Şehrin tüm tarihi ve kültürel miralarının toplandığı internet sitesi sehirhafizasi.sakarya.edu.tr sayesinde şehrin bütün geçmişi bir tık uzağınızda.

Bünyesinde çok farklı millet ve kültürden insanı uyumlu ve barış içinde taşıyan Sakarya’nın kültürünün yaşatılması için yürütülen proje sayesinde tarihi belgeler, fotoğraflar, arşivler, gazeteler, yemek tarifleri, turizm noktaları, sit alanları, arkeolojik yerleşim yerleri ve şehir rehberi gibi birçok bilgiye ulaşılabiliyor.

Şehir kültürünün öne çıkarıldığı sitede, Sakarya’daki tarihi eserler, el sanatları, kültürel mirasları, şehirdeki sanatçılar, edebi eserler, yerel mani ve türküler, tarihi esnafları ve Sakarya mutfağı hakkında detaylı bilgi ve malzeme bulunuyor.

Sayısız tarihi belgenin bulunduğu arşivde, Cumhuriyet öncesi ve sonrası pek çok bilgiye ulaşmak mümkün. Tapu kadastro arşivlerinden vakıflar arşivlerine, T.B.M.M arşivleri, Kızılay arşivi, ATASE arşivi, toplu Osmanlı ve Cumhuriyet arşivleri de yer alıyor.

Sakarya’da yayınlanmış eserlerin önemli bir kısmını bulunduran ve yenilerinin eklenmeye devam edildiği sitede, kitaplar, tezler, gazeteler, dergiler, fotoğraflar, haritalar ve davetiyeleri de bulabilirsiniz. Bunların yanında Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, TÜBİTAK ve Sakarya Üniversitesi Destekli araştırma projelerine de erişebilirsiniz.

İnternet sitesinde, Sakarya’nın demografik bilgileri, sosyoekonomik göstergeleri, idari ve siyasi yapısı, coğrafi özellikleri, turizm noktaları, şehitleri ve tanınmış kişileri hakkında pek çok bilgi bulunuyor.

Projeyi yürüten SESAM, yakın bir zamanda Sakarya’nın hafızasını somut olarak sergileyebilecek bir müze kurmayı hedefliyor.

Farklı kültürlerin harmanlandığı bir şehir olan Sakarya’nın bu zenginliğini kaybetmemesi için bir grup gönüllü Ocak 2017’de Müjgân Zaman, Servet Sezgin, Fahri Tuna, Resul Narin ve Zeliha Köksal ile çıkılan yola Prof. Dr. M.Kemal Aydın, Prof. Dr. Haluk Selvi, Prof. Dr. Enis Şahin, Dr. Öğretim Üyesi Esra Dil gibi akademisyenler katıldı. Proje ekibi de her geçen gün genişlemeye devam ediyor.

Editör: TE Bilişim