Kolesterol hem vücudumuzda üretilen hem de dışarıdan besinlerle aldığımız bir madde. Temelde hayvansal kaynaklardan alınır. Fazla miktarda alındığındaa vücuttan atım işlemi de olduğu için çoğu kişide kolesterol yüksekliği görülmez.

Kolesterolü iyi huylu ve kötü huylu kolesterol diye 2 gruba ayrılabilir. Ldl kolesterol dediğimiz kötü kolesterol genetik olarak veya beslenme nedeni ile yükselebilir. Bu kolesterol kalp-damar hastalıkları için risk oluşturur. Bu nedenle bu kolesterolün ideal aralıklarda olması önemli.

Hdl yani iyi kolesterol olarak adlandırılan kolesterol ise kalp-damar sağlığı için yüksek değerde olması gereken kolesteroldur. Spor yapmak hdl kolesterolü arttıran bir faktördür.

Ldl dediğimiz kötü kolesterolü düşürmek için yapmanız gerekenler:

  • Düzenli spor yapın.
  • Et/tavuk/balık/yumurta gibi hayvansal kaynakların yanında limon eklenmiş şekilde bol miktarda sebze tüketin.
  • Ceviz, badem, fındık gibi kuru yemişleri gün içinde 1 çay bardağı kadar tüketin.
  • Çörekotu yağı veya takviyesini kullanın.
  • Haftada 3 gün kuru baklagil tüketin.
  • Kırmızı-mor-mavi meyveleri günde 2 porsiyon tüketmeye çalışın.
  • Günde 5 porsiyon sebze tüketmeye çalışın.
  • Haftada 2 gün balık tüketemiyorsanız hekim kontrolünde balıkyağı takviyesi alabilirsiniz.
  • Tereyağı tüketiminizi azaltın, zeytinyağını tercih edin.
  • Yemeklerin yanında pilav, makarna gibi karbonhidrat seçeneklerini tüketmeyin.
  • Fazla kilonuz varsa mutlaka verin.

Genetik olarak kötü kolesterol seviyenizin yüksek olması bunun çözümsüz bir sağlık sorunu olduğunu göstermez. Hayat tarzı değişikliği ile bu değerinizi düşürebilirsiniz. Yine ailede kalp-damar hastalığı yaygın olarak görülüyorsa kolesterol seviyenizi düzenli kontrol ettirin.

Sağlıklı günler dilerim..