Uz. Dr. Salih ŞAHİNKUŞ, “Tüm dünyada insanların günlük yaşamını kötü etkileyen ve pandemiye neden olan Covid-19 viral enfeksiyonu ile ilgili pek çok şey bilinmiyor. Bir de üstüne bilgi kirliliği ve yanlış bilgiler mevcut. Kalp hastaları da beklendiği gibi endişeleri yüksek olan hastalar. Öncelikle şunu bilmek gerekir ki, kalp hastalığı teşhisi olan bireylerin Covid-19 enfeksiyonunu daha şiddetli geçirme riski var.” dedi.   

ŞAHİNKUŞ; “Kalp damar hastalığı, kalp yetmezliği, kalp ritim bozukluğu veya hipertansiyon ileri yaşların hastalığı olduğu için bu kişiler enfeksiyona yakalandıklarında topluma göre daha şiddetli yaşıyorlar.” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti; “Bu nedenle tüm kalp hastalarımızın enfeksiyondan korunmak için sosyal mesafe ve ellerin sık sık ve uygun bir şekilde yıkanması gibi genel koruyucu önlemlere dikkat etmelerini özellikle öneriyorum. Sadece kalp hastalığı bulunan hastalarımızın değil, kalp hastalığı gelişmesi için risk faktörü bulunan hipertansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği, böbrek yetmezliği gibi kronik rahatsızlıkları olan ya da sigara içen bireylerin de virüse karşı dikkatli olmaları gerekiyor. Maalesef bu virüs kalp damarlarındaki plağın (yağ birikintisi) yırtılmasına ve kalp krizine neden olabilir. Ayrıca kalp kası enfeksiyonuna ve kalpte ritim bozukluğu gelişimini tetikleyebiliyor, bu yüzden bu hastalıklarla mücadele eden hastalarımızı daha dikkatli olmaya teşvik etmek isterim.”

Covid – 19 virüsünün kalpte hasar oluşturma mekanizmaları ve doğrudan kalp kası tutulumu yoluyla kalp yetmezliği gelişmesine ve daha önce teşhis edilmemiş kalp hastalığı olan insanlarda kalp damarlarındaki yağ plaklarının dengesini bozarak kalp krizini tetikleme durumunu yaratma ihtimalinin olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Salih ŞAHİNKUŞ, “Covid – 19 virüsü nedeniyle, ateş ve akciğerdeki enfeksiyonla mücadele eden vücutta kalp kaslarının da hızlı çalışması gerekir. Bu durumda yeteri kadar oksijenlenemeyeceği için kalp dokusunda da hasar meydana gelebilir. Bazı tansiyon ilaçlarının hastalarımızda virüse yakalanma riskini ya da virüsün daha ölümcül olma olasılığını arttırdığı söylenmektedir; fakat bunlar yanlış, kanıtlanmamış bilgilerdir. Bu ilaçları kullanan ve faydasını gören birçok hastamız var. Hastalarıma ve tabi ki bütün hastalara önerim, tansiyon ilaçlarıyla ilgili endişeleri varsa bizlere danışarak ilaç değişikliği veya doz değişikliğine gitmeleri, kendi başlarına karar vermemeleri, yanlış bilgilerden sakınmalarıdır. Pandemi sürecinde benim gördüğüm başka bir sıkıntı ise hastalarımızın virüs kaparım endişesi ile hastanelere gitmekten uzak durmaya çalışmasıdır. Bazı hastalar belirgin şikayetleri olsa bile hastanelere gelmek istemiyor. Hatta salgından önceki döneme göre kalp krizi geçiren hastalarımızın bile göğüs ağrısı şikayeti başladıktan uzun saatler geçtikten sonra hastaneye geldiğini görüyoruz.  Halbuki kalp krizinde erken müdahale bizim için çok önemlidir. Çünkü tedavide gecikme kalp krizinin ölüm ya da hasar bırakma riskini artırmaktadır.  Hastanelerde mümkün olduğunca virüsten korunma için önlemler almaya çalışıyoruz. Bu yüzden herhangi bir şikayetleri olduğunda hastaneye başvurmaktan çekinmemelerini öneriyorum.  Bu arada acil olmayan randevulu girişimsel kardiyovasküler tedavi yöntemleri için de benzer bir durum geçerlidir. Sadece İngiltere'de COVID-19 salgını nedeniyle planlanmış olan yaklaşık 28.000 yatarak kalp tedavisi işleminin ertelendiği bildirildi. Bu birikmiş işlemler daha da artarsa, hastaların tedavileri geciktikçe kalp hastalıkları kötüye gidebilir.” dedi. 

Uz. Dr. Salih ŞAHİNKUŞ ayrıca mevcut kalp hastalığı olan veya kalp hastalığı riski taşıyan bireylere önerilerde de bulundu:   

- Virüs kapmış hasta olan insanlardan uzak durun.

- Bir buçuk metrelik sosyal mesafeyi koruyun.

- Toplu alanlarda, riskli yerlerde maske takın ve çıkarmayın.

- Ellerinizi sık sık en az 20 saniye boyunca sabun ve ılık suyla iyice yıkayın.

- Dışarıdayken toplu yaşam alanlarından olabildiğince uzak durmaya çalışın, gözünüze, ağzınıza, burnunuza dokunmaktan kaçının.

- Kendi kararınızla vitamin takviyesi ve bitkisel destekler almayın.  

-Vücudun aktif ve güçlü bir bağışıklık sistemini sürdürmesine yardımcı olmak için taze sebze ve meyve açısından zengin bir diyet ve bol su içilmesi önerilmektedir. Taze sebze ve meyveler, vitamin haplarına kıyasla daha fazla miktarda gerekli besin maddesini içerir.

-Vitamin eksikliğiniz olduğunu düşünüyorsanız tedavi için mutlaka doktorunuzdan tavsiye alınız.

- Kalple, tansiyonla ilgili bir şikayetiniz olduğunda bunu ihmal etmeden, virüsten korunma önlemlerini alarak, bizlere gelmekten çekinmeyiniz.

- Kalp hastaları için çok önemli olan ve benim de her hastama önerdiğim yürüyüş egzersizlerini ihmal etmeyin. Bunun için daha tenha saatleri ve yerleri tercih edebilirsiniz.

Editör: TE Bilişim