Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Tansuğ tarafından gerçekleştirilen operasyonda, hastanın yemek borusu, kaburgalar açılmadan çıkartıldı ve midesi boynuna çekilerek sindirim sisteminin devamlılığı sağlandı.

Kırgızistan’da yaşayan hastaya, 2004 yılında yaşadığı bir talihsizlik sonrasında yemek borusunda oluşan ve gıda alımını engelleyen daralmanın tedavisi için defalarca endoskopi ile yemek borusuna genişletmeler yapılmış. 2019 yılının başında yemek borusunda delinme sonucu her geçen gün daha kötüye giden hasta midesine beslenme tüpü yerleştirilerek gıda alımına başlamış. Yaşamını ciddi şekilde zorlayan bu sıkıntılar nedeniyle kalıcı bir tedavi arayışında olan hasta, ülkemize gelerek Özel Adatıp İstanbul Hastanesi’nde tedavi altına alındı.

“Ameliyat, göğüs boşluğu açılmadan yapıldı”

Operasyon sonrasında açıklama yapan Doç. Dr. Tuğrul Tansuğ, “Operasyon öncesinde hastamıza çeşitli görüntüleme ve endoskopi incelemeleri yapılarak yemek borusu ve midenin durumu değerlendirildi. İncelemeler sonucunda hastamızın ameliyata uygunluğuna karar verildi. Hastamızın kaburgaları hiç açılmadan, sadece boyun ve karından kesiler yapılarak, kalbin arkası ve akciğerlerin arasından yemek borusu tümüyle çıkartıldı. Beslenme tüpüne rağmen bazı teknik manevralarla mide hazırlandı ve boyun seviyesine çekildi.” dedi.

Kırgız Hasta yapılan başarılı ameliyattan kısa bir süre sonra ağızdan beslenmeye başladı

Doç. Dr. Tuğrul Tansuğ, ameliyattan sonra dördüncü günde sıvı gıdalar almaya başlayan hastanın kısa bir süre içerisinde kendini topladığını belirterek sözlerine şu şekilde devam etti; “1 yıldır ağızdan beslenemeyen hastamız, yapılan başarılı ameliyattan kısa bir süre sonra ağızdan beslenmeye başladı. Hastanın eskiden karın boşluğunda duran midesi, bu ameliyatla 35 cm. yukarıya, boyundaki yemek borusundan kalan parçaya bağlandı. Bu bağlantının sağlamlığı görüntüleme yöntemleri ile kontrol edildikten sonra hastamız ağızdan beslenmeye başladı. Ameliyattan sonra, iki hafta dolmadan hastamızı sağlıkla ülkesine uğurladık.” dedi.

Editör: TE Bilişim