İDEAL SAÇ ORANI

İnsan başının santimetre karesinde ortalama 200 saç bulunduğunu ifade eden Özel Medar Hastanesi Sakarya Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. M. Sinan Abbasoğlu, normalde kelleşmemiş bir saç derisinde ortalama 100 bin saç olduğunu söyledi. Op. Dr. M. Sinan Abbasoğlu, “İdeal donör elipsi oksipital ve temporal bölgede kelliğin alt sınırından 3-4 cm altı ile ense saçlı bölgenin alt sınırı arasıdır. Yaşla birlikte üst sınırın inmesi ve alt sınırın yükselmesi mümkündür. Donör sahanın yüzde 50 si çok seyrelmeden transplante edilebilir. Tip 5 ve 6 orta derece ağır erkek tipi kellikte skalpın yüzde 12,5 kadarı saç transplantasyonunda emniyetli bir şekilde değerlendirilebilir. Bu sayısal olarak 12 bin 500 saçtır. Skalp ile saç rengi arasındaki kontrast farkı optik illüzyon yoluyla dolgunluk üzerinde önemli etki yapar. Enteresan bir şekilde olduğundan daha sık görüntü verir. 100 kıl/cm2 normal yoğunlukta görüntü için yeterlidir. Diğer 100 kıl/cm2 iki seferde mini veya mikrograft olarak transplante edilebilir” dedi.

SAÇ EKİM AMELİYATI

Saç ekim ameliyatlarında 45 yaş ve üzeri hastalarda tek mega seansın yeterli olabileceğini ifade eden Op. Dr. M. Sinan Abbasoğlu, istenirse sıklığı artırmak için ikinci seansın da yapılabileceğini belirterek, “Genç hastalarda özellikle 30 yaş altı olanlarda yoğunluk arttırıcı ilave seanslar gerekeceğinden ön sınırın oluşturulmasında konservatif davranılmalıdır. Donör ve alıcı saha oranı yeterli değilse ön sınır ve orta ada bölgesine ağırlık verilir. Hasta saçını geriye tarayarak görsel yoğunluk elde eder. Planlaması ve pozisyon olarak ön saç çizgisinin oluşturulması doğal görünüm için önemlidir. Kafa şekliyle değişiklik göstermekle birlikte kaşlardan 8 cm yukarısı ön çizgi için uygundur. Donör saç stoğu sınırlı genç hastalarda ön çizgi kaşlardan 8 cm’den daha yükseğe yerleştirilebilir. Graft yoğunluğu frontal skalpe arttırılır” diye konuştu.

40 YAŞ ÜSTÜ

Op. Dr. M. Sinan Abbasoğlu son olarak ise şunları kaydetti: “40 yaş üstü hastalarda donör bölge olarak ensedeki saçlı kısmın orta kısmı seçilir. Gençlerde ve 35 yaş altı kişilerde donör saha olarak ensedeki saçların orta 1/3 kısmı seçilir. Diğer cerrahi prosedürlerdeki gibi standart kan sayımı, protrombin zamanı ve PTT testlerine bakılır. Gerekirse elektrolitler çalışılır EKG ve diğer kardiyak testler istenir.”

Editör: TE Bilişim