Türk ulusunun "meclis geleneği" çok eski yıllara dayanır.

        Kırkların meclisi, Ece meclisi (Kadınlar) ,aile meclisi.... gibi meclislerden ,günümüz FORMALİTE MECLİSİ'ne dek bazı örnekler  verebiliriz. Konumuz "Osmanlının son dönemi ve Cumhuriyetin ilk dönemi "olunca, 19.yüzyıl ve 20. yüzyıldaki gelişmeleri yansıtmış olacağız.

   Meclisleri oluşturanlar ,seçenler ve seçilenler ; toplumsal yapının niteliğine göre özellik taşırlar... " Toplumu düzenleyen kuralar" her oluşumun özünü tayin ederler.

   Şöyleki ;Din ,folklorik yapı ,gelenekler, örf-adetler ve kanunlar, toplumun öz yapısının gelişiminde temel rolleri oynamışlardır.

   Osmanlı döneminde İki anayasa ve meclis oluşturmuştur. Teşkilatı Esasiye(1876) Ve Kanunu Esasiye (1908) .

   Ancak ; Meşrutiyet özelliği taşıyan meclisler yine TEK ADAM (Padişah) yerini koruyordu. Hatta 1908 meclisini Abdülhamit kapatmıştı.Her şeye rağmen bu meclis,ilk anayasayı kurmuş nitelikli liseler açmış (sultani),demir yolları,deniz yolları ,(Seyrül sefer),dokuma fabrikaları ....gibi kamusal girişimler gerçekleştirilmiştir.

Yani hiç yoktan iyiydi.

***

1920 meclisi,M.Kemal'in tüm Anadoluyu (işgal edilmeyen yerler ) tarayarak ,genelgelerle , özel elçilerle,gizli görüşmelerle ve KONGRELERLE ortak amaçüyelerle oluşturduğu kutsal bir meclisdir.

1920 meclisinde her dilden,her ırktan, her dinden değişik üyeler gelmişti.Tek ortak görüş var idi ;

" BAĞIMSIZLIK VE EGEMENLİK ULUSUNDUR"

Cumhuriyeti kuran bir meclistir. Yetkilerini ulustan almıştır.

***

M.Kemal ve arkadaşlarının kurmuş olduğu bu GAZİ MECLİS'in bağrı ve sırtı defalarca delinmiştir.Ne acıdır ki; bugün bu meclis Osmanlı meclisine dönüştürülmüştür."Çoğunluk esasını istismar eden 1950-60 iktidarı "Yabancı sermayeyi teşvik kanunu" ABD'nin belirlediği şekilde çıkarılmıştır.

1960 ve 1980 yıllarında kapatılmış ve 1961-82 anayasaları oluşturulmuştur.

***

Gazi Meclisimiz 2018 yılında BAŞKANLIK sistemi ile yok edilmiş sadece ismi TBMM kalmıştır.

Kararların onay makamı gibi olmuş,Tek adamın bilgi,beceri ve kararına bırakılmıştır.

  • Meclis dışından atanan,bakanlar,yüksek yöneticiler … Başkanın insiyatifine girmiş yani FORMALİTE MECLİS, FORMALİTE DEMOKRASİ özelliğine dönüşmüştür.
  • Meclis bayramına Başkan gelmemiştir.
  • Muhalefetin "Virüs salgını"için meclis çalışma komisyonu iktidarın çoğunluğu ile reddedilmiştir.Muhalefet yetersiz kalmıştır.Buna tarihi sorumsuzluk denir.
  • Dünyayı saran virüs salgınına geç tedbir alan hükümet ,göz göre göre seyirci kalmıştır,aciz kalmıştır.
  • Haddini bilmeyen Diyanet işleri Başkanı bu kutsal ayda ,sapıkların dahil olduğu eşcinselliği ,virüs salgınına konu etmiştir.Başkan da bu açıklamayı desteklemiştir.
  • Maske fiyaskosu ile T.C. Hükümeti dünyaya  rezil edilmiştir.
  • Dost elleri marifeti ile vatandaşlara ulaşacak ayni ve nakdi yardımlar,şov yapılıyor bahanesi ile durdurulmuş ,bloke edilen paralar hazineye gelir kaydedilmiştir.

Kim bilir daha neler yaşayacağız . Ve virüsten siyaset yaparak erken seçim hesapları yapılırsa şaşmayalım .

***

Gelin görün ki kömür yardımı ,yiyecek yardımı ve sosyal yardım… gibi ödemelerle şartlandırılmış ve toplam oy sayısının %25 ini garantiye alan iktidar sıralamada 1.sırayı almaktadır. Ve  oyları  iktidar partisine gidecektir. Seçim olduğu takdirde bu oyları iktidar partisi tekrar alacaktır.

Ne zamana kadar ?

Muhalefet iktidara alternatif oluncaya kadar …

Haddimizi aşmayarak yorum ve değerlendirmeyi siz okurlara bırakıyoruz.

DOÇ.DR.MUZAFFER TOSUN

0530 600 96 06