İlk yazımda ülkemizin karşı karşıya olduğu jeopolitik ve jeofizik tehlikelerden bahsetmiştim.Şu anda yalnız Ülkemiz değil,yaşadığımız Dünya BİYOLOJİK bir tehditle karşı karşıya.Kazanmak zorunda olduğumuz bir savaşın başındayız.

Dünyamızdaki bütün ülkelere yayılan bu hastalığın insanlığa öğreteceği çok şeyler var.

Gemisini kurtaran kaptan değilmiş.

Her koyun kendi bacağından asılmazmış.

Dünyada yalnız değilmişiz.Çinin Huan Eyaletinde bir kişinin başına gelen,hepimizi ilgilendirirmiş.

En azından bunları öğrendik.

Bu virüsün nasıl ve neden ortaya çıktığı ile ilgili teorileri daha sonra tartışabiliriz.Şimdi nasıl yok edeceğimize odaklanmalıyız.

Bunun ilk şartı bazılarımız için insanlığımızı kaybetmemek,bazılarımız içinse yeniden kazanmaktan geçer.

Hem devletlerin hem de fertlerin dayanışma içinde olması gerekir.

Bir durum tespiti yaparak konumumuzu belirlemek gerekiyor.İhtiyaçlarımız sınırsız,imkanlarımız ise sınırlı.

Almanya nüfusuna göre vak ve ölüm sayısı çok düşük olmasına rağmen,şimdilik kaydıyla 500 milyar dolarlık,yani üç tiriliyonluk bir paket açıkladı.En sert tedbirleri aldı.

Biz ise yüz milyarlık bir kaynak ayırdık.Bu örnekleri çoğaltabiliriz.Ancak görmemiz gereken gerçek,ekonomik imkanlarımız yeterli olmadığıdır.

Bu nedenle toplumsal dayanışma ön plana çıkmalıdır.İslam dini insan dinidir.İçinde bir çok şeyin yanında adalet ve merhamet vardır.

Binlerce işyeri kapandı.Daha da kapanacak.Milyonlarca insan işinden ve gelirinden oldu.olacak.

Günlük geçimini zaten zarzor temin eden bir çok insanımız bu şartlarda hayatını nasıl devam ettirecek,bunu iyice düşünmeli,her şeyi devletten beklememeliyiz.

Etrafımızda önce ailemizden başlayarak,komşumuz,akrabamız,dostumuz,hemşehrimiz ihtiyaç sahibi kim varsa elimizden geldiğince yardımcı olmalıyız.

Kurallara uymalıyız.Kamu görevlilerinin işlerini yapmalarını kolaylaştırmalıyız.

Zaman her türlü farklılıklarımızı bir kenara bırakma zamanıdır.Bu savaşı kazanmanın tek yolu doğru düşünmek ve doğru hareket etmekten geçer.Bu bir insanlık savaşıdır.Türk toplumu da böyle savaşları kazanmak için her türlü haslete sahiptir.Örnek Kurtuluş Savaşı…

Bu savaş ne zaman biter,öngörmek şimdilik mümkün değil.

Ancak bittiği zaman her şeyi tekrar gözden geçirmek gerekir.Virüs bir anlamda çok adaletli.Zengin fakir,işçi,işveren,politikacı,sporcu,sanatcı demeden herkese adil davranıyor.

İnşallah bu işin sonunda kurulacak yeni dünyada ADALET,HUKUK,DEMOKRASİ,İNSAN HAKLARI ön planda olur.

Sağlıklı günler dileğiyle…

.