2020-2021 Eğitim Öğretim sezonunun açılmasına az bir süre kaldı. Zor günlerden geçtiğimiz bu pandemi sürecinde veli ve öğrencileri tatlı bir okul telaşesi sardı. Bu yazımda sağlık meslek liselerini tanıtacağım. Peki Sağlık Meslek Liselerinin avantajları nelerdir? Devlete istediği okula yerleşemeyen öğrencilerin özelde bu okulda okumalarına fırsat var mıdır? Yazımda bu hafta bu konulara açıklık getirmeye çalışacağım.

Sağlık Sektörü alanındaki iş gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla gerek devlet gerekse özel sektöre eleman yetiştiren Sağlık Meslek Liseleri’nin de eğitim süresi dört yıldır. 12. sınıflarda sağlık kuruluşlarında staj denilen uygulama eğitimleri vardır. Öğrenciler haftanın üç gününü hastane ve sağlık ocağı gibi sağlık kurumlarında iki gününü ise okulda teorik dersler alarak geçirirler. Sağlık kurumlarında uygulama eğitimi alırken hem sigortaları yapılır hem de asgari ücretin 1/3’ü kadar da ücret alırlar. Ayrıca bu okuldan mezun olan öğrencilere ÖSYM tarafından üniversitelerin sağlık alanındaki programlarına yerleşirken ek puan verilir.

Sağlık Meslek Liseleri öğrenciler için olduğu kadar ebeveynler için de avantajlıdır. Öğrenciler için en büyük avantajı, kısa süre içerisinde kazanılan ve mesleki geçerliliği olan bir diploma ve uzman olarak sağlık sektöründe işe başlama yetisidir. Meslek lisesi mezunları diplomaları ile artık bir iş sahibidirler.

Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının kazandığı unvanlardan biri olan hemşire yardımcısı, bu liselerde okutulan bir bölüm olan hemşire yardımcılığı programından mezun olunması ile kazanılan bir unvandır. Hemşirelerin nezaretinde hastanelerde çalışabilecek olan hemşire yardımcıları, hastaların günlük yaşamlarını idame ettirmelerini, beslenme programlarının takibini, kişisel bakım ve temizliğini ve sağlık birimlerine ulaşımlarını denetler ve bu konuda hastalara yardımcı olur. Hastanede belli bir süre çalıştıktan sonra Hemşirelik unvanını alırlar.

Sağlık bakım teknisyenliği programını okuyarak bu bölümden mezun olan sağlık bakım teknisyenleri, sağlık kuruluşlarındaki teknikerlere yardımcı olmak üzere eğitim görürler. Türlü teknik işleri de beraberinde çalışan tekniker ile birlikte yapacak olan sağlık bakım teknisyeni aynı zamanda hastalarla birebir ilgilenerek onların günlük yaşam aktivitelerini, beslenmelerini ve ulaşımlarını da takip etmekte ve onlara yardımcı olmaktadır.

Ebe yardımcılığı programını bitirerek ebe yardımcısı unvanını kazanan kişiler, hastanelerde çalışan ebelerin nezaretinde onlara yardımcı olarak çalışmaktadırlar. Ebelerle birlikte doğuma girerek onların verdikleri görevleri yapmakla yükümlü olan ebe yardımcıları aynı zamanda doğum öncesinde ve sonrasında anne adaylarının beslenmelerini takip etmek, günlük aktivitelerine yardımcı olmak, kişisel bakımlarını ve temizliklerini gerçekleştirmek ile de yükümlüdür. Hastanede belli bir süre çalıştıktan sonra Ebe unvanını alırlar.

Çocuğunu Sağlık Meslek Lisesi’nde okutmak isteyen veliler, şehrimizin güzide okullarından Özel Şahin Sağlık Meslek Lisesi ile itibata geçmeniz tavsiye ederim.

Bu doğrultuda iletişim bilgileri Tel: 0264 222 16 00

Sevdiklerinizle mutlu, sağlıklı günler dilerim.