Önceki yazımda sivil toplum kuruluşlarının ülke ve insanlık sorunlarında inisiyatif almaları gerektiğine vurgu yapmıştım. MÜSİAD Sakarya teşkilatı Türkiye ve İslam ülkeleri için ekonomik, sosyal, kültürel vd. sahalarda gelişmek ve refahın artması bakımından çok önemli bir konuda inisiyatif alarak alkışlanması ve takdir edilmesi gereken bir zirveyi 22-23 Kasım 2019 tarihinde uluslararası diplomasi, zirvesi büyükelçiler buluşması, uluslararası öğrenci zirvesi ve D 8 zirvesi olarak organize etmiştir. Öyle ki, Müsiad genel merkezinin yapabileceği büyük bir zirveyi ilimizde gerçekleştirerek Sakarya’nın tanıtılmasına katkıda bulunmuş ve şehrimizin iş adamlarının D 8 ülkeleriyle ticaret yapmalarında avantajlı bir konumda olmasını sağlamıştır. Bunu başaran MÜSİAD Sakarya başkanı Yaşar Coşkun ve yönetim kuruluna, şube müdürü Emre Ozan ve tüm Müsiad üyelerini tebrik ederim. Zirve konusu D 8’i kısaca tanıyalım. 1997 yılında dönemin 54.Türkiye Cumhuriyeti hükümeti başbakanı Profesör Doktor Necmettin ERBAKAN’ın projesi olan bu uluslar arası kurum, 20.asrın 21.asra hediyesi olarak üye ülkelerin gelişmesi ve ileriki zamanlarda D 6 ve D 160 olmak üzere üyelerini artırıp; ADİL BİR DÜNYA idealiyle hedef gösterilen bir medeniyet projesidir. Kurucu ülkeler: Türkiye, İran, Pakistan, Mısır, Malezya, Endonezya, Bengladeş ve Nijerya’dır. Beş milyar kalkınmakta olan ülkeler insanlarının, 1,1 milyar D 8 ülkeleri insanlarına huzur, barış ve saadet getirecek YENİ BİR DÜNYA’nın kurulması içinüye ülkelerin özverili çalışmalarıyla kurulmuştur. Bütün bu ülkelerin halkları arasında dostluk ve kardeşlik vesilesi olarak da önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu atılımın geliştirilmesi, hedeflerine ulaştırılması bütün insanlık için büyük önem taşımaktadır. Zira İran’da kurulan D 8 Üniversitesi rektörünün zirve toplantısında söylediği gibi, dünyadaki şer odakları emperyalistler tarafından büyük baskılar uygulanmakta imiş. D 8’lerin bayrağında altı temel ilkeyi sembolize eden altı yıldızın anlamları şunlardır:

1-Savaş değil, barış

2-Çatışma değil, diyalog

3-Çifte standart değil, adalet

4-Üstünlük değil, eşitlik

5-Sömürü değil, işbirliği

6-Toplumların saadeti için baskı ve faşizm değil, insan hakları, özgürlük ve demokrasinin esas alınması gerekmektedir.

Sakarya medyasında bir haber dikkatimi çekti, üzüldüm. Böylesi önemli zirveyi Maraş dondurması ve kabak çorbası ile kabak tatlısına indirgeyerek değersizleştirilme gayretine girilmiştir adeta… Neymiş, misafirlere Sakarya’nın yerel yemekleri yedirileceğine niçin Maraş dondurması ikram edilmiş? Oysa ki; tuna Tan tesislerindeki ziyafette kabak çorbası da tatlısı da keşkek te ıslama köfte de ikram edildiğini öğrenebilirdi gazeteci arkadaşımız!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Sakarya valisi Ahmet Hamdi Nayır, Sakarya Büyük Şehir Belediye başkanı Ekrem Yüce ve Dış İşleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı ve Sakarya Üniversitesi Rektörü Fatih Savaş ve yurt dışından gelen ülke temsilcisi büyükelçiler ve diğer katılımcıların icra ettikleri bu zirveyi sulandırıp, kabak çorbasına feda etmeyelim.

Şair ne de güzel söylemiş

Yalan olmasın sözün, hikmet dolu söz söyle,

Tertemiz olsun özün, sözlerini süz söyle.

Diyeceğini pişir, imbikten geçir söyle,

Sözünü Haktan devşir, tatsız olmasın öyle.

Söyleyip pişman olma, söylemeden bir düşün

Hak de, batıla dalma, hakikat olsun işin.

Saygılarımla.