Okul Müdürü Derya Özen kaynaştırma sınıflarının bütün meslek liselerinde yer almasının çok önemli olduğunu söyledi.

Okul Müdürü Derya Özen, okulun tarihçesine değinerek şu bilgilere yer verdi:“Ali Borinli Bingöl’de yaşanan çatışmada şehit oldu. Bir çocuk babası olan Şehit Ali Borinli’nin adı Serdivan’da oturdukları evin bulunduğu sokağa ve 1995 yılında ise adı okulumuza verildi. 1987 yılının Kasım Ayında özel eğitime muhtaç Çocukları Koruma Derneği tarafından başlanmıştır. Bina Rehberlik Araştırma Merkezi olarak tasarlanıp ABC şeklinde üç bloktan oluşmuştur. 500 metrekarelik A Blokun kaba inşası Dernek tarafından yaptırılmıştır. 1989 yılında İnşaat Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi. İnşaatın yapımı bakanlıkça sürdürüldü ve 1994’te tamamlanarak resmi açılışı yapıldı’’.

Güvence altındalar

Devlet tarafından güvence altına alınan çocukların annelerine de annelik maaşı verildiğini söyleyen Özen,“Şu an devlet bütün öğrencilerimize sigorta yaptı. Ayrıca devlet çocuğun durumuna göre yani ağır zihinsel engellilere bir ömür boyu maaş bağladı. Çünkü onların çalışma olasılığı olmadığı için devlet böyle bir tolerans tanıdı. Ağır zihinsel engelli annelerinin de durumu çok kolay değil bu defa da devlet dedi ki bu tür çocuklara anne ve baba baktığında bir motivasyon olsun diye annelere de annelik maaşı bağladı. Bu söylediklerimin hepsi üç dört yıl içerisinde oluştu“ dedi.

Derya Özen engelli öğrencileri hayata kazandırarak ayakları üstünde durmaları gerektiğini vurgulayarak, “Her seviyede farklılıkları olan öğrencilerimizde var olan potansiyeli ortaya çıkarmak, geliştirmek, öğrencilerimizi hayata hazırlamak öncelikli görevlerimizdendir. Biz, Sakarya’da bulunan bütün engelli öğrencilere ve ailelerine rehberlik ederek, okulumuzun özelliğine uygun öğrencileri eğitim ve öğretime devam ettirerek topluma kazandırmayı amaçlıyoruz“ dedi.

Memuriyete alındılar

Özen, memuriyete alınan çocukların normal insanlar gibi para kazandıklarını ve ailelerini geçindirmekle yükümlü olduklarını hatırlatarak, “Devlet 2010 yılında hafif düzeyde zihinsel engellileri topluma entegre etmek topluma kazandırmak için birçok çalışma ve proje hayata geçirdi. Hafif zihinsel engellilere e-KPSS sınavı ile onları memuriyete alacaklarını söyledi. Şu anda da öğretmenlerimiz öğrencileri sınava hazırlıyor. Bizler okulumuzda tam bir sınav havası oluşturarak öğrencimize deneme sınavları yaptıracağız. Bu anlamda öğrencilerimizi sınava girmeden önce neler yapılması gerektiğini anlatarak bilgilendireceğiz“ dedi. Özen, öğrencilerin sınav puanlarıyla istedikleri yerlere gitme haklarına sahip olduğunu belirterek,“Öğrenciler bu sınava girdikten sonra diğer memurlar gibi puan durumlarına göre atanma durumları oluyor. Devlet istediği İl’de çalışma fırsatı veriyor şu an 2 öğrencimiz Tarım İl Müdürlüğünde memur, 1 öğrencimiz İl Milli Eğitim'de memur, Büyükşehir Belediyesinde bir memur öğrencilerimiz var. Bu şekilde onları topluma kazandırmak ve entegre etmek için birçok çalışmalarımız mevcut“ dedi.

Evini geçindirenler bile var

Özen,“Biz okuyan öğrencilerimizi mezun olduktan sonra da peşini bırakmıyoruz. Bunlar bizim görevimiz mi değil. Ama 1999’dan beri görev yapınca bu yüzden farklıyız. Ayrıca iş yapabilecek öğrencilerimizi işe sokuyoruz çocuklarımız dört gün iş yerinde bir gün de okulda oluyorlar. Çocuklarımız bu tür yerlerde asgari ücret alarak tam sigortaları yatıyor. Çocuklarımızın aile durumları iyi olmadığında dolayı evini geçindirenler var burada“ ifadesini kullandı. Özen, mezun olan öğrencileri yakından takip ederek işyerlerini ziyaret ettiğini ve sıkıntılarını giderdiklerini belirterek,“Çocuklarımız mezun olduktan sonra da peşlerini bırakmıyoruz aynı iş yerlerinde mezun ettiğimiz öğrenciler arasında evlenenler var. Çoluk çocuğu olanlar var. İşyerinden para kazanarak evini geçindirenler var. Haftada bir gidip öğrencilerimizin iş yerinde sıkıntıların olup olmadığını öğreniyoruz iş yerleri bularak diğer öğrencilerimize de işyerlerine sokmaya çalışıyoruz’’ diye konuştu.

Devlet bir telefonumuza bakıyor

Eksikliklerin devlet tarafından giderildiğini söyleyen Özen,“Devlet bir telefonumuza bakıp ihtiyaçlarımızı hemen gideriyor. Atölye malzemeleri daha özel olduğu için maliyetleri de fazla oluyor. Bu  yüzden devlet her anlamda bizlere destek veriyor. Ayrıca devlet öğrencilerimize yemek ve servis hizmeti sağlıyor. Bu anlamda devlet velilerden maddi olarak hiçbir talep istemiyor. Aksine maddi ve manevi destek sağlayarak gereken önemi ve hassasiyeti gösteriyor’’ ifadesini kullandı.

Büyük avantaj

Özen, bütün meslek liselerinde kaynaştırma sınıfların olmasına da dikkat çekerek,“Devlet bütün meslek liselerinde özel sınıflar açtı, orada da kendi akranları ile eğitim görecekler. Bu da olması gereken bir durumdu. Nihayet onlara gereken haklar verilerek örnek çalışmalar gerçekleştirildi. Örneğin Karasu’dan öğrencinin buraya gelmesi ayrı bir sıkıntı oluşturuyor. O yüzden diğer okullarda kaynaştırma sınıflarının olması çok büyük bir avantaj“ dedi.

Özen,“Önümüzdeki sene ortaokul kapanarak burası sadece meslek eğitim Merkezi olarak kalacak. Öğrencilerimiz hafif düzey engelli olduğundan dolayı ilkokul ve ortaokullarda, normal okullarda da kaynaştırma olarak eğitimlerine devam edecekler. Ama burası Meslek Eğitim Merkezi olarak kalacak’’ dedi.

Sportif Başarılar

Birçok alanda ödül aldıklarını ve Türkiye şampiyonluğu kazanan birçok öğrencinin olduğunu söyleyen Müdür Yardımcısı Türker Erol Özen ise, “Türkiye Özel sporcular spor federasyonu Yavuz Kocaömer masa tenisi bölge şampiyonası, Esranur Türkseven mental 13. 18 yaş bölge 3.’sü olarak Türkiye şampiyonası katılmaya hak kazandı. Türkiye Özel Sporcular spor federasyonu Yavuz Kocaömer Türkiye şampiyonasında Down sendromlular 13. 18 yaş da Özgenur Kurşun Türkiye şampiyonu olmuştur. Bu yüzden sporcularımızı ve antrenörümüz Sevinç Sert Lahna’yı tebrik ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum. Yine Özel Sporcular 1’inci Bölge Yüzme şampiyonasında Veysi Turan 50 metre serbest stilde kendi kategorisinde barajı geçerek Türkiye şampiyonasına katılmaya hak kazandı. Bizler onların başarılarıyla her zaman daha da mutlu oluyoruz. Bu yüzden onlara yönelik çalışmalarımız ve faaliyetlerimiz her zaman aktif bir şekilde sürecektir“ dedi.   

Farkındalık oluşturuyoruz

Özen, öğrencilerin her alanda kendini geliştirdiğini ve farkındalıklarını ortaya koyduklarını söyledi. Özen,“ Öğrencilerimiz engelliler haftasında bir kez daha farkındalıklarını ortaya koyarak örnek bir duruş sergiledi. İstiklal Marşı güzel okuma yarışmasında özel eğitim kategorisinde Sakarya’da birinci olarak ödülümüzü aldık. Özellikle Letonya’da düzenlenen Uluslararası resim yarışmasında öğrencimiz Duygu Duman Altın Madalya almaya hak kazandı. Bu da onlarca yabancı okullar arasında bir Türk okulunun olması bizleri ayrıca gururlandırdı. Şehit Ali Borinli Özel eğitim Ortaokulu ve Mesleki Eğitim Merkezi ailesi olarak yine yıl sonu resim sergimizi Serdivan AVM’de muhteşem bir farkındalık oluşturduk. Kısacası öğrencilerimiz her alanda kendini en iyi şekilde geliştirmek için çaba sarfediyor. Bu da tabi öğretmenlerimizin çok azimli sabırlı ve tecrübeli olmasından kaynaklanıyor ’’ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilişim