Okulların açılması ile birlikte çocukların beslenme düzenleri çok daha önemli bir konu haline geldi. Ev dışında sizin kontrolünüzde olmadığı için normal sürece göre çok daha fazla dikkat edilmeli. Çocuklarda sağlıklı beslenmenin okula başarısı üzerine olumlu etkileri pek çok araştırmada gösterildi. Karbonhidrat içeriği çok fazla olmayan, şeker içeriği az öğünler okulda dikkatlerini daha yüksek olmasına ve algılarının daha açık olmasını sağlayacaktır.

Yemekhanesi olan okullardaki çocukların sabah kahvaltı yapmaya teşvik edilmesi önemli. Erken saatte kahvaltı yapmayı sevmiyorsa meyve, kuruyemiş veya yoğurt, süt gibi seçenekleri tercih edebilirler.

Sabah aç olarak okula gitmeleri arkadaşları ile birlikte abur-cubur tüketiminin artmasına neden olur. Bu nedenle sabah yapacağı küçük sağlıklı bir atıştırmalık önemli.

Yemekhane hizmeti olmayan okullardaki çocuklar için beslenme çantasına mutlaka sağlıklı ve çeşitli öğünler eklenmeli.

Gün içerisinde su tüketimine teşvik edilmeli. Seviyorsa maden suyu tüketmesi de önerilebilir.

Sağlıklı beslenme çantası için öneriler:

  • Öğle yemeğini okulda yiyecekse az sulu sebze yemeği, bulgur pilavı, baklagil salata, tahıllı ekmekle yapılmış tost, sandeviç gibi sağlıklı öğünler tercih edilebilir.
  • Erken saatte okula gidiyor ve kahvaltı yapmayı sevmiyorsa meyve+ kuruyemiş ikilisi veya tost+ ayran ikilisini teneffüs aralarında tüketebilir. Süt+ yulaf+ meyve seçeneği de ortaokul dönemi çocukları için iyi bir seçenek olabilir.
  • Çocuklarda besin ve kalori kısıtlaması olumsuz etkiler gösteren bir durum. Bu nedenle onlara sevdikleri bir atıştırmalığı gün içerisinde belli bir miktarda tüketebileceğini öğretmelisiniz. Böylece hem sizin kontrolünüzde tüketmiş olur hem de arkadaşlarının yanında kendisini dışlanmış hissetmez.
  • 3.ve 4. Sınıftan daha büyük çocuklar için özellikle kış mevsiminde bitki çayı tüketimi bağışıklık için önemli. Çocuğunuz tüm gün okuldaysa termosuna ılık bitki çayı koymanız bağışıklığını desteklemek ve farklı bir seçenek sunması açısından faydalı olacaktır.
  • Gün içerisinde 2 ve daha fazla meyve tüketmesini sağlamalısınız. Beslenme çantasına elma, armut gibi sert meyveleri veya havuç gibi sevdikleri sebze seçeneklerini ekleyebilirsiniz.
  • Gün içerisinde 1 avuç kuruyemiş tüketmeleri önemli. kuruyemişler içeriğinde sağlıklı yağlar ile beyin gelişimlerine ve okul başarılarına destek olacaktır.

Tüm veli ve öğrencilere sağlıklı, başarı dolu bir eğitim dönemi dilerim…