Bal kabağı ülkemizde de artık sıklıkla tüketilen bir sebze. Bazı kaynaklar meyve olarak da sınıflandırıyor.

Bal kabağı turuncu renginden dolayı antioksidan kapasitesi yüksek olan sebzeler arasında.

 Balkabağı, polisakkarit içeriği, çekirdeğindeki yağ oranı, diyet lif, biyoaktif bileşenler, mineral maddeler, karoten, vitamin A, tokoferol ve vitamin C ve amino asitler açısından zengindir.Besinsel değeri nedeni ile balkabağına olan ilgi, son yıllarda giderek artmaktadır.

İçeriğindeki A vitamini hem göz hem de cilt sağlığı için son derece önemli olan sebzelerden.

Bal kabağı astım, alerji gibi hastalıkların tedavisine de yardımcı. Bu hastalıkların temelinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi yer alırken, antioksidan kapasitesi yüksek vitamin ve mineraller önem kazanır. Antioksidan kapasitesi en yüksek vitaminlerden biri olan beta karotenlerin ise en yüksek oranda bulunduğu besinlerden bir tanesi bal kabağı.

Bal kabağı kök sebzeler gibi lif oranı yüksek olan sebzelerden. Dünya Sağlıklı Örgütü sağlıklı bir beslenmede günlük lif alımının 25 gram olarak belirtir. Bu nedenle kış mevsiminde düzenli olarak bal kabağı tüketebilirsiniz.

Bal kabağını diğer sebze ve meyvelerden ayıran yönü hem tatlı olarak tüketebilmemiz hem de çorbasını yapıp yemeklerimizde yer verebilmemiz. Haftada 2 gün bal kabağı çorbası 1 gün şekersiz bal kabağı tatlısı için hem almanız gereken antioksidan bileşenleri almış olursunuz hem de sofralarınıza yeni bir lezzet kalmış olursunuz.

Her besinde olduğu gibi bunda da porsiyon kontrolü önemli. Tatlı olarak tüketecekseniz 1 dilim, çorba olarak tüketecekseniz en fazla 2 kase tüketin.

Şekersiz bal kabağı tatlısı:

3 dilim balkabağının kabuklarını soyun. 1 su bardağı kadar su ile düşük ısıda haşlayın veya fırınlayın. Üzerine tarçın, tahin ve ceviz ekleyerek servis edin.

1 orta dilim balkabağı 60 kalori içerir.

Sağlıklı günler dilerim..