Ekim ayı meme kanseri farkındalık ayı. Erken teşhiste iyileşme oranı yüksek olan bir kanser çeşidi olan meme kanserinde erken tanı maalesef hala çok yaygın değil.

Erken teşhis için; 40 yaş üstü kadınların senede 2 kez mamografi çekilmesi,20-40 yaş arası kadınların menstruasyon döneminden 3 gün sonra meme muayenesi yapması oldukça önemli.

Günlük hayatın stresi, tüketilen paketli gıdalar, besinlerde kullanılan tarım ilaçları, deterjanlar, sentetik kıyafetler, kirli hava gibi pek çok faktör diğer kanser türlerin de olduğu gibi meme kanseri oluşum riskini de arttıran faktörler. Kanserlerin temel oluşum sebebi bilinmemekle birlikte yukarıda saydığımız faktörler riski arttıran etmenler.

Meme kanserinden korunmak için;

  • Düzenli uyku önemli. Yetersiz uyku diyabet, tansiyon, kolesterol gibi pek çok hastalığın oluşmasında önemli faktörlerden birisi. Gece 00:00-02:00 saatleri arasında uykuda salınan melatonin hormonu kanserden koruma sağlayan temel hormon. O nedenle 6-8 saat uyumaya özen gösterin.
  • Pancar, yaban mersini, böğürtlen gibi mor-kırmızı meyve ve sebzeleri tüketmeye özen gösterin. Bu besinler kanser hücrelerinin parçalanıp vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olmaktadır.
  • Kış mevsiminde haftada 2 gün balık tüketmeye özen gösterin. Balık içerisindeki omega-3 sayesinde kanserli hücrelerin büyümesini engelliyor.
  • Ceviz içerdiği bileşenler sayesinde kanserli hücrelerin hayatta kalmasını engellerken östrojen seviyelerini düzenleyerek meme kanseri hücrelerinin büyümelerine neden olan östrojen reseptörlerini bloke ediyor. Bu nedenle her gün 2 tam ceviz tüketmeye özen gösterin
  • Domates içeriğindeki likopen sayesinde kanserli hücrelerin oluşmasını engelliyor. Fakat likopenin açığa çıkması için domatesin pişirilmesi veya ezilmesi gerekiyor. Bu nedenle domatesi pişirerek veya ezerek tüketin.
  • Brokoli, lahana, karnabahar üçlüsü yine kanser hücrelerinin oluşmasını engelleyen besinler. Bu besinleri çiğ olarak veya 5 dakika haşlayarak tüketmeniz etkisini arttıracaktır.
  • Keten tohumu tüketmeye özen gösterin. Yapılan çalışmalar keten tohumunu düzenli tüketen kadınlarda meme kanseri oluşma ihtimali %70 daha düşük. Günlük 1 tatlı kaşığı kadar tercihen taze öğütülmüş olarak tüketin.
  • Ailede herhangi bir meme kanseri geçmişi varsa soya fasulyesi tüketiminden uzak durun. Soya fasulyesi östrojen üretimini arttırarak kanser oluşum riskini arttırabilir.

Unutmayın erken tanı hayat kurtarır.

Herkese sağlıklı günler dilerim …