L.Erhart ,Almanyanın  2.Dünya savaşı sonrası (1945) ekonomi bakanıdır.Yerle bir edilmiş ülkesinin kalkınmada önderliğini yüklenmiş bir ekonomisttir.Tüm finans kaynaklarını , kalkınmaya aktarmış,ülkesini bir model haline getirerek ,1945-1965 yılları sonrasında ;teslim olmuş bir ülkeyi örnek ülke yapmıştır.

T.C. muhalefeti ,eleştirilerini yaparken alternatif ekonomik politikayı öneremiyor.Çok özet olarak hazırlayacağı plan ve programla ,halkımıza bir sunum yapabilirler.

Dünya tarihinde ,mucize olarak belirtilen Almanya örneği L.Erhart'ın eseridir.Ve örnek alınabilir.Savaş sonrası ,teslim oluşlarının ikinci günü ,hemen toplanan tüm Alman parlamenterler 20 yıllık 5 er yıl aşamalı planı benimsediler ,L. Erhart 'ın finans kaynaklarının başına gelmesiyle topyekün çalışmaya başladılar.

***

Öncelikle Kültür Bakanlığı ve departmanlarına ayrılan bütçeyi ele aldılar.Kiliseler ,okullar,meydanlar ve diğer kalabalık noktalarda amaçlarını anlatarak benimsettiler.

  • İş gücü analizini ,iş yüküne göre yaparak dış ülkelerden (Türkiye,İran,Irak....gibi) seçilen işçilei istihdam ettiler. Emek ithalatı ile ihraç güçlerini yükselttiler.
  • Almanlar,çalıştırdığı işçilerin ülkesini aynı zamanda pazar olarak kullandılar.Elektrik , Tekstil, İlaç,otomotiv ve tüm alanlarda ödediği ücretlerin bir kısmını geriye döndürdüler.
  • Grundig, Philips , Man ,Mercedes, Volkswagen,Bayer… gibi çok uluslu şirketleriyle dünya piyasasını ele geçirdiler.
  • 1960'lara gelindiğinde tüm dünyayı hayran bırakarak MUCİZE YARATTILAR.
  • Aslında mucize değil bir gerçeği yinelediler.Almanlar 1.Dünya savaşında da kaybetmiş bir ülke idi.Ancak ; Wilhelm ve Bismark dönemlerinde pekiştirdiği toplumsal genlerine yakışanı yapmışlardır. Temel eğitimlerde yurt sevgisi, tasarruf ve çalışmak  ögelerini benimseyen bir toplum her zaman ayağa kalkar.

***

  • Almanlar varlıktan yokluğa ,yokluktan varlığa yol almış bir ülkedir.Bugün dünyada ilk 5'e giren ekonomiye sahipler.Erhart modeli, olumsuz görünümün olumluluğa dönüştüğü modeldir.
  • Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak virüsten sonra savaştan yeni çıkmış bir ülke görünümünde olacağız.
  • Elimizdeki kıt kaynaklarla neler yaparız, tüm ekonomik ,sosyal ,eğitim ve politikalarda hedef noktalarını Türk halkına benimsetebilirsek(!) ,başarının temelini atmış oluruz.
  • Gerçekçi verilerle,bir gerçeğe gönül vermek bizi moralize eder.Eğer Türk insanı; hedeflere odaklanırsa ve inanırsa ,açlığa da yokluğa da dayanır,katlanır.
  • Türk insanı vefakardır.Cefa bize yakışmaz ,sefa hiç yakışmaz.
  • Unutmayalım ki ;bu millet KURTULUŞ SAVAŞI EFSANESİNİ yaratırken daha kötü durumda idi

SONUÇ;

Bir yurtsever olarak gelin canlar bir olalım, menzildeki yerlerimizi alalım diyorum.

Hep birlikte yola çıkalım.

Elbetteki koşan varır,düşen kalkar.

Alın terimiz damla damla akar.

Birikir bir gümüş göl olur.

Arayan doğruyu en sonunda mutlaka bulur.

DOÇ.DR.MUZAFFER TOSUN

0530 600 96 06