Probiyotik besinler ve bakteriler yüzyıllardır hayatımızın içinde. Sanayi devriminden sonra şehirleşmenin artması, sterilizasyonun artması ve beslenme düzenin değişmesi nedeniyle maruz kaldığımız bakteri çeşitliliği maalesef azaldı. Çoğunuz son dönemlerde bağırsakların 2. beyin olduğunu duymuşsunuzdur. Bağırsaklar vücudumuzda bakterilerin büyük çoğunluğunu barındıran organımız. Burada yaşayan bize dost bakteriler sindirim sistemimizin sağlıklı olmasını, kanser, obezite, kabızlık gibi pek çok sağlık sorununa karşı bizi korumaya destek. Malesef bağırsaklarımızda bize dost bakteriler dışında bizim için kötü olan bakterilerde yaşamakta. Bağırsaklarımızda iyi ve kötü huylu bakterilerin sayısı aslında bizim genel sağlığımız üzerine oldukça etkili. Kötü huylu bakterilerin artması gaz, şişkinlik, kabızlık gibi pek çok sindirim sistemin rahatsızlıklarına neden olmasının yanında son dönmede bağışıklık sistemini olumuz etkilediği, obezite gibi hastalık riskinin artmasına da neden olabileceği ifade ediliyor.

Ayrıca bu kötü huylu bakteriler tatlı isteğinin artmasına da neden oluyor.

Kötü ve iyi huyu bakteri sayısı neye göre değişiyor?

Gün içerisinde tükettiğimiz besinler, doğum şekli, anne sütü alınıp alınmaması, evdeki kişi sayısı gibi pek çok faktör bu bakteri sayısının değişmesinde etken.

Normal doğum yapılması, anne sütü tüketilmesi iyi huylu bakteri sayısının fazla olmasını ve yaşamın ileri dönemlerinde sağlıklı barsak florasına sahip olmanın temeli.

Kanada da yapılan bir çalışma günde 2 saat dışarı çıkarılan köpekle aynı evde hamilelik dönemini geçiren gebelerin bebeklerinde ilerleyen dönemde astım, alerji gibi rahatsızlıkların daha az görülüğü belirtildi.

Evdeki kişi sayısının artması ise kişilerin daha fazla bakteri çeşidi ile karşılaşmasına ve bu sayede bakteri florasının da çeşitli olmasına destek olduğu belirtilmiş.

Gün içerisinde kefir, yoğurt, sirke eklenmemiş turşu, soğan, sarımsak, yer elması gibi besinlerin tüketimi barsak floramızda yararlı bakteri sayısını artmasında etkili. Bunun dışında çok sık kabızlık, gaz, hazımsızlık hatta alerji sorununuz varsa probiyotik takviyeler tüketmeniz sizin için yararlı olacaktır.

Bağırsaklarımızdaki bakteri sayısı ve çeşidi 3-4 günde bir değişiyor. Yani sürekli bir değişim içinde. Bu nedenle besinler bizim sağlıklı bakteri florası için değiştirebileceğimiz faktör.

Bu nedenle düzenli probiyotik takviye kullanımı ve fermente besin tüketimi sağlıklı bağırsaklar için önemli.

Ramazan’da oruç tutarken uzun açlık ve az besin tüketimi sonucu çoğu kişi kabızlık sorunu yaşıyor. Bu süreçte daha sağlıklı bağırsaklar ve kabızlık sorunu yaşamamak için probiyotik takviye kullanabilirsiniz ve iftar veya sahurda kefir, yoğurt gibi probiyotik besinleri tüketmeye özen gösterin.

Sağlıklı haftalar...