Kilo almak kilo vermekten daha zor bir süreç aslında. Çoğu zaman herhangi bir fiziksel bir rahatsızlığı olmadan kişiler ideal kilolarının çok altında olabiliyorlar. Bu çoğunlukla da erkeklerde görülen bir durum

Herkesin genetik yapısı ve metabolizma hızı farklı. Durum böyle olunca kişi çevresindeki insanlardan çok yemesine rağmen kilo alamamaktan şikayetci olabiliyor.

Öncelikle kilo alamama sorununun arkasındaki problemi çözmek önemli. Tiroid bezlerinin fazla çalışması, tip1 diyabet, çölyak hastalığı, sigara kullanımı, gün içinde çok fazla enerji harcanan bir işte çalışmak, uykusuzluk, stres gibi pek çok sebep kilo almaya engel durumlardan. Eğer bu durumlardan birisi yoksa o zaman gün içinde aldığınız kaloriyi gözden geçirmeniz gerekiyor.

Kilo almak istediğinizde çevrenizdeki herkes gece abur cubur tüket, hamburger ye, cips ye gibi önerilerde bulunur. Fakat sağlıklı kilo vermek kadar sağlıklı kilo almak da önemli. Çünkü kilo alırken önemli olan sadece yağ kütlesinden değil kas kütlesinden de kilo alımının olmasıdır.

Kilo almak isteyenler 10 altın öneri

  • Öncelikle sabah kahvaltı ile güne başlayın. Eğer erken saatlerde kahvaltı yapamıyorsanız kahvaltı öğününün kalorisini mutlaka diğer öğünlerde tüketin.
  • Her gün düzenli olarak 1 avuç kuruyemiş tüketin. Kuruyemişler içerdikleri sağlıklı yağlardan dolayı hem kilo alımınızı sağlayacak hem de kalp sağlığınız için faydalı olacaktır.
  • Kilo alma sürecinde karbonhidrat alımı önemli. Sağlıklı karbonhidrat kaynaklarını tercih edin. Tahıllı ürünlerin tüketimi çabuk doygunluk sağlıyorsa bir süre beyaz undan yapılan ürünleri tercih edebilirsiniz.
  • Çörekotu, susam, hardal tohumu gibi tohumlardan yararlanın. Böylece öğün içerisinde daha fazla kalori almış olursunuz.
  • Su ve diğer sıvı alımlarınızı yemekten 30 dakika sonra yapın. Böylece mide hacmini gereksiz yere doldurmamış olursunuz.
  • Salata tüketimi sağlıklı yaşamda olmazsa olmaz. Fakat salata midede geniş hacim kaplayan ve çabuk doygunluğa sebep olan bir öğün. Bu nedenle salata tüketiminizi yemeğin sonuna bırakın.
  • Yumurtayı haşlanmış olarak değil daha çok peynirli olarak tüketin. Böylece küçük hacimde daha fazla kalori almış olursunuz.
  • Gün içerisinde kalori harcamanızı ve acıkmanızı sağlayacak egzersizler yapın. Özellikle direnç egzersizleri kas kütlenizin artmasında da faydalı olacaktır.
  • Uyku düzeninize dikkat edin. Uykusuzluk gün içerisinde strese sebep olabilir. Bu nedenle mutlaka 6-8 saat arasında uyumaya çalışın.
  • Fazla kahve tüketimin içeriğindeki kafeinden dolayı metabolizma hızını arttırır. Aç olarak kahve tüketmek doygunluk sağlayacağı için de dikkat etmeniz gereken bir durum.

Kilo alma süreci verme sürecinden daha uzun bir süreç. Ayda 2-4 kilo arası kilo alımı sizin için yeterli olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim…