Gazetemiz yazarlarından Yusuf Cinal, yaşamını anlatan kitabın içeriğiyle ilgili olarak, öğretmenlik ve gazetecilik yaşamını ele alan çalışmada tanıklıklarının yer alacağını söyledi. Bugüne kadar yaptığı çalışmaların ve tanıklıklarla sanattan kültüre, spordan ekonomiye, basınına kadar Sakarya’nın gelişimine de ışık tutmaya çalıştığını anlatan Cinal, eseri ortaya koyan Fahri Tuna’ya teşekkür etti.

TUNA KİTABI ANLATTI

Kitabın yazarı Fahri Tuna da, eserle ilgili olarak arka kapakta şunları yazdı:

“2015 yılı Eylül ayında Yusuf Cinal ile 'Gurbette Otuz Yıl' temalı bir söyleşi düzenlemiştim, Güzel bir sonbahar akşamında, Adapazarı Sait Tanış Kültür Merkezi bahçesindeki söyleşinin moderatörü olarak ben de, bahçede ve TV başında programı izleyenler de bir şeyi fark ettik: Çok renkli ve zengin bir havan olan, Avrupa Birliği ve NATO'nun merkezi Brüksel'de 30 yıl Sabah'ın, Tercüman’ın, Hürriyet’in temsilciliğini üslenen, gurbet hayatı boyunca Belçika Türklüğüne öncülük eden devletimize ve milletimize değerli katkılar sunan Yusuf Hoca’mızın hayatı kitaplaşmalıdır!

Yusuf Cinal’ın,1983'tegazeteciliğe başlattığı meslekten öğrencisi olarak, o gece, program bitiminde yorgunluk çaylarımızı içerken, kendisine bir teklifte bulundum; "Yusuf Hocam, senin hayatını kitap yapmalıyım ben. Ne dersin?" Yusuf Hocam, o her zamanki hitap jargonuyla cevap verdi: "Olabilir sevgili Fahri!.”

Çok ender rastlanıldığı söylenen güneşli bir Brüksel gününde (16 Mart 2017), Yusuf Hoca bana tarihi Grand Palas - Büyük Meydan'ı gezdirirken, “işte şu binada Karl Marx Das Kapital’i yazmış, şu kafede Victor Hugo Sefiller’i yazmış' diye anlatıp dururken, sözünü balla kestim: 'Yusuf Hocam, onlar kitaplarını yazıp bu dünyadan göçmüşler. Gel biz de senin kitabının detaylarını konuşalım." Öyle de yaptık. Elimizde Brüksel'in rengarenk ünlü Walf’ı, çevremizdeki yüzlerce genç gibi biz de yere çöktük, bağdaş kurduk, şu anda elinizde bulunan- kitabın detaylarını konuşmaya başladık.

Hiç abartmadan söylüyorum: 2010 yılının son dört ayını, -neredeyse tümüyle- bu kitabı çalışarak geçirdik. Bölüm bölüm, spot spot, satır satır. Tereddüt ettiğim her yeri sorarak, gözden geçirerek, netleştirdik. Kah yazılı kah sözlü kah görüntülü yüze yakın görüşme yaptık. Yazışma görüşme ve konuşmalarımız Adapazarı'ndan Brüksel'e yol olur. Oldu da. Ak yol. Yusuf Cinal’ın hayatı gibi apak bir yol.

Her kitap eksiktir. Kusurludur. Ona ne şüphe. Bu kitaptaki eksikler benimdir, bendedir, bendendir. Güzellikler ise Yusuf Hoca'mdandır, Yusuf Hoca'nındır, Yusuf Hoca'dadır.

Yusuf Cinal gibi, 68 yıllık ömrünü hakikati arama, bulma ve halkla paylaşmaya adamış bir güzl insanı sizlere anlatabilmişsem ne mutlu bana. Kusur ve eksiğim affola.

İyi okumalar efendim.”

GALAYI HAK EDİYOR

Kitabı basan Zinde Yayıncılık’ın sahibi Veysel Topuz da, ”Mutlaka yazılması gereken dolu dolu bir hayat öyküsü ve yüzlerce belge resim ve bilgi. Mükemmel bir hatırat ve mükemmel bir otobiyografi kitap oldu. Görevimiz yaptık. Top şimdi Sakarya’da... Bu kitap bir galayı hak ediyor” dedi

CİNAL’IN ESERLERİ

Binlerce haber, yüzlerce makale, röportajla büyük bir arşive sahip olan Yusuf Cinal’ın daha önce yayımlanmış “Brüksel’de ki Emirdağ”, “Bosna-Hersek Dramı” “Kırmızı -Beyaz” “Belçika’da ilkler” “Terörün Brüksel Boyutu” ve “Adresine Yazılar” adlı kitapları bulunuyor.

 İrem KARABACAK

Editör: TE Bilişim