İSTANBUL (AA) - İlk kez düzenlenecek Altınçark Kısa Film Festivali ile sinema sektörüne adım atan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), kültür-sanat alanında da uzun vadeli, yapısal bir katkı sunmayı hedeflerken, Türkiye’nin artan kültürel ihracatına destek vermek amacıyla hayata geçirilen festivalde, sinemanın üretimden uluslararası pazarlamaya kadar uzanan değer zincirine iş dünyasının bakışını yansıtıyor.
MÜSİAD tarafından kısa film sanatına ve genç yeteneklere alan açmayı amaçlayan güçlü bir kültür-sanat girişimi olarak bu yıl ilk kez hayata geçirilen Altın Çark Kısa Film Festivali (MAFF) Tanıtım Toplantısı'na, MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, MÜSİAD Basım, Yayın ve Medya Sektör Kurulu ve Festival Başkanı Sadettin Budak, Festival Direktörü Kerem Kurtuluş katıldı.
Festival jürisinin yanı sıra, festivalde gösterim alacak filmlerin yönetmen ve yapımcılarım katılımıyla gerçekleşen toplantıda festivalin vizyonu ve hedefleri paylaşıldı.
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı yaptığı konuşmada, "Bugün MÜSİAD olarak ilk kez yapmış olduğumuz etkinliğin tanıtımı için bir aradayız. Bizi de çok heyecanlandıran bir proje. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bize bu proje getirildiği zaman bu noktada açıkçası tereddüt ettik. Yani iş adamları derneğiyiz, çok farklı bir alan. Gerçekten başarabilir miyiz, sonunu getirebilir miyiz, işi iyi yapmak çok önemli. Arkadaşlarımız 7-8 aydır 'MÜSİAD böyle bir alanda da var olmalı' dediler. Biz de 'peki' dedik ve kolları sıvadık." dedi.
Bir milletin asıl gücünün köklerinden gelen mirası sahiplenmesinin ve onu çağın diliyle yorumlayabilmesi olduğunu ifade eden Asmalı, MÜSİAD için iktisadi anlamda gelişim için katkıda bulunurken kültürü ve sanatı ihmal etmenin büyük bir eksiklik olacağına inandıklarını vurguladı. Asmalı, "Bizce üretimin de ihracatın da kalkınmanın da özü insandır. İnsan kültürle tamamlanır. Bu bakış açısıyla yola çıkarak ve bir ilke imza atarak MÜSİAD olarak Altın Çark Kısa Film Festivali'ni hayata geçiriyoruz." ifadelerini kullandı.
- "2023 yılında dizi ihracatımız 750 milyon doları aştı"
Asmalı, Türkiye’nin dizi ve sinema endüstrisinin yalnızca kültürel bir güç değil aynı zamanda stratejik bir ihracat kalemi haline geldiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"2023 yılında dizi ihracatımız 750 milyon doları aştı. Bu sektör sadece yaratıcılığı değil, aynı zamanda teknoloji, istihdam ve hizmet ihracatını da içeriyor. MÜSİAD olarak biz bugüne kadar sanayi, ihracat, üretim gibi alanlarda nasıl taşın altına elimizi koyduysak; kültürel üretim alanında da aynı sorumlulukla hareket ediyoruz. Altınçark Kısa Film Festivali’ni bu vizyonla hayata geçirdik."