Covid-19 sonrası evde geçirdiğimiz zaman arttı. Özellikle hafta sonu yasakları tüm ailenin birlikte olduğu zaman aralığı. Çoğu kişi maalesef beslenme düzenine bu süreçte dikkat edemiyor.

Pandemi bize sağlıklı yaşamın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Sağlıklı beslenme ile bağışıklık sistemini güçlendiren bireylerin hastalığı daha hafif geçirdiği çalışmalarla gösterildi.

Özellikle diyet yapıp, ideal kilosuna ulaşmaya çalışan veya kilosunu korumaya çalışan kişiler için karantina en çok zorlanan zamanlar. Kek, poğaça, tatlı gibi kalorisi yüksek besinlerin tüketildiği bu 2 günlük süreç maalesef kilo almaya sebep olan faktörlerden. Çünkü bu 2 günlük süreçte hareket günlük rutinin çok altında olduğu için alınan kalorilere dikkat etmek gerekiyor.

Peki bu süreçte beslenme düzenimiz nasıl olmalı?

  • Öncelikle karantina sürecinde 2 öğün yapın. Kahvaltınızı 11-12:00 saatleri arasında yapıp akşam yemeğinizi ise 18-19:00 saatleri arasında yapmaya çalışın. Böylece gün içinde aldığınız kaloriyi azaltmış olursunuz.
  • Gün içerisinde çay-kahve tüketerek sıvı alımınızı arttırın. Özellikle bitki çayları bu süreçte bağışıklık sisteminize de destek olacaktır.
  • Tatlı tüketimi toplum olarak en sevdiğimiz şey. Özellikle karantinada azalan hareket ile tatlılardan gelen kaloriye dikkat etmek gerekiyor. Tatlı tüketmek istiyorsanız mümkünse sütlü tatlıları tercih edin ve gün içinde tüketmeye özen gösterin.
  • Öğünleriniz protein ağırlıklı olsun. Proteinler sindirimi uzun süren besin grubu olduğu için tokluk sürenizi arttıracaktır.
  • Su tüketiminize dikkat edin. Su besinlerin sindirilmesine yardımcı olmasının yanında tokluk sağladığı için gün içinde kalori alımınızı azaltacaktır.
  • Meyve-sebze tüketimini en çok dikkat edilmesi gereken faktör. Özellikle sebzeler düşük kalorili posa kaynağımız olduğu için tokluk sağlaması açısından ve yeterli vitamin-mineral alımı açısından gün içinde en az 3 porsiyon olacak şekilde tüketmeye çalışın.
  • Gün içerisinde kuruyemiş tüketimine dikkat edin. Özellikle çekirdek tüketimi gizli kalori alım sebebi. Doygunluk vermemesi ve bağımlılık yapması açısından tüketileceği zaman porsiyon kontrolü şart.

Pandemi bir süre daha hayatımızın bir parçası olacak. Bu nedenle bu sürecin doğru yönetilmesi özellikle karantina zamanlarında yeterli ve dengeli beslenmek gelecekteki sağlığımız üzerinde önemli etkileri olacak bir süreç.

Herkese sağlıklı haftalar dilerim…