Herkesin zaman zaman yaşadığı kabızlık kilo verme döneminde de dikkat edilmesi gereken problemlerden.

Öncelikle yaşanılan kabızlığın nedenini bulmak gerekiyor. Beslenme kaynaklı mı yoksa fizyolojik bir probleme mi bağlı.

Bağırsaklar son dönemde 2.beynimiz olarak adlandırılıyor. Bunun sebebi bağışıklığımız üzerinde etkili olması, vücuttan toksik maddelerin atılmasına yardımcı olması, vitamin ve minerallerin emiliminin olduğu bölge olması.

Kabızlığın temel sebebi aslında bağırsaklarımızın sağlıklı yapısının bozulması. Bağırsaklarımızda yaşayan bağışıklığı destekleyen bakteri sayısının düşmesi ayın zamanda kabızlığında temel sebebi.

Bir diğer sebebi gün içinde tüketilen su miktarı. Su enzimlerle birlikte yemeklerin sindirilmesini ve emilmesini sağlayan bir içecek. Suyun az tüketilmesi emilimin  yavaşlamasına neden oluyor. Ayrıca su dışkının bağırsaklardan kolay bir şekilde ilerlemesine de yardımcı.

Gün içerisinde posa alımının az olması yine kabızlığın sebeplerinden birisi. Meyve-sebze tüketiminin az olması, tahıllı ürün tüketiminin az olması bağırsak çalışmasını yavaşlatarak kabızlığa neden olan sebeplerden.

Toplumumuzda yaygın olan fazla karbonhidrat tüketimi yine bağırsaklarımıza zarar veren faktörlerden birisi. Şekerli, kızartılmış hamur işi besinler bağırsaklarımızdaki villus adı verilen emici hücrelere zarar verdiği için kabızlığa neden olabilen bir diğer neden.

Peki sağlıklı bağırsaklar ve kabızlığı önlemek için neler yapmalıyız?

  • Gün içinde en az 2 litre su tüketin.
  • Gün içinde 5 porsiyon meyve ve sebze tüketin.
  • Tam tahıllı, çavdar ve kepekli undan yapılmış ürünleri tüketmeniz posa alımınızı arttıracaktır.
  • Süt ürünlerinden kefir, yoğurt gibi probiyotik bakteri içeriği zengin olan besinleri tercih edin.
  • Düzenli olarak probiyotik takviye alın.
  • Form çayı ismi ile satılan bitki çaylarının tüketiminden uzak durun. Çünkü bunların içindeki bazı bitkiler bağırsaklarınızdaki emilimi sağlayan yapılara zarar verebilir.

Sağlıklı bağırsaklar sağlıklı bir vücut demek unutmayın.

Sağlıklı haftalar..