Vücudumuz biz kabul etsek de etmesek de hormonlar tarafından yönetiliyor. İnsanoğlu yüzyıllardır dünya üzerinde yaşamını sürdürüyor. Son 100-150 yıl hayatımızın en çok değiştiği dönem. Teknoloji ile birlikte her şeye ulaşım çok daha kolay oldu. Doğanın bizim üzerimizdeki egemenliği yerine biz doğaya hükmetmeye başladık daha özgür olduk. Atalarımız geçmişte yaşamını güneşe göre şekillendiriyordu. Güneş ile uyanıyor güneş batınca günü bitiriyorlardı. Çünkü aydınlanmayı sağlayacak bir araç yoktu. Zamanla ışık girdi hayatımıza. Sonra radyo, televizyon derken modern insan atalarından tamamen farklı bir hayat sürmeye başladı.

Fakat biz hala atalarımızdan aldığımız genlerle yaşıyoruz ve evrimsel olarak vücudumuz hala aynı hormon döngüsü ile çalışıyor. Bundan 100 yıl sonra belki bir takım şeyler değişebilir fakat biz atalarımızın yaşamına uygun yaşmak zorundayız.

Biyolojik saat bizim içimizde çalışan bir sistem aslında. Gün içerisinde salgılanacak hormonları, enzimleri yöneten bir sistem.

Evrimsel olarak güneşin doğduğu sabah 5:00-6:00 saatleri vücudumuzda kortizon hormon seviyesinin yükseldiği saat aralığı. Bu aralıkta salınan kortizon hormonu ile birlikte vücudunuz günlük işler için bize enerji sağlamaya başlıyor. Fakat zamanla alarmların kullanılmaya başlanması, iş saatlerinin değişimi ile birlikte uyanma zamanımız çok daha geç saatlere kaymaya başladı. Erken saatlerde uyanmak evet günümüz insanı için zor ama benim size tavsiyem vücudunuz sizi uyandırdığında erken de olsa tekrar uyumamanız çünkü tekrar uyuyarak tüm sisteme zarar veriyorsunuz.

Saat 7:00 vücudumuzda sindirim enzim salgısının en fazla salgılandığı saat. Yani bu saatte kahvaltı yapma alışkanlığınız varsa şanslısınız. Aldığınız kaloriyi harcama durumunuz daha fazla.

Gün içerisinde dikkat ve koordinasyon olarak en aktif olduğumuz saatler 09:00-11:00 saatleri arası. Öğrenmekte zorlandığınız bir konu varsa bu saatlerde çalışmak çok daha faydalı olacaktır sizin için.

12:00-14:00 saatleri arası artık gün ortası. Yemeklerin yenilip kısa bir dinlenmeye geçilmesi gereken zaman. Sanırım bu işi en iyi İtalyanlar yapıyor. Bu saatlerde 30 dakikalık kısa bir uyku kalp krizi riskini %30 azaltıyor ki bu gayet yüksek bir oran.

Öğleden sonra saat 15:00 artık günün bitmeye başladığı, bizim de bir molaya ihtiyacımız olduğu zaman. Bu saatler mutluluk saati. Bitter çikolata, meyve, güzel bir kahve ile bu saatlerde salgılanan endorfin hormonu salımınızı daha da artırabilirsiniz.

Gün içerisinde egzersiz saatleri sıkılıkla sorulan bir soru. Vücudumuzda kas-betin koordinasyonunun en iyi olduğu saatler 16:00-17:00 arası. Gün içerisinde spor saatlerinizi kendinize göre planlıyorsanız spor için en verimli saatler.

Akşam yemeği saati. Özellikle İstanbul gibi büyük ve kalabalık şehirlerde pandemi olsa dahi malesef eve varış saatleri hala çok geç. Bu nedenle akşam yemekleri 19:00-20:00 saatlerine kayabiliyor. Fakat vücudumuzda sindirim enzimlerinin en fazla salgılandığı saat 18:00-19:00 saatleri arası. Akşam yemeğinizi bu saatlerde yapma imkanınız varsa yemekleri çok daha kolay sindirdiğinizi fark edeceksiniz. Mide rahatsızlığı olanlar için de bu saatte yemek yemek çok daha faydalı.

Evet gün sonu yaklaştı. Artık dinlenmeye geçme vakti. Bağışıklık sistemi için önemli olan hormonlardan melatoninin salgılanma zamanı geliyor. Ama melatonin biraz nazlı bir hormon. Salgılanması için ışıksız bir ortama veya loş bir ışığa ihtiyacı var. Saat 23:00-02:00 saatleri arası en fazla salgılandığı dönem. Melatoninin en üst düzeyde salgılanması için 22:00 den itibaren ekrandan uzaklaşıp dinlenmeye geçmeli ve en geç 00:00 da yatmış olmalısınız. Yani yetişkinler için uyku vakti. Evet günümüzde bu şekilde biyolojik saat döngüsüne göre yaşamak zor. Fakat imkan dahilinde bu saatlerin bir kısmına bile uymak yaşam kalitesinde çok şey fark ettirecektir.

Herkese sağlıklı günler dilerim.