Sevgili okurlar,
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, ölüm yıldönümü olan 83. Yılında, yine bir 10 Kasım sabahı andık..
Duygularımız 83 Yıldır aynı!
Böyle büyük, böyle dahi, böyle zeki, böyle kahraman bir Türk evladını, 83 Yıldır anmak, elbette her millete nasip olacak bir durum değildir..
Esasen, dünyanın bütün ülkelerinde düzenlenen törenlerde “Atatürk” adı öne çıktı mı sular duruluyor!..
Biliyorlar ki, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu  Gazi Mustafa Kemal Atatürk, sadece “en büyük eserim dediği Cumhuriyet”  yanında, Türk Milleti’ne, özgür, bağımsız bir vatan bıraktı..
Çıkış noktası Vatan ve Cumhuriyet idi..
O nedenle, Osmanlı Paşası olarak cepheden, cepheye koştu..
O nedenle, kahramanlıklarına bir yenisini ekledi..
O nedenle, Samsun’a adım attı..
Milletinin azim ve kararını biliyordu..

MİLLETİNİN DESTEĞİNİ ALDI
Bir yerden başladı, Milleti arkasına aldı ve ülkeyi işgale gelenleri, tıpış, tıpış geldikleri yerlere gönderdi..
İş bununla da bitmiyordu?..
Yeni bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ayağa kaldırmak,yoksul halkı bilinçlendirmek, “Muasır medeniyetler seviyesi” için halkı örgütlemek, bir hedefe kilitlemek gerekiyordu..
İşte tüm bunların hepsini olmazsa bile, birçoğunu o kısacak ömründe gerçekleştirmeyi başardı.
Brüksel’deki anma töreninde Büyükelçi Dr. Hasan Ulusoy anlamlı bir konuşma yaptı.
Düşünebiliyor musunuz, o yıllar yurtdışındaki temsilciliklerimizde bir Türk diplomat bile yok..
İşte Atatürk ile Cumhuriyet ile yurtdışındaki misyon şefliklerimiz, büyükelçiliklerimiz, başkonsolosluklarımız tek, tek açılmaya başlandı ve oralarda Türk evlatları göreve getirildiler..
İşte onlardan biri Giresunlu Dr. Hasan Ulusoy..
Brüksel gibi önemli bir diplomatik kentte diğer misyon temsilcilerimiz ile birlikte, Türkiye’yi temsil ediyor.

DAİMA İLERİ!
Törende Dr. Hasan Ulusoy anlamlı bir konuşma yaptı..
“Atatürk’ü layıkıyla anlatabilmek, bizler için, vatanımız ve Cumhuriyetimiz için anlamını dile getirebilmek esasen herhangi bir konuşmaya sığabilecek bir iş değil. Hiçbir törenin süresi Kendisini anlatmaya esasen kafi gelmeyecektir. Bu nedenle, Atamızın, Vatanımız ve Cumhuriyetimiz için anlamı nedir sorusuna belki de tek kelime yeterli olabilir: her şey.
Atamızın yaptıkları, fikriyatı sadece bizlere yol göstermekle kalmayıp, kardeş ve dost devletlere ve halklara da her zaman ışık tutmuştur. Atamızın en büyük eserim dediği Türkiye Cumhuriyetini her daim ileri götürmek, hepimizin en temel görevi ve ülküsü.”
Görüşleri ile başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm kahraman şehitlerimize dua gönderdi..

ATATÜRK’İN İZİNDE!
Ardından bir genç diplomat Hilal Uzman, Atatürk’e ve Cumhuriyet’e atıfta bulunarak, bugün geldiğimiz yolu anlattı ve başarılı çalışmalara dikkat çekti.
Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Brüksel Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Albay Çağrı Sağıroğlu, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatından sonra dünya basınındaki yansımalara yer verdi ve Türk Milleti’nin ATA’sının kısa zamanda gerçekleştirdiklerinin tüm dünyadaki yankılarını paylaştı.
Tören Brüksel’de yaşayan Türk ailelerinin çocukları Nazlı Nil Gürbüz ve Kerem Kızıldağ’ın şiirleri ve takiben Atatürk ile ilgili bir video gösterimi ile sürdü.
Törenin son bölümünde ise Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk için bir taziye defteri açıldı ve bu deftere büyükelçilerimiz, diplomatlarımız  Atatürk ile ilgili duygu ve düşüncelerini aktardı..

36 YLDIR TAKİP!
1985 Yılından bu yana, Brüksel’de düzenlenen, her 10 Kasım, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı ve nihayet 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerini hiç kaçırmadan takip ettim..
Eee bizim de yaşımız kemale erdi..
Atatürk Türkiye’sinin ve Cumhuriyet’in evlatları olarak ülkemizi, milletimizi, bayrağımızı, insanımızın yurtdışında temsil ediyoruz..
İnanın ki, ülke içindeki kısır siyasi tartışmalar bizleri ziyadesiyle üzüyor..

NEYİ PAY EDEMİYORUZ?
Bir bakıyorsunuz, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde(TBMM) kadınlarla ilgili bir protesto var..Pankartlar açılıyor, iktidar partisine eleştiriler ve tahammülsüzlük..
Öte yanda muhalefet partileri, ülkedeki icraatlar hakkında görüş ve düşüncelerini paylaşıyor, iktidar partisinden küçümseme ,sataşma, aşağılama ve yıldırmalar!?..
Allah aşkına, neyi pay edemiyoruz?
Rahmetli Prof. Dr. Necmettin Erbakan’da sağ iken, “Atatürk yaşası bizim partiye üye olurdu” demedi mi?
Şimdi aynı tarz iktidarın tepesinden,” Atatürk yaşasaydı bunları sopa ile kovardı” açıklamaları?
Yakışıyor mu?
Bir başka yazar ise utanmadan, sıkılmadan ve neye dayanarak bunu yazıyor anlam veremedim?..
“Bir bakarsınız CHP kapatılır” sözleri?
Öte yanda, hakaretler, küfürler, sataşmalar, sen-ben kavgasının ötesinde, gücü elde tutma, güç gösterileri bitmek bilmiyor!..
Lütfen, herkes birbirine tahammül etmeli ve itidal göstermeli!..
Atatürk’te, Cumhuriyet’e birleştiğimizde, hiç sorun oldu mu?
Olmadı?
Şurada Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk dönemine bakarak, herkes yerli yerinde, milletin verdiği görev doğrultusunda, hizmetleri yapmaya özen göstermelidir..
Elbette yanlışlar eleştirilecek, öncelikler belirlenirken, muhalefetinde sözü olacak, elbette kadınlarımızın eşit yurttaşlık hakları savunulacak, elbette sorunların çözümü için kafa yorulacak, elbette ülkenin zenginlikleri eşit, adil dağıtılacak ve ülke yönetimine memur, görevli alımları liyakat usulüne göre yapılacaktır.

ÇIKIŞ YOLU ATATÜRK!
İşte önümüzde, geçmişimizde örnek bir insan var..
Zeki, çalışkan ve dürüst ve güvenli!
Dünya milletleri Atatürk’ü örnek alırken, ülkemizde Atatürk’ü dışlama, O’nun yolundan sapma, O’nun hedeflerinden ayrılma gibi bir lüksümüz yok!
İnanın çıkış yolu Atatürk!
Atatürk ve silah arkadaşlarına, şehitlerimize ne kadar minnet etsek, şükran duysak azdır!
Ruhları şad olsun!
Yusuf Cinal yazıyor/ 11 Kasım 2021 Brüksel, www.bizimsakarya.com.tr