Hamam Sözcüğü; Arapça Hamam= Banyo, İbranice Hamam= Sıcak olmak sözcüklerinden türemiştir. Hamam, kısaca “yıkanma, arınma ve şifa bulmaya mahsus yer'' olarak tanımlanabilir.

Unutulmuş kültürümüz Hamamı Sakarya'nın Arifiye ilçesinde yaşatan Yayla ailesi, kadın ve erkek hamamı seçenekleriyle Arifiye’nin ilk hamamı olma özelliğini taşıdıklarını söylediler.

Yaylalar Meydan hamamını işleten genç girişimci Nurşah Yayla (18) ile Arifiye ilçesinde bulunan hamamları hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

ŞEYMA ESEN

Genç girişiminizden ve kendinizden biraz bahseder misiniz?

İsmim Nurşah, üniversiteye hazırlanıyorum. Yıllardır babamın hayali olan hamamı 2017 yılında açtık 1 yıldır da ben işletiyorum. Hamamlar özellikle bayanlar tarafından çok sevilen bir kültür, kültür diyorum ama hamam temizlenmek, arınmaktan çok bir kültürdür aslında. Yıllardır Türkiye’nin birçok yerinde hamamlar insanlara hizmet veriyor, Sakarya'nın Arifiye ilçesin de ki ilk ve tek hamamı da biz açtık. İnsanlar bundan çok memnun. Gelen misafirlerimizden memnuniyetlerini sürekli duyuyoruz.”

Müşterilerinizin memnuniyetine değinmişken, Hamamla beraber diğer hizmetlerinizden de bahseder misiniz?

“Hamam hizmeti zaten başlı başına Arifiye halkının severek kullandığı bir hizmet. Bunun yanın da Tuz odası, Buhar odası, Sauna ve havuz hizmeti de veriyoruz. Bunların her birinin ayrı ayrı faydaları var. Müşterilerimiz kullandıkları yerlerin faydalarını bilsinler diye bilgilendirme amaçlı kapının yan tarafına faydalarını da yazdırdık.”

Hamamın yanında müşterilerinizin kullanması için bir sürü seçenekleri var, peki bunların faydaları nelerdir?

“En başından başlarsak, düzenli olarak cildinizi keselerseniz kan dolaşımını hızlandırarak hücrelerin çoğalıp yenilenmesini sağlarsınız. Ciltteki fazla yağın dengelenmesini sağlayarak akne ve sivilce çıkması da azalır. Kese yapmak cildiniz bakmak demektir. Tuz odası; Solunum hastalıklarına, astıma, Nefes darlığına, bronşite, Öksürük grip gibi birçok rahatsızlığa iyi gelir. Buhar odası; buhar odası kullanımı da yine mevsimlik rahatsızlıklara (grip, öksürük vb.) iyi gelir. Cildin gözeneklerini açılır, toksinler atılır. Sauna bizde en çok kullanılan odadır. Kan dolaşımını hızlandırır. Yağ yakmaya yardımcı olur. Aslında eğlenceli zaman geçirirken de vücudunuza faydalı bir şeyler yapmış oluyorsunuz.”

Arifiyelilerin “Meydan hamamı” hakkında ki düşünceleri nelerdir?

“Arifiye'nin gelişmeye ihtiyacı var. Bütün amacımız Arifiye Halkının kültürel ihtiyaçlarını karşılamak. İlçemizdeki tek hamam olmak, bizim ve Arifiyelilerin gururu haline geldi. Biz sadece bu ilçeye hizmet vermiyoruz. Yakın ilçelerden de müşterilerimiz var. Hatta civar illerden bile randevu alıyoruz. Fiyatlarımız ekonomik bunun da etkisi var. Mesela bir kişi hamam ve diğer hizmetlerimizi saat sınırlaması olmadan sadece 30 TL ye kullanabiliyor. Hamamımız hem ekonomik hem de konum anlamında kolay bulunabilir yerde. Hamam çeşitlerimiz de var.  Gelin hamamı, kına hamamı, adak hamamı. Erkekler için sünnet hamamı yine adak hamamı, asker hamamı bunlar da insanların hoşuna gidiyor. Önce nasıl olacak diyorlar ama sonra çok memnun ayrılıyorlar örnek olarak biz bir kına hamamından 3-4 hamam randevusu daha alıyoruz. Her müşterimizden gün sonunda güzel mesajlar alıyoruz, bu bizi mutlu ediyor. İnsanları mutlu ve memnun etmek bizim için bir nimet.”

Kadınlar için ayrı, erkekler için ayrı hamam çeşitlerinizin olduğunu söylediniz. Bunlardan biraz bahseder misiniz?

“Yeşilçam filmlerinin Hamam sahneleri meşhurdur. Kadınlar hem oynuyor hem temizleniyor. Kadınlar olarak ne yazık ki oynamayı çok seviyoruz. Hamam çeşitlerimiz eğlenceyi arttırmak için. Biz Kına Hamamında gelinin arkadaşlarıyla hem eğlenmesi hem de kınasını mutlu bir şekilde geçirmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Kına gecesi denilince akla gelen kırmızı renginden esinlenerek o gün hamamı geline özel süslüyoruz. Diğer hamam çeşitlerimiz de çok tercih ediliyor. Hatta en son ki seçimlerde bir muhtarımız seçim sevincini burada yaşadı mahalledeki erkekleri toplayıp hamama geldi. Seçim sevincini burada yaşadılar. Bizim için ilginç bir hamam macerası oldu.”

Fiyatlarınızın ekonomik olduğundan bahsettiniz, bir gelin arkadaşlarıyla kına hamamı için geldiğinde ortalama ne kadar harcama yapıyor?

“Fiyatlarımız gelinin tercihlerine göre değişiyor. Gelinin arkadaşları kendi ücretlerini vermek istediklerinde kişi başı 30 TL veriyor. Diğer türlü kına hamamına 10 kişi gelinecekse 400 TL, 20 kişi 800 TL, 30 kişi 1,200 TL veriliyor. Gelin ve arkadaşları gelmeden biz orayı gelinin isteği üzerine süslüyoruz, kendisini iyi hissetmesi için elimizden geleni yapıyoruz.”

Hijyen konusunda neler yapıyorsunuz? Bununla ilgili çalışmalarınız neler?

“Hijyen bizim en önem verdiğimiz işlerin başında geliyor çünkü Müşterilerimizin mağfur olması bizim en son isteyeceğimiz şeydir. Hamamı ve diğer odaları günlük temizliyoruz. Hatta her müşteri sonrası derin temizlik içine giriyoruz. Havuz ise sürekli klorlanıyor, devir daimi sürekli açık. Hijyen koşunun da hiç şikayet almadık. Özen gösterdiğimiz bir konu.”

İşinizi severek yapıyorsunuz, bu da müşterilerinize yansıyor. Peki, Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

“Bizi seven bizi tercih eden herkese çok teşekkür ediyoruz. Biz burada müşterilerimizle büyük bir aile oluyoruz. Gerekirse kına hamamlarında birlikte gülüyor, birlikte ağlıyoruz. Ben işimi severek yapıyorum Güzel yorumlar duymak daha da heveslendiriyor bizi. Bu yüzden gelen gelmeyen herkese çok teşekkür ediyorum. Hamamın klasiği haline gelmiş içeceğimiz soda, limon, ayrandan oluşan Churchill’den (çörçil diye telaffuz edildi) bahsetmemek olmaz. Misafirlerimize şunu söyleyeyim sadece, ikramımız Churchill için bile gelmeliler.”


Editör: TE Bilişim