“Halk, mahallesine okul getirebilmek için devletle işbirliği yaptı.” Kurtuluş İlkokulu ve Ortaokulu Müdürü Mehmet Karakaş, böyle özetliyor okulun kuruluşunu… Okulun temelinin 1953’te halkın yardımıyla atıldığını ifade eden Karakaş, okulun tarihçesini şöyle anlatıyor:

 “İlk olarak cumhuriyetin 30. yıldönümü olan 1953 yılında İzmit’e bağlı Adapazarı’na okul yapımı için il özel idaresince para ayrılır. Eski adı Karakalpak olan Tuzla Mahallesi halkı okulun kendi mahallelerine devlet- millet işbirliği ile yapılması için harekete geçer. Öğretmen Celal Akın başkanlığında okul yaptırma derneği kurulur. Okulun önce arsası araştırılır. Milli Mücadele ekibiyle ülkenin ve Sakarya’nın kurtuluşunda büyük yararı dokunmuş Gazi Osman Kaptan’dan (Büyükdoğan) okul arsası, değerinin çok altında alınır. Mahalle halkı tarafından 1953 Yılında okulun temeli atılır ve Cumhuriyetin 30. yılında 6 sınıflı binasını tamamlayarak 1954’te eğitim öğretime açılır.“

Karakaş okulun isminin nasıl belirlendiğini ise “Aynı yıl Adapazarı’na iki okul yapılmıştır. İl Özel İdaresi okulların isminin kura ile belirlenmesini kararlaştırır. ‘21 Haziran Kurtuluş Günü’  cümlesi tarih ve söz kısmı olarak ikiye bölünür. Çekilen kura sonucunda okulumuz ‘Kurtuluş İlkokulu’ adını alır” diye anlattı.

Okul binasının 1984 yılına kadar ihtiyaca cevap verdiğini, bu tarihte yine devlet-vatandaş işbirliğiyle iki katlı yeni bina yapıldığını ifade eden Karakaş, “Okulumuz halen 1985–1986 eğitim öğretim yılında hizmete açılan bu binada eğitimini sürdürmektedir. 1997 tarihinde Kurtuluş İlköğretim Okulu adını aldı ve sekiz yıllık temel eğitime geçti. 2012 yılında 4+4+4 sistemine geçiş ile birlikte okulumuz ilkokul ve ortaokul olarak ikiye ayrıldı” dedi.

Karakaş, “Var olan değerlerimiz doğrultusunda dürüst, tarafsız, adil, sevgi dolu, önce insan anlayışına sahip bireyler yetiştirmek bizim temel hedefimizdir. Kurtuluş ilkokulu olarak eğitime önemli katkılar sağlayacağına inanmaktayız“ diye konuştu.

 ‘Okulumuz bize yetmiyor ‘

Okulun fiziksel anlamda yetersiz olduğunu belirten Okul Müdürü Karakaş, şöyle devam etti:

“Okulumuz çok eski tarihe sahip olduğu için fiziksel anlamda yetersiz kalıyor. Özellikle spor salonumuzun ve veli görüşme odasının olmayışı en büyük eksikliktir diyebiliriz. Çünkü her geçen yıl öğrenci sayımız artış gösteriyor. Bu yüzden daha geniş bir okula ihtiyacımız var. Buna rağmen akademik başarımız da önceki yıllara oranla artış göstermektedir. Tecrübeli kadrosuyla en iyi eğitim verilmeye çalışılıyor. İnşallah okulumuzun fiziki eksikliklerin giderilmesi başarımızı daha da arttıracaktır.”

Karakaş, mahalle muhtarlığının okula verdiği desteğe de değinerek, teşekkür etti.

 Seminerler veriyoruz

Okul Rehber Öğretmeni Nur Babaoğlu da, şunları söyledi:

 “Okulumuzun fiziksel anlamda elbette eksiklikleri var, ancak biz çalışmalarımızı aksatmadan yolumuza devam ediyoruz. Ergenlik dönemi, aile içi iletişim, verimli ders çalışma, medyanın yani televizyonun ve teknolojinin etkisi gibi konular ele alınarak veliler bu konuda bilinçlendirilmeye çalışılıyor. Bu yaptığımız seminerler elbette ki veliler ilgi gösteriyor. Ancak bu tür etkinliklerimizi sınıfta yapmak zorunda kalıyoruz. Ayrıca okulumuz disiplin sorunu olmayan nadir okullardan bir tanesidir.“

Müdür Yardımcısı Ferhat Karahan ise sosyal faaliyetlerden söz ederek şöyle konuştu:

“Müzik derslerinde öğrencilere saz çalarak ritim duygusu aşılamaya çalışıyoruz. Bu anlamda müzik derslerimiz eğlenceli bir şekilde gerçekleşiyor. Özellikle ilkokullarda kitap okuma saatlerimizi arttırarak gündemde olmasını sağlıyoruz. Haftanın belirli günlerinde hem öğrenci hem de veli sınıflarda birlikte kitap okuyor. Buradaki amaç, çocukların velilerini kitap okurken görmesi ve örnek almasını sağlamaktır. Okulumuz yaz aylarında eğitici geziler düzenleyerek öğrencileri daha da sosyalleştirme ve bilgilendirmeyi amaçlamaktadır. Yine İlkokul velileri öğretmenlerle gün yapıyor. Buradaki amaç da öğrencinin sosyal çevresini ve yaşadığı ortamı görerek iletişimi güçlendiriyoruz.  Bu anlamda hem veli hem de öğretmenler aktif bir şekilde rol alıyorlar. Ayrıca hafta sonu destekleyici kurslar düzenleyerek öğrencileri boş zamanlarını değerlendirmiş oluyoruz.“

Sümeyya Özne

Editör: TE Bilişim