Op. Dr. Natavan RAMAZANZADE, “Hiçbir sebep yokken, bir sabah uyandığınızda ya da gün içinde duymuyorsanız ‘ani işitme kaybı’ yaşıyor olabilirsiniz.” diyerek, az bilinen bu konuya dikkat çekti. Ani işitme kaybının birden ortaya çıktığını, tek taraflı, nadiren iki taraflı işitme azlığı durumu olduğunu söyleyen Op. Dr. Natavan RAMAZANZADE sözlerine şu şekilde devam etti: “Ani işitme kaybının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte virüs ve enfeksiyonların iç kulakta duyma hücrelerine zarar vermesi olarak tanımlanabiliyor. Ani işitme kaybına herhangi bir travma, çok şiddetli sese maruz kalma, basınç değişikliği, hastanın geçirmekte olduğu iç kulak rahatsızlığı, gizli seyreden beyin sapı tümörleri, bazı sistemik hastalıklar, verem, sıtma, akciğer ve böbrek hastalıklarında kullanılan bazı ilaçlar ve kanser ilaçları neden olabilir.”

İlk 48 - 72 Saat Önemli

Ani işitme kaybı olan hastaların, başlangıçta bunu hemen fark edemeyebileceğini belirten Op. Dr. Natavan RAMAZANZADE, “Hastalar ilk başlarda, yeni başlayan bir çınlama ya da uğultu sesi hissediyor. Bazen de kulakta bir dolgunluk ya da tıkanıklık hissi oluyor. Kulakta yeni başlayan tıkanıklık, işitme azlığı, uğultu veya çınlama gibi durumlarda vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak önemli. Erken tedaviyle işitme kaybını geri döndürme olasılığı artmaktadır. Ani işitme kaybında ilk 48 - 72 saat büyük önem taşımaktadır.” dedi.

Op. Dr. Natavan RAMAZANZADE, ayrıca ani işitme kaybı teşhislerinde kesin tanının odyolojik inceleme yapılarak konulduğunu, işitme testi ve işitme denge sinirlerinin MR görüntüleme ile değerlendirilmesinin öncelikli tetkik yöntemlerinden olduğunu söyleyerek, tedavinin ilaçla yapıldığını, intratimpanik enjeksiyonla başarı oranının yüksek olduğunu kaydetti.

Editör: TE Bilişim