlamazsam kalemi de kırarım!

    İl Elektrikli Otobüsü, Mansur Yavaş yapsın, herkesten önce O’nu alkışlarım!