Doğanın Şifası Ekonomiye Dönüşüyor
Halk arasında kılıç otu, mayasıl otu, koyunkıran ve yara otu gibi farklı isimlerle de anılan sarı kantaron, Pamukova genelinde hummalı bir çalışmayla toplanıyor. Haziran ayının sonlarına doğru çiçeklenen bitkinin hasat dönemi, Temmuz ayı itibarıyla en verimli dönemine ulaştı. Bölgedeki iklim koşullarına bağlı olarak hasat sürecinin Ekim ayına kadar sürmesi bekleniyor.
Üreticiler tarafından özenle toplanan bitkinin çiçekleri, tomurcukları ve toprak üstünde kalan kısımları kurutularak işlenmeye hazır hale getiriliyor.
Dünyanın Tercihi: Hem Yağı Hem Çayı Şifa Deposu
Alternatif tıbbın vazgeçilmez unsurlarından biri olan sarı kantaron, sadece Türkiye'de değil dünya genelinde de büyük talep görüyor. Avrupa’da uzun yıllardır ruhsal bozuklukların ve depresyonun destekleyici tedavisinde kullanılan bitki, Amerika Birleşik Devletleri'nde de oldukça popüler bir pazar payına sahip.
Pamukova'da hasat edilen kantaronların en yaygın kullanım şekli ise zeytinyağında bekletilerek elde edilen kırmızı kantaron yağı. Cilt yenileyici ve yara iyileştirici özellikleriyle bilinen bu yağın yanı sıra, bitkinin kurutulmuş yaprak ve çiçekleri çay olarak da tüketiliyor.
Önemli Uyarı: Uzmanlar, sarı kantaronun güçlü bileşenlere sahip tıbbi bir bitki olduğunu hatırlatarak, sağlık amacıyla kullanımından önce mutlaka bir hekime veya alanında uzman bir profesyonele danışılması gerektiğinin altını çiziyor.
Gerek sağlığa faydaları gerekse sağladığı ekonomik getiriyle Pamukova’nın yeni gözdesi olan sarı kantaron, önümüzdeki yıllarda da bölge tarımının önemli bir aktörü olmaya aday görünüyor.




