Sakarya Büyük Şehir Belediyesi Uzunçarşı,Bakırcılar Çarşısı ve Ayakkabıcılar çarşısını restore edip şehre değer katmak ,Ticareti canlandırmak ve görsel açıdan estetik hale getirmek için çalışıyor.

1. etap Uzunçarşı yı 5.4 milyon TL'ye ,2. etapBakırcılar çarşını 7,2 Milyon TL harcayarak tamamladı.3. etap ayakkabıcılar çarşısını ise kaynak yokluğundan ileri bir tarihe erteledi.

Daha önceki dönemlerde belediyeler Uzunçarşı için yaptığı yatırıma çarşıya olan cephesi oranında esnaftan katkı payı alırdı.Bu projede sadece yollar değil binaların çatısından cephesine,vitrininden tentesine hatta tarihi çarşıya( ne alakası varsa ) otomatik kepengine kadar tamamı yeniden yapıldı.Binalar yenilendi ama orijinal malzeme kullanılmadığı için tarihi dokusu kaybolmuş yeni bir çarşı oldu.Bu yeni durum karşısında binaların mülk değerleri arttı.Kira değerleri yükseldi.Bona karşı bina sahipleri ne kadar katkı payı verdi SIFIR.Belediye sana bana yani bu şehirde yaşayan herkese ait olan yaklaşık 13 milyon TL yi bu mülk sahiplerine hibe ederek zenginliklerine zenginlik kattı.

Bu hepimize ait olan bu kaynağın özel şahıslara ait yapılara harcanması içime sinmiyor.Bence bu harcanan paranın en az yarısı mülk sahiplerinden katkı payı olarak alınmalı ve belediyenin ertelediği 3. etap ayakkabıcılar çarşısı resterasyonu

başlatılmalıdır.

Kul hakkı diye bir kavram var.Bu hak illa herhangi birine ait olan bir şeyi haksız bir şekilde almak anlamına gelmiyor.Daha tehlikelisi kamuya ait olan bir şeyi almak yada kullanmaktır.Kamuya ait olan yerler bu şehirde yaşayan herkese aittir.

Yollar,kaldırımlar,meydanlar,yeşil alanlar işgal altında.Belediyeler hepimize ait bu yerleri işgal bedeli alsa bile kiralayamaz.Orhan cami meydanı tabure ve masalarla,Uzunçarşı sepet ve askılarla,katlı pazaryeri yaya yolları meyve kasalarıyla,ayakkabıcılar çarşısı yaya yolları ayakkabı kutularıyla ,çark caddesi işporta tezgahlarıyla dolu.Herkes kul hakkına giriyor.Yola tükürende,kırmızı ışıta geçende ,müşterisini kazıklayan esnafta,işçinin hakkını vermeyen işverende,işten kaytaran işçide hak yiyor.Ben kendi adıma bilerek hak yiyenlere hakkımı helal etmiyorum.Sizde etmeyin.