Vücudumuz gün içinde besleniyor, atık maddeler üretiyor ve boşaltım sistemi ile bunu vücudumuzdan uzaklaştırıyoruz. Dışkılama da tüm bu sürecin bir parçası. Gün içerisinde bir kez düzenli olarak lavaboya gitmek önemli. Fakat günümüzde çoğu kişi kabızlık sorunu yaşadığı için boşaltım işlemini sağlıklı olarak gerçekleştiremiyor bu da atık maddeler dışında vücudumuzda zararlı etkisi olan toksik maddelerin de atılmasına engel oluyor.

Günümüzde bağırsaklarımız 2. beyin olarak kabul ediliyor. Bağırsaklarımızın sadece besinlerim emilimini ve boşaltımını yapmanın dışında bağışıklık sistemini destekleyen hücrelere sahip olduğunu da biliyoruz. Bu nedenle bağırsak sağlığımız her zamankinden çok daha önemli.

Sağlıklı bağırsaklar ve kabızlık sorunu için yapılması gerekenler:

  • Öncelikle bu sorunun sebebini bulmak önemli. Bazı durumlarda kişinin temel problemi bağırsaklar yerine mide kaynaklı olabiliyor. Yetersiz asit salgısına veya enzime sahip mide besinleri sindiremiyor ve bu da bağırsaklarda tıkanıklığa sebep olabiliyor. Bu nedenle kabızlık sorunu yaşıyorsanız öncelikle bir doktora görünmeniz faydalı olacaktır.
  • Gün içerisinde yetersiz sıvı alımı kabızlık sorunun temel sebeplerinden. Özellikle su besinlerin sindirilmesini ve bağırsaklarda rahat bir şekilde ilerlemesini sağladığı için kabızlık sorunun çözümünde önemli. Gün içerisinde 2 litre su ve bunun yanında çay-kahve gibi sıvıların tüketimi bağırsak sisteminizi düzenleyecektir.
  • Meyve-sebze tüketimi gün içerisinde yeterli lif alımımızı destekleyen besin öğeleri. Günde 5 porsiyon meyve-sebze tüketimi hem lif alımını hem de bağırsaklarımızdaki yararlı bakterin besini olan prebiyotik bileşenlerin alımını destekleyecektir. Unutmayın bağırsaklarımızdaki yararlı bakteri yoğunluğu ne kadar çok olursa o kadar iyi bizim için.
  • Magnezyum yetersizliği de çoğu zaman kabızlığın sebebi olabiliyor. Muz, ıspanak, pazı, badem, kaju, avokado gibi magnezyum içeren besinlerin tüketilmesi veya takviye olarak alınması kabızlık sorununuza iyi gelecektir.
  • Fazla miktarda süt ürünleri tüketimi ve gluten alımı bağırsaklarda hasara sebep olabilir. Bu nedenle bir süre süt ürünleri ve gluten içeren besinlerin tüketimini azaltıp kendinizi gözlemlemeniz iyi olacaktır.
  • Pandemi ile birlikte artan uzun çalışma saatleri, hareketsizlik yine kabızlığın sebeplerinden birisi. Gün içerisinde kısa yürüyüşler yapmak, karın egzersizleri yapmak bağırsak sağlığınız için faydalı olacaktır.
  • Stres günümüzde çoğu hastalığın sebebi olduğu gibi kabızlığında sebeplerinden birisi. Sağlıklı bağırsaklar ve kabızlık için stres oranınızı azaltmanız önemli.

Herkese sağlıklı haftalar dilerim…