Çeşitli okullarda,üniversitelerde öğretim üyesi olarak bulunmuş,yüzlerce konferans vermiş,birçok bilimsel makale yazmış,birçok kitaba imza atmış Prof.Dr.Sebahattin Özel ile buluşmanın keyfini yaşadık.


 

Yusuf Cinal yazıyor
SAKARYALI Bilim insanı Prof.Dr. Sebahattin Özel, şimdi emekli günlerini Sakarya’nın Maksudiye (Köyü)mahallesinde mütevazi bir şekilde geçiriyor.
Gazeteci dostum Şaban Mergül ile birlikte Adapazarı’ndan yola çıkarak Karasu istikametine yol aldık. Söğütlü yakınlarında Kuzey doğuya yönelerek Maksudiye Köyü’ne vardık. Köyde ilk gördüğümüz kişiye Sebahattin Özel’i sorduk.
Arkadaşım Şaban Mergül, Bir Sakarya Büyük Şehir Belediye Toplantısı’nda Sebahattin Özel’i dinlemiş. Konuşmasından çok etkilenmiş olan Mergül, Hoca’nın izini sürerek,telefon üstüne telefon ederek,nihayet Sebahattin Özel’e ulaşmayı başarmış..
“Hocam, Sakarya Büyük Şehir Belediye Meclisi’nde konuk olarak yaptığınız bir konuşma hala aklımda..Gelsem bize bu konuşmanın detayı ile ilgili bilgilendirmelerde bulunurmusunuz” diye telefon ettiğini ve randevu aldığını söyledi.
Çok mutlu olmuştum. Hemen kabul ettim. Şaban Mergül bir yol haritası çizdi ve yolboyu yapacağı çalışmaları paylaştı. Teredütsüz kabul ettim..Nihayet bir akşam üstü Maksudiye Köyü’ne vardık.
Muhteşem bir köy. Yeşil çimen,geniş mera içinde bir kooperatif evi. Bahçede piknik için gelenler ve çay,kahve ve diğer servisler sürüyor. Hazırlanmış receller,marmaletler ve kurutulmaya serilmiş tarhana, ev işi makarna..
Bahçede bizi tanıyanların çıkması ise hoş bir sürpriz..Sebahattin Özel Hoca’nın evine doğru yöneltik.Bizi bahçede bekliyordu. Tertemiz bir bahçe, yeni yapılmış iki katlı bir ev önünde Sebahattin Özel..
Otomobilden indik,Şaban Mergül kendisini tanıttı.Sıra bana geldi..


Yusuf Cinal Hocam!
Hocam hemen beni tanıdı. Yüzü güldü..36 Yıl öncesine gittik. Ben Brüksel’e giderken, Sebahattin Özel,bir öğretmen olarak yola çıkmıştı.Şimdi ise Prof.Dr. Sebahattin Özel beni karşılıyordu..
Hoş,beşten sonra köy kooperatifinin bulunduğu alana geçtik. Çaylarımız geldi..Üstüne Çerkez işi Helujen!
Sohbete doyum olur mu?
Sebahattin Özel Hoca,birçok kitaba imza atmış,son kitabı “Casustur,Casus” ise baskıdan yeni çıkmak üzereydi..
Prof.Dr. Sebahattin Özel, “Casustur,Casuz” adlı kitabın tanıtımında şu notu düşmüş;
“İngiliz istihbaratı Anadolu Hareketinin bağımsız bir devlete doğru yol aldığını fark etmişti. Hareketin başarılı olması tüm mazlum ulusların yolunu aydınlatabilir, İngiliz sömürge imparatorluğunun sonunu getirebilirdi. Milli Mücadele önderlerini birbirine düşürmenin yollarını arayan İngiliz Gizli Servisi hareketin önderi Mustafa Kemal Paşa’yı bir suikastla ortadan kaldırmak istedi. Türklerin din konusundaki hassasiyetlerini de dikkate alarak hedefine ulaşmak için özellikle Hint asıllı Müslüman ajanları kullandı. Bu ajanların önde gelenlerinden Mustafa Sagir, suikastın zeminini hazırlamak üzerine görevlendirildi. Onun casus olduğunu çok önce sezen Mustafa Kemal Paşa, düşüncesinin “casustur casus” diyerek Yunus Nadi Bey’e açmıştı.”

Elbette daha fazlası için kitabı edinmek gerek..
Prof. Dr.Sebahattin Özel’in yayınlanmış kitapları arasında,” Osmanlı'dan Milli Mücadele'ye Seçilmiş Mülakatlar, Satranç Ustası Don Sandalio'nun Romanı, Türk Devrimi Mülakatları, Türk İnkılap Tarihi, Nutuk'a Bir Bakış Tertip ve Çeviri Hataları, Milli Mücadelede İzmit-Adapazarı ve Atatürk, Milli Mücadelede İzmit-Adapazarı ve Atatürk, Milli Mücadelede Trabzon, Mustafa Kemal Atatürk Yeni Gerçekler Yeni Düşünceler, Kader Yılları S. Sazonov'un Anıları Rusya Eski Dışişleri Bakanı (1910-1916), bulunuyor..İşbankası yayınları arasında yanına hazırlananlar olduğunu da paylalaşalım..

ATATÜRK VE SAKARYA
Milmli Kücadele’nin, İstikka Savaşı’nın, Türk Milleti’nin destansı kahramanı Mustafa Kemal Atatürk, İstanbul’dan Ankara’ya geçtiğinde,hakkında binbir söylenti çıkarıldı..Bu durum annesi Zübeyde Hanım’ı ziyadesiyle üzüyor,mutsuz ediyordu.
İşte o yılları Tarihçi Bilim insanı Sakaryalı Prof.Dr. Sebahattin Özel şöyle anlattı.
“Büyük taaruz öncesi Mustafa Kemal Atatürk, hem Sakarya bölgesindeki orduları denetlemek,annnesi Zübeyde Hanım ile buluşmak,hasret gidermek.hem de bazı gazeteciler ile mülakat için buluşmak, hakkında çıkan dedikodu ve maksatlı haberleri yalanlamak üzere tren ile Adapazarı’na geldi.
Mustafa Kemal’in Adapazarı ziyareti, tarih ve saat,saat sabittir. Mustafa Kemal Atatürk,bugün müze olarak kullanılan evde annesi ile buluştu. 14 Haziran 1922, daha sonra Çark mesire de hazırlanan bir tiyatro etkinliğini takip etti. Uzun çarşı esnafı ile sohbet ederek, Sabiha Hanım İlkokulu’nu ziyaret,İzmit’e mülakat için geçiş, Geyve’de bir gece kalış hepsi sabit..
Bu tarihi bilgiler devletimizin arşivinde bulunuyor.Bunları kitaplarımda da paylaştım. Ama beni asıl etkileyen Mustafa Kemal Atatürk’ün, esnaf ile ziyaret ve buluşmasından sonra “İmamı Şerif Camisi” olarak tanımlanan Orhan Camii’de Cuma namazı kılmasıydı. Maalesef bu bilgiler gençlerimiz ile paylaşılmıyor.Bilerek,bilmeyerek, bu tarihi bilgiler hasıraltı ediliyor. Benim isteğim,bu tarihi bilgi sabit.Hiç değilse Orhan Camii’nin bir yanına, bir levha asarak, “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün orada cuma namazı kıldığını işaretlememiz bir ahte vefa olmalıdır” diye belediye yetkililerine teklifte bulundum. Maalesef dikkate alanmadı! Son derece üzgünüm “diyerek,Mustafa Kemal Atatürk’ün, Sakarya’nın Düşman İşgali’nden Kurtuluş günü olan 21 Haziran 1922 günü tertiplenen ilk kutlamayada katıldığı, halkın sevincine ortak olduğu bir tarihi vakıadır.
İstenildiğinde bunları anlatmaya, paylaşmaya her zaman hazırım.”diyerek, bizlere ikramlarda bulundu ve teşekkür etti.
Keşke yaşayan bu efsane bilim insanı, Cumhuriyet Atatürk aşığı Prof.Dr. Sebahattin Özel’den daha fazla yararlanabilsek..
Olmuyorsa, kitaplarını tanıtarak,satın alarak,hediye ederek bilgilensek iyi olmaz mı?

PROF.DR.SEBAHATTİN ÖZEL’İ TANIYALIM?

1945 yılında Adapazarı'nda (Emirler Köyü)doğdu. İlk ve orta öğrenimini Emirler Köyü İlkokulu, Adapazarı Ortaokulu ve İstanbul Vefa Lisesi'nde tamamladı. 1970 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden mezun oldu.

İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde 1986 yılında Yüksek Lisans, 1989 yılında Doktora öğrenimlerini tamamladı. 1991 yılında Doçent ünvanı aldı. Sakarya Üniversitesi'nde Tarih Bölümü Kurucu Başkanlığı, Kocaeli Üniversitesi'nde Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü Başkanlığı, Atatürk İlkeleri ve Devrimleri Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevlerini yürüttü. 1996 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi'nde çalışmaya başladı ve 1998 yılı başında Profesörlüğe yükseldi.

Halen Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Öğretim Üyesi olarak Yüksek Lisans ve Doktora dersleri vermekte, tez çalışmaları yönetmektedir.

Sabahattin Özel kuruluşundan itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri Atatürk Araştırma ve Eğitim Merkezi (ATAREM) I.Devre Genel Kurul Üyesi olarak görev yapmış, bu süre içinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin muhtelif birimlerinde Atatürkçülük Konferansları vermiştir.

Yine 1998 yılından bu yana Deniz Harp Okulu öğretim üyeliği, 2004 yılından itibaren de Türk Askeri Tarih Komisyonu genel kurul üyeliği görevlerini yürütmekte, ayrıca Harp Akademileri'nde Atatürkçülük dersleri vermektedir.
 

Editör: TE Bilişim