İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölüm Birinci Sınıf öğrencisi Görkem Üstünbaş, Çark Caddesi’nde geceleri cansız manken olarak gösteri yaparak, hem oyunculuk yeteneğini geliştiriyor, hem de okul harçlığını çıkartıyor.

Adapazarı Çark Caddesi’nde herkesin merak etiği üniversite öğrencisi cansız manken Bizim SAKARYA’nın konuğu oldu ve hakkında merak edilenleri, bu işe nasıl başladığını ve hedeflerini arkadaşımız Nurettin Eryılmaz’a anlattı.

Adapazarlıların ilgiyle izlediği, eğlenceli bulduğu, selfie yapıp sosyal medyada paylaştığı ilginç kıyafetli aslen Adanalı ve İstanbul Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Oyunculuk Bölümü’nde öğrenim görüyor. 19 yaşında ve adı Görkem Üstünbaş…  “Sanatçı biriyim, pozitif biriyim. Diğer insanlardan farkım, bu yaptığım iş konusunda. İnsanlara bir şey katmak konusunda, sokaklarda değişik bir şeylerin de olabileceğini düşündüğüm için Sakarya’dayım” diye Üstünbaş’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

BOYADAĞIM TAKIM ELBİSE TİNER KOKTU

8,5 yıl önce arkadaşımla gezerken, bana (sen neden popçu ya da topçu olmuyorsun) dedi, ben de (yeteneğim yok galiba, yapamam) diye karşılık verdim. Arkadaşım sonra bana robot dansı yapan bir kadının görüntüsünü izletti. Benim dikkatimi çekti, sonra ben gittim takım elbise aldım çalıştım. Sonra arkadaşım yardım etti, takım elbiseyi beraber boyadık ve o takım elbise ile sokağa çıktım. İnsanlar (tiner kokuyorsun) dediler, bunun üzerine 9-10 çeşit parfüm sıktım, tiner kokusu gitsin diye. Sonra gün geçtikçe yöntem buldukça her şey yoluna girdi, o gün bu gündür sokaklarda cansız mankenim.

Sokak’ta beni insanlar heykel zannediyor sonra ben hareket edince (aaaa canlıymış) diyorlar. Korkan insanlar oluyor, teyzeler genelde beni cansız zannediyorlar. Kötü tepki verenler de var “kendini soba boyasına boyamış çıkıyorsun burada şebeklik maymun taklidi yapıyorsun” diye tepki de aldım, tepkilere rağmen ben robot adamlığa devam ediyorum.

ROBOT ADAM GÖSTERİSİ

Ben iki yıl önce Sakarya’ya geldim, burada araştırdım sokaklarda cansız manken ya da robot adam gösterisi yapan olmadığını öğrendim. (Buraya gelsem, görünmemiş bir yüze tepkileri ne olur?) diye düşündüm. Çünkü İstanbul sokaklarında bu tür sanatsal gösteriler çok yapılıyor. Bulunmayan bir yerde sanat sergilemek daha çok ilgi görüyor. Ben de böylelikle çark caddesinde robot adam gösterisine başladım. Adapazarı halkı çok güzel karşılıyor. Sokaklarda sanat yapılmasına destek veriyorlar, yaptıkları yorum ve destekleri duyuyorum. Güzel sözleri duymak benimde çok hoşuma gidiyor.

Farklı şehirlerde bulundum, hiç çalışmadım ilk kez heykel adam olarak caddedeyim. Bana göre dışarda çöp toplayan da olsa bir sanat sergiliyor. Bir şeyle uğraşan kişi sanata ilgili ve odaklıdır. İnsan bir şey yapmazsa, bu toplum asla gelişemez hep geride kalır. Sakarya halkına şunu söyleyebilirim:  Siz siz olun yaptığınız işten asla vazgeçmeyin, hayaller bazen gerçek de olabilir, bazen hayalde kalabilir. Şunu da unutmayın, imkânsız diye bir şey yoktur.

Ben sadece sokakta değil düğün sünnet parti ve organizasyonlarına da gidiyorum. Arkadaşımın organizasyonu vardı, Rusya’ya gittim bu konseptimle. Ben yaptığım işle eğleniyorum, herkesi de eğlendiriyorum.

SOKAĞA SANAT İLÇEYE NEŞE KATIYORUZ

Üç aydır Sakarya’dayım. Çark Caddesi’nde akşamları 2-3 saat cansız mankenlik yapıyorum, zaman zaman zabıtlar müdahale ediyor. Sokak dilenciler var, onlar bir şey yapmadan para dileniyor. Ben sanatımla bir şeyler yapıyorum, kimseden zorla bir şey istemiyorum. Herkesin gönlünden koptuğu kadarıyla ben okul harçlığımı çıkarıyorum. 4 yılık okulumu bitirince tiyatro oyuncusu olmak istiyorum. Bu alanda ekmeğimi kazanıp kendi başıma ayakta durmak istiyorum. Ben imkânsızı başararak kendi başarımla ilerlemek yükselmek istiyorum.

Türkiye’yi güzelleştirmek için sokakta sanatı artırmak gerekir. Sokakta gitar çalan, müzik yapanlar da güzelliğe katkı sunuyor. Sokağa sanat ilçeye neşe katıyoruz. İnsanlar mutlu, sanatçılar mutlu… Sokak sanatı turizme de, tanıtıma da büyük katkısı var.

Editör: TE Bilişim