Ezgi Dilan Şeker
Ezgi Dilan Şeker
Yazarın Makaleleri
HAYATINIZDAN 3 RENGİ İHMAL ETMEYİN
Sağlıklı yaşam yediklerimiz, gün içindeki hareketimiz, uyku düzenimiz ve stresten uzak kalmamız ile sağlanan bir yaşam. Gün içerisinde ne yediysek oyuz. Çünkü besinler bizim stres düzeyimizi, uyku düzenimizi ve hareketlerimizi etkiliyor....
Sağlıklı Beslenme Çantası İçin Öneriler
Okulların açılması ile birlikte çocukların beslenme düzenleri çok daha önemli bir konu haline geldi. Ev dışında sizin kontrolünüzde olmadığı için normal sürece göre çok daha fazla dikkat edilmeli. Çocuklarda sağlıklı beslenmenin okula...
KİLO ALMAK İSTEYENLERE ÖNERİLER
Kilo almak kilo vermekten daha zor bir süreç aslında. Çoğu zaman herhangi bir fiziksel bir rahatsızlığı olmadan kişiler ideal kilolarının çok altında olabiliyorlar. Bu çoğunlukla da erkeklerde görülen bir durum Herkesin genetik yapısı...
OTOIMMUN HASTALIKLARDA GLUTENSİZ BESLENME
2000 li yılların başından itibaren glutensiz beslenme sadece çölyak hastaları için değil pek çok hastalığın tedavisinde önerilen bir beslenme yaklaşımı oldu. Gluten temelde tahıl ürünlerinde bulunan bir protein. Glutenin ve gliadinden...
Sürdürülebilir beslenme ve yaşam için neler yapmalıyız?
Son dönemde ülkemizde ve dünyada yaşanan yangınlar ve sel felaketleri iklim krizini bir kez daha bize hatırlattı. Dünya nüfusu hızlı bir şekilde artıyor. Fakat dünyanın kaynakları kısıtlı. Şehirleşmenin artması, yanlış tarım uygulamaları,...
GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENMEYE DİKKAT
Gebelik dönemi bir kadın için en mucizevi dönemlerden birisi. Bu dönemde hem kendiniz için hem de bebeğiniz için beslenmenize her zamankinden daha çok dikkat etmeniz gerekiyor. Gebeliğin ilk 3 aylık sürecinde çoğu kadının mide bulantıları...
KURBAN BAYRAMI SONRASI TOPARLANMAK İÇİN ÖNERİLER
Güzel bir bayram sürecini arkamızda bıraktık. Geniş aile sofralarının kurulduğu, bol bol et tüketilen, tatlı yenilen sürecin sonuna geldik. Artık normal yaşama dönme süreci. Sağlıklı yaşamda devamlılık esas. Fakat zaman zaman kendinize...
YAZ MEVSİMİNDE DE KURUBAKLAGİL TÜKETİN
Kurubaklagiller bitkisel protein dediğimiz proteinleri içeren besin grubudur. Ülkemizde daha çok fasulye, nohut, barbunya gibi çeşitleri tercih edilse de maş fasulyesi, börülce, soya fasulyesi dünyada sıklıkla tüketilen çeşitleri. Baklagiller...
KİLO VERMENİZ DURDUĞUNDA NELER YAPMALISINIZ?
Kilo vermek sanıldığı gibi kolay bir süreç değil. Vücudunuzdaki vitamin, mineral değerlerinin yeterli olması, vücudunuzdaki hormon salgısının düzenli olması, yeterli su tüketmeniz, kas kütlenizi arttırarak metabolizmanızı hızlandırmanız...
KALP SAĞLIĞINIZ İÇİN OMEGA-3 TÜKETİMİNİZE DİKKAT EDİN
Günlük beslenmemizde yemek enerji kaynağımız karbonhidratlardır. Yağlar ise 2. Enerji kaynağımızdır. Fakat çoğumuz 2.enerji kaynağımız olan yağları sağlıklı kaynaklardan almıyoruz. Özellik son dönemlerde hayvansal kaynaklı yağlar...
POPÜLER DİYETLERİ HERKES UYGULAYABİLİR Mİ?
Günümüzde bilgiye ulaşmak çok kolay. Fakat bu bilgilerden hangisi bizim için faydalı, hangisi doğru bunun ayrımını yapmak önemli. Son dönemlerde aralıklı oruç, ketojenik diyet, glutensiz beslenme gibi pek çok diyet seçeneği mevcut. Peki...
TATİLDE BESLENMEYE DİKKAT
Uzun bir kışın ardından tatil planları yapılmaya başlandı. Çoğu kişi için tatil diyete de kısa bir ara vermek anlamına geliyor. Fakat kilo verme sürecindeyseniz ve sürece yeni başlamışsanız tatilde de beslenmeye dikkat etmeniz gerekiyor....
DİYETTE HEDEFİNİZE ULAŞMANIZ İÇİN NELER YAPMALISINIZ?
Sağlıklı bir yaşam için beslenme, egzersiz, yeterli uyku birbirine bağlı olmazsa olmaz 3 temel. Sosyal medyada, dergilerde görüldüğü gibi kilo vermek, egzersiz yapmak sanıldığı kadar kolay değil. Çünkü teknolojinin gelişmesi ile birlikte...
ÇOCUKLARA SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANDIRILIR?
Çocukluk çağı obezitesi son dönemlerde çok hızlı bir şekilde arttı. Paketli gıdalara ulaşımın kolaylaşması, pandemi nedeniyle evde geçirilen sürenin artması, elektronik alet kullanımına bağlı fiziksel aktivitenin azalması gibi durumlar...
TATLI KRİZLERİYLE BAŞA ÇIKMAK ÇİN NE YAPMALI?
Hepimiz tatlıyı seviyoruz. Özellikle bizim kültürümüzde özel günlerin olmazsa olmazı tatlı. Doğduğumuz andan itibaren tatlı tatları daha çok sevecek şekilde dünyaya geliyoruz. Eski dönemlerde atalarımız tatlı ihtiyacını meyvelerden...
YAZ MEYVELERİNDE PORSİYONA DİKKAT
Yaz mevsiminde havaların ısınması ile birlikte meyve-sebze tüketimi artıyor. Bazı günler ana öğün yerine peynir-ekmek-karpuz üçlüsünü tercih edebiliyoruz. Meyveler bizim temel vitamin, mineral ve posa kaynaklarımızdan. Yani beslenmemizde...
YAZA FİT GİRMEK İÇİN ÖNERİLER
Evet uzun bir kışın ardından çok beklediğimiz yaz geldi. Tatil planları yapılmaya başlandı. Genelde bahar ayları diyetin en çok yapıldığı aylardır. Uzun bir kışın ardından yaza hazırlanan doğa gibi biz de kendimizi yeni mevsime hazırlıyoruz...
KALSİYUMU SADECE SÜT ÜRÜNLERİNDEN Mİ ALABİLİRİZ?
Kalsiyum vücudumuzdaki en önemli minerallerden birisi. Çocukluk çağında, yetişkinlik döneminde ve özellikle yaşlılıkta bizim için elzem. Çoğu kişi özellikle kadınlar menapozdan sonra ciddi oranda kemik erimeiriski ile karşı karşıya....
EVDE GEÇİRİLEN SÜREDE SAĞLIKLI BESLENMEYE DİKKAT
Covid-19 pandemisinde alınan önlemler nedeniyle 3 haftalık bir kapanma sürecine giriyoruz. Hatırlarsanız geçen sene de buna benzer bir durum yaşamıştık. O süreçte çoğu kişi ilk defa evde uzun süre zaman geçirdiği için ekmek, pizza, tatlı,...
DİYETTE YA HEP YA HİÇ SORUNU
Diyet denilince herkesin aklına kısıtlı listeler, kibrit kutusu büyüklüğünde peynir gibi tabirler geliyor. Çoğu kişi diyet sürecinde aç kalacağından korktuğu için sağlıklı beslenmeyi bir tabu olarak görüyor peki bu ne kadar doğru?...
ORUÇ TUTARKEN YETERLİ POSA ALIMINA DİKKAT EDİN
Oruç tutarken 15-17 saatlik açlık sonrasında alınan besin miktarı her zamanki tüketimden çok daha az. Bu nedenle besin örüntüsünü doğru planlamak önemli. Ramazan ayında herkesin karşılaştığı sorunlardan birisi kabızlık durumu. Bunun...
RAMAZAN AYINDA BESLENME ÖNERİLERİ
Ramazan ayı bizler için her aydan çok daha önemli ve kutsal bir ay. Bu ayda yapılan ibadetlerde hissedilen maneviyat her zamankinden çok daha fazla. Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getirecek kişiler için şüphesiz ki en önemli unsur Ramazan...
BAHAR MEVSİMİNDE BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLENDİRİN
Her mevsim geçişi alerjik reaksiyonların ve gribal enfeksiyonların arttığı bir dönemdir. Bu sene de her ne kadar maske ile gezsek de yine gribal enfeksiyonlara yakalanma riskimiz var. Bu nedenle bu dönemde yaşam rutininize dikkat etmeniz her zamankinden...
HANGİ YAĞLARI TERCİH ETMELİYİZ?
Yağlar beslenmemizin %30-35 lik kısmını oluşturan besin grubu. Temel olarak et ürünlerinde, süt ürünlerinde, kuruyemişlerde ve yağlı tohumlarda bulunur. Yağlar vücudumuzun 2.enerji kaynağıdır. Vücudumuz öncelikle karbonhidratları enerji...