Okulların açılması ile özellikle aileler gün içerisinde çocuklarının beslenmesine her zamankinden daha çok önem vermeye başladı.

Bu sene her zamankinden farklı bir eğitim yılı olacak. Çoğu okul online eğitim ile veya haftanın belli günleri okul olacak şekilde planlamasını yaptı.

Özellikle online eğitim ile devam eden çocukların gün içerisindeki hareketleri her zamankinden kısıtlı. Ayrıca çalışan ebeveyne sahip olan çocuklar gün içerisinde öğün planlaması yaparken daha çok hamur işi ve fast-food ürün tüketimini tercih edebiliyor.

Öncelikle çocuğunuz ister online ister yüz yüze eğitim görsün derse başlamadan önce mutlaka kahvaltı yapma alışkanlığını kazanmalı. Çünkü yapılan çalışalar kahvaltının okul başarısın olumlu yönde etkilediğini gösteriyor. Ayrıca kahvaltı yapmak gün içerisinde kan şekerinin daha dengeli olmasını ve böylece abur- cubur tüketiminin azalmasına da yardımcı olacaktır.

Kış mevsimi ve Covid-19 nedeniyle bu kış besleyici değeri yüksek, vitamin-mineral bakımından zengin meyve ve sebze tüketimi her zamankinden önemli. Özellikle C vitamininden zengin mandalina, portakal, limon gibi meyvelerin her gün tüketilmesine özen gösterin.

Balık sezonu açıldığı için haftada 2 gün balık tüketimi omega-3 içeriği sayesinde çocuklarınız beyin gelişiminin desteklenmesine katkıda bulunacaktır.

Çocuklar genellikle tek düze beslenmeyi sevmez. Bu nedenle ona hazırladığınız öğünleri çeşitlendirin. Kahvaltıda yumurtayı omlet, menemen, pankek veya yumurtalı ekmek şeklinde farklı alternatifler olacak şekilde hazırlayın.  Fasulye, nohut, mercimek, maş fasulyesi gibi baklagilleri sulu yemeği dışında salataya ekleyebilir veya fırınlayabilirsiniz.  Yine et ve tavuk yemeklerini ızgara, sote veya fırın yemeği olacak şekilde çeşitlendirebilirsiniz.

Kuruyemişler çocukların sevdiği fakat düzenli tüketmediği besin grubudur.  Gün içerisinde ceviz, badem, fındık, kaju gibi sağlıklı yağlardan zengin kuruyemişler hem beyin gelişimleri hem de cilt, tırnak ve saç sağlığı için son derece önemli besinler.

Çocuklar gelişim çağında oldukları için günlük aldıkları enerji gün içerisindeki aktivitelerinin yanında gelişimleri içinde kullanılmaktadır. Bu nedenle protein, karbonhidrat ve yağdan dengeli bir öğün onlar için çok önemli. Tam tahıllı ürünler, kurubaklagiller, çorbalar, bulgur pilavı, tam tahıllı makarna onlar için sağlıklı karbonhidrat kaynakları. Günlük beslenmeden bu yiyeceklerin belirli oranlarda olmasına özen gösterin. Bilinenin aksine karbonhidratlar çocuklar için zararlı değil elzem besin ögesidir.

Günlük su tüketimi yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da göz ardı edilmekte. Çocuklarda susama merkezi çok aktif olmadığı için su tüketimi hatırlatılmalı ve gün içinde 2 litre tüketmeleri sağlanmalıdır.

Kola, cips, çikolata, şeker gibi besin içeriği düşük ve kalorisi yüksek besinlerin tüketimi olabildiğince kısıtlanmalı. Bu besinler kilo artışının dışında çocuklarda erken diş dökülmelerine de neden olmakta. Çocuklar bu yiyecekler yerine evde yapılmış kek, pasta, limonata gibi sağlıklı atıştırmalıklara yönlendirilmelidir.

Unutmayın beslenme davranışı evde oluşur, çevre ile gelişir. Siz çocuklarınıza sağlıklı beslenmede örnek olmalısınız.

Sağlıklı haftalar dilerim..