Günümüzde bilgiye ulaşmak çok kolay. Fakat bu bilgilerden hangisi bizim için faydalı, hangisi doğru bunun ayrımını yapmak önemli. Son dönemlerde aralıklı oruç, ketojenik diyet, glutensiz beslenme gibi pek çok diyet seçeneği mevcut. Peki bizim için uygun olan sistemi nasıl seçeceğiz?

Her işte olduğu gibi bu işte de uzman olan kişilerle çalışmak önemli. Ülkemizde beslenme ve diyet alanında yetkilendirilmiş tek meslek grubu diyetisyenler. Sağlığınıza zarar vermemek için kilo verme sürecinde mutlaka uzmana danışın.

Sizin için uygun olan diyet planını düzenlerken metabolik bir hastalığınızın olup olmadığı, aile geçmişi, gün içindeki fiziksel aktiviteniz, genetik geçmişiniz gibi pek çok faktör beslenme planı üzerinde etkili.

Çalışmalar aile kökeni et ağırlıklı beslenen kişilerin et ve türevlerini daha rahat sindirdiğini, sebze ağırlıklı bir aileden gelen kişilerin ise zor sindirdiğini gösteriyor. Yani genetiğiniz size nasıl beslenmeniz gerektiğini söylüyor.

Aralıklı oruç son dönemlerin en popüler diyet yaklaşımlarından birisi. Sizin için faydalı olması ve sonuç almanız için cinsiyetinize, var olan hastalıklarınıza uygun bir şekilde planlanmış aralıklı oruç sistemi önemli sizin için. İnsülin direnciniz varsa veya hipoglisemi gibi sağlık sorunlarınız varsa kahvaltı öğününü atlamak için et suyu, kemik suyu veya yağlı kahve tüketmeniz hem daha az açlık atağı yaşamanızı sağlayacak hem da kan şekerinizin daha dengeli olmasına destek olacaktır.

Tip1 , tip 2 diyabet hastasıysanız, insülin kullanıyorsanız ketojenik diyet kesinlikle uygulamamanız gereken bir diyet planıdır. Ketojenik diyet uzun süre diyet yapan kişilerde plato döneminde kilo vermeyi kolaylaştırır. Bunun dışında insülin direnciniz varsa, geçmişte çok fazla diyet yaptıysanız, dirençli kilolarınız varsa uygulayabileceğiniz bir diyet. Fakat içeriği çok iyi planlanmalı ve düzenli olarak takip edilmelisiniz.

Çölyak hastalığınız veya herhangi bir otoimmün hastalığınız yoksa veya doktoruz önermediyse glutensiz beslenmenize gerek yok. Bazı bağırsak rahatsızlıklarında, egzema, sedef gibi cilt rahatsızlıklarında bir süre glutensiz beslenmeyi deneyebilirsiniz. Ama bunu yine doktor ve diyetisyen kontrolünde yapmalısınız.

Et, süt, peynir gibi hayvansal kaynaklı gıdaların kötülendiği bir belgeseli izledikten sonra hiçbir hazırlık yapmadan vegan veya vejeteryan olmanız sadece kısa bir süre devam edecek bir beslenme alışkanlığıdır. Fakat gerçekten bu beslenme planını uygulamak istiyorsanız öncesinde bir kan tahlili yaptırıp vitamin ve mineral değerlerine baktırmanız eksik olan değerler varsa doktorunuzun önerisi ile gerekli takviyeleri almanız gerekiyor.

Bunun gibi pek çok örnek var. Beslenme düzeninde size uygun olmayan bir şekilde yapacağınız değişimler metabolizmanıza ciddi anlamda zarar verebilir. Bu nedenle her zaman söylediğim gibi size uygun planlanmış, sizin ihtiyaçlarınız göz önüne alınarak hazırlanan diyet planlarını uygulamanız size sağlık getirecektir.

Sağlıklı günler dilerim…