SÖYLEŞİ: İrem KARABACAK

Projeye ilişkin sorularımızı yanıtlayan Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, “Proje grubumuzda Türkiye’de çok fazla bilinmeyen yeşil binalar, ekolojik binalar konusunda, yenilenebilir enerji konusunda insanların bu konuda bilinçlenmesi ile ilgili yapılacak çalışmalar da iyi bir altlık hazırlamış olacağız ve onun üzerine daha da geliştirmiş olacağız. Türkiye’nin geneli içinde önemli, örnek bir çalışma olacak” dedi.

-MARKA 2019 teknik destek programından faydalanmaya hak kazandınız.

Evet. Perşembe günü projenin ilk toplantısını yaptık. Bu proje markanın teknik destek projesi yani Marmara Kalkınma Ajansının (MARKA) dönem dönem açtığı teknik destek için hazırlamış olduğu projeler var.  Oradan aldığımız bir proje başvurusu, teknik destek demek, bir projenin hazırlamakla ilgili Marmara Kalkınma Ajansından bir yardım, destek almak anlamına geliyor. Bizde özellikle iklim değişimlerine karşı yeşil binalarla ve ekolojik binalarla ilgili teknik destek almak üzere bununla ilgili proje yazmak üzere teknik destek almak için projeye başvurmuştuk. Kabul edildi. Şimdi onun çalışmalarına başladık. Bizde Avrupa Birliği Destekli Bir proje hazırlamak üzere iklim değişikliğiyle ilgili ve yeşil ekolojik planla ilgili bir proje yazmak üzere başlamış bulunuyoruz.

-Yeşil Binalar Ve Ekolojik Kentler Nasıl Ortaya Çıktı?

Benim zaten çalışma alanım İklim bilimleri, ben iklim bilimciyim. İklim değişikliğiyle ilgili olarak da yaptığımız çalışmalar içerisinde özellikle karbondioksitin azaltılması çok önemli. Binalardan azaltılması için yaptığımız çalışmalar içerisinde de binanın kendi içerisinde, çalışanlarla enerji verimliliğinin sağlamlaması, enerji yönetiminin gerçekleşmesi ve yenilenebilir enerjilerle enerji ihtiyacının azaltılması ve karbon ayak izinin minilimize edilmesi hatta sıfır karbonlu binalar haline getirilmesi konusunda çalışmalar yaparken bunu uygulamaya geçirilmek üzere öğrencilerimizle birlikte bir sürü çalışmalar var.  Küçük ama disiplinli bir ekip kurarak çalışmalara başladık. Bazı binalar üzerinde fizibilite çalışmaları yaptık. Şu an hiçbir şey kesinleşmediği için binalarla ilgili net bilgi yok. Netleştiği zaman projenin raporda da hazırladığımızda tekrar açıklamaları yapmış oluruz. Avrupa Birliği Projesi haline getirdiğimizde açıklama yapmış olacağız.

-Proje destek ya da tepki gördü mü?

 Bu proje onayı, daha geniş çaplı büyük bir yapılacak bir projeye bir altlık oluşturmak açısından bir proje olduğu için henüz ortaya çıkaracağımız proje başka bir proje, Türkiye’nin de içinde olduğu uluslararası bir proje ile projenin içerisinde olmak üzere biz yola çıktık. Bunun için çalışıyoruz. Bu şekilde baktığımız zaman proje henüz halka sunulacak somut sonucu olmadığı için öyle bir şey şu an da söyleyemiyoruz. Somut bir şekilde oluştuğunda ki birkaç ay içerisinde ancak gerçekleşecek. Proje somutlaştırıldığında duyuru yapılacak. Böyle bir projeye başlıyoruz diye duyurduğumuz da o zaman halktan geri dönüşleri almamız mümkün olacak.

Proje hangi aşamada ?

Proje süreci devam ediyor. Projeyi bitirdiğimiz, gerçekleştirdiğimiz zaman hakikaten iklim değişimleri konusunda özellikle Türkiye’de çok fazla bilinmeyen yeşil binalar, ekolojik binalar konusunda, yenilenebilir enerji konusunda insanların bu konuda bilinçlenmesi ile ilgili yapılacak çalışmalar da iyi bir altlık hazırlamış olacağız ve onun üzerine daha da geliştirmiş olacağız. Türkiye’nin geneli içinde önemli, örnek bir çalışma olacak. Bir iki ay sonra somut olarak daha net olarak ortaya koyacağız. Geniş bir proje grubuyla çalışıyoruz. Biz çevre mühendisliği olarak bunu başlattık. Bir öğretim görevlisi olarak başlatmış olabilirim ama işin içerisinde inşaat mühendisliği, makine mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliğinden hocalarımızda var. Geniş çaplı bir ekip oluşturmuş durumdayız. Biz hep birlikte çalışıyoruz. İnşallah çok güzel işler çıkaracağız.

Avrupa Birliği Projelerinde ne yazık ki çok fazla yer alamıyoruz. Bugüne kadar yapılan çalışmalar sayı ve kapsam olarak yaptığımız çalışmalar küçük kalıyor. Bunu genişletmek açısından Avrupa Birliği projeleri içerisinde yer almak ve Avrupa birliği havuzundan  maddi desteği Türkiye’ye almak açısından bizim için çok önemli bir adım olacak.

Editör: TE Bilişim