11 ayın sultanı Ramazan manevi olarak içimize döndüğümüz  ay. Bu süreçte çok daha anlamlı olacak çoğumuzu için.

Karantina döneminde oruç tutacaklar için beslenme her zamankinden daha önemli. Uzun süreli açlığın bağışıklık sistemini olumsuz etkilememesi için oruç tutarken sahura kalkmak çok önemli.

Sahurda protein ağırlıklı yumurta, az tuzlu peynir, süt, kefir gibi besinleri tüketmeniz gün içinde daha az acıkmanızı sağlayacaktır. Sahurda zeytin yerine ceviz, badem gibi kuruyemişleri tüketmeniz tuz alımınızı azaltarak daha az susamanıza yardımcı olacaktır. Kabızlık sorunu yaşamamak için sahurda maydanoz, salatalık, marul gibi yeşilliklerin tüketimine özen gösterin

İftarda ise seçeceğiniz besinler hem günlük ihtiyacınız için yeterli olmalı hem de tüm gün aç kalan midenizi rahatsız etmemeli.

İftarınızı su veya 1 adet kuru hurma ile açıp 10 dakika bekleyin. Böylece yemek sonrası daha az hazımsızlık sorunu yaşarsınız.

İftarda ½ kase çorba tüketmeniz tüm gün aç olan midenizin asit salınımını dengelemede yardımcı olacaktır.

İftar yemeğinizde mutlaka et, tavuk veya baklagil gibi protein içeren besin kaynaklarına yer vermeye dikkat edin.

Salata, haşlanmış pancar ise kabızlığı önlenmede yardımcı besinler olacaktır sizin için.

İftardan 2 saat sonra küçük bir ara öğün yaparak günü tamamlayabilirsiniz. Bu öğünde dondurma, bitter çikolata, az şekerle yapılmış irmik tatlısı ve 1 küçük dilim tahıllı undan yapılmış kek karantina sürecinde modunuzu yükseltecektir. Yatmadan 1 saat önce tansiyon probleminiz yoksa 1 adet maden suyu hem günlük sodyum ihtiyacınız karşılar hem de besinleri daha kolay sindirmenize yardımcı olur.

Yemek sonrası sindirimi hızlandırıp midenizi rahatlatacak çay tarifi:

1 bardak su+1 çay kaşığı öğütülmemiş kimyon veya ½ çay kaşığı toz kimyon+1 tatlı kaşığı rezene koyup kaynatın. Ağzı kapalı olarak 5 dakika demleyip tüketin

Hayırlı Ramazanlar, sağlıklı günler…