Ramazan ayı bizler için her aydan çok daha önemli ve kutsal bir ay. Bu ayda yapılan ibadetlerde hissedilen maneviyat her zamankinden çok daha fazla.

Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getirecek kişiler için şüphesiz ki en önemli unsur Ramazan alışverişi. Pandemi nedeniyle bu sene de Ramazan alışverişini önceden yapmanız sizin için çok daha iyi olacaktır.

Ramazan ayında tutulan orucun sağlık için faydaları her zaman söylenmiştir. Fakat eskiden bunun üzerine yani oruç tutmak, aç kalmak üzerine yapılan bilimsel çalışmalar çok fazla yoktu. Ama artık biz biliyoruz ki uzun süre aç kalmak otofaji dediğimiz hücre parçalanmasına yardımcı oluyor. Böylece vücudumuz artık işlevini yerine getiremeyen hücreleri çok daha kolay parçalayıp vücudumuzdan uzaklaştırıyor.

Ayrıca yılın belli bir döneminde uzun süreli açlık uygulamak midenin dinlenmesini, asit salınımının daha iyi olmasına da yardımcı oluyor.

Peki oruç tutarken nelere dikkat etmeliyiz?

Öncelikle şunu unutmamak gerek orucu ibadet için tutuyoruz. Kilo vermek veya vücudumuzun daha sağlıklı olması için değil. Yukarıda saydığımız durumlar artı tarafları. Bu nedenle beslenme düzeninin olabildiğince sade olması, gün içerisinde ihtiyaçlarımızı karşılayacak şekilde planlanması önemli.

Çoğu kişi çalışma şartlarından dolayı Ramazan ayında sahura kalkmıyor. Fakat sahur yapmak gün içerisinde kan şekerinin daha dengeli olmasını sağlar ve sahurda tükettiğimiz besinler ile orucu çok daha rahat tutarız.

Sahurda tercih edilecek besinlerin sodyum içeriği düşük, protein ve sağlıklı yağlar açısından zengin olmasına dikkat edin. Yumurta, az tuzlu peynir, badem-fındık-ceviz gibi kuruyemişler, süt-yoğurt-kefir gibi süt ürünleri tercih edeceğiniz besin grupları.

Sahurda melisa, papatya gibi rahatlatıcı bitki çaylarını tüketmeniz uykuya geçişinizi kolaylaştıracağı için tercih edebileceğiniz çayları.

İftar menüsü ise özenle hazırlanması gereken bir öğün. Çünkü tüm gün aç kalma sonucunda daha çok yağlı, karbonhidrat içeriği yüksek yiyecekleri tüketmek isteriz. Fakat bu besinler tüm gün açlık yaşayan midemizin sağlığı için riskli besinler. Bu nedenle iftarı çorba, zeytin veya hurma gibi besinlerle açtıktan sonra 15-20 dakika bekleyip daha sonra yemeğe geçmek çok daha iyi. Ana yemekte az yağlı et, tavuk, balık tüketmek önemli. Mevsim sebzelerinden oluşan bir salata veya zeytinyağlı bir sebze yemeğini de iftar menünüze eklemeyi ihmal etmeyin. Böylece tüm gün yetersiz aldığınız posayı tamamlamış olursunuz ve kabızlık sorunu yaşamazsınız.

İftardan sonra tatlı tüketimi geleneklerimizde var olan bir durum. Fakat biliyoruz ki geç saatlerde yüksek miktarda şeker alımı karaciğer yağlanması, diyabet ve kilo alımı gibi pek çok riski beraberinde getiriyor. Bu nedenle iftardan sonra tatlı tüketecekseniz dondurma, sütlaç, muhallebi gibi sütlü tatlıları veya mevsim meyvelerini tercih edebilirsiniz.

Su tüketimi yine en çok dikkat etmeniz gereken konu. Yatana kadar 2 litre su tüketmeye çalışın ve tansiyon rahatsızlığınız yoksa mutlaka 1 tane maden suyu tüketin.

Herkese hayırlı Ramazanlar dilerim…