Hoş biz görüyorduk ama bunu asıl AKP’lilerin ve AKP’ye gönül verenlerin görebilmesiydi.

Bu manada son yerel seçimler bir milat oldu ve gerek seçim öncesi gerekse seçim sonrası yapılanlar, bırakın sair vatandaşları AKP’lileri bile rahatsız etti.

İnanın ki Cumhurbaşkanı ekrana çıktığında bir süre izleyip, konuşma çağırından çıkınca kanal değiştiren AKP’lilerin sayısı gittikçe artıyor. Özellikle muhalefete yönelik söylemler artık parti tabanını bile rahatsız ediyor.

Amiyane tabiriyle, İstanbul Ankara başta olmak üzere büyükşehirlerin kaybedilmesi iktidarın şirazesini öyle bir kaydırdı ki, o günden bu yana bütün yapıp ettikleri ve söyledikleri sürekli aleyhlerine tezahür ediyor ve AKP öyle böyle değil, mum gibi eriyor aslında…

Artık, tanıdığım en üst seviyedeki AKP’liler bile rejim değişikliğinin yanlışlığını, yerel seçimlerle ilgili tavrın hatalı olduğunu ikrar ediyor ve son vuruşun da koronavirüs salgınındaki başarısızlıkla birlikte muhalif belediyelere yönelik hasmane tavırdan kaynaklandığını dillendiriyorlar.

Artık iktidar, eskisi kadar rahat değil yani…

Bunu Avrasya Araştırma’nın son anketi de ortaya koyuyor.

Ankete göre “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tekrar aday olsa oy verir misiniz” sorusuna yurttaşların yüzde 46,9’u “Hayır, oy vermem”, yüzde 39,2’si “Evet, oy veririm”, yüzde 14,9’u ise “Diğer adaylara bağlı” yanıtını vermiş.

Avrasya Araştırma’nın sahibi Kemal Özkiraz, bu şıkla ilgili yorumunda “Erdoğan’a oy vermeyeceklerini söyleyenlerin oranına bakınca, bir önceki seçimde olduğu gibi MHP’lilerin bir kısmının Erdoğan’a yine oy vermeyeceğini görebiliyoruz” diyor.

Ankete katılanlar arasında “Diğer adaylara bağlı” yanıtını verenlerin son cumhurbaşkanlığı seçimindeki tercihleri ise şöyleymiş;

Recep Tayyip Erdoğan: 43,2, Muharrem İnce 29,7, Selahattin Demirtaş: 6,5, Meral Akşener 6, Temel Karamollaoğlu 0,5…

Olası Cumhurbaşkanlığı seçiminde “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tekrar aday olsa oy verir misiniz?” sorusuna “Diğer adaylara bağlı” yanıtını verenler arasında geçtiğimiz seçimde oy kullanmamış olanların oranı ise 14,1 olarak açıklanıyor.

“Cumhurbaşkanlığı sisteminden memnun kaldınız mı” sorusuna ise vatandaşların yüzde 24,1’i “Evet çok memnunum” yanıtını verirken yüzde 66,7’si “Hayır, hiç memnun değilim” cevabını verdi. Bu soruya yanıt verenler arasında kararsızların oranı ise 9,2 olarak belirlendi.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile ilgili “Yeniden referandum yapılsaydı Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi- partili başkanlık sistemine ne yönde oy kullanırdınız” sorusu da sorulmuş.

Şimdi buraya dikkat! Ankete katılanların yüzde 63,1’i “Hayır oyu verirdim” yüzde 27,6’sı “Evet oyu verirdim” yanıtını vermiş. Kararsızların oranı ise 9,3…

Vatandaşlara “Başkanlık referandumundan bu yana Türkiye ne yönde değişti” sorusu da sorulmuş.

Soruya “Olumlu yönde değişti” cevabını verenlerin oranı 23,5’te kalırken ankete katılan yurttaşların 60,1’i “Olumsuz yönde değişti” cevabını vermiş.

“Değişmedi” diyenlerin oranı 16,4…

Erdoğan’a oy vermeyeceğini belirtenlere sorulmuş; Olası bir cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefet tek adayla mı gitmeli yoksa her parti kendi adayıyla mı gitmeli?

Yüzde 52,7 tek aday ile, yüzde 32,1 her parti kendi adayı ile gidilsin demiş, fikri olmayanların oranı da yüzde 15,2…

Bu soru Cumhur İttifakı’na oy veren seçmenlere sorulmamış; Partiniz aday çıkarmaz ve CHP adayını desteklerse sizin tutumunuz ne yönde olur?

İYİ Parti seçmenleri yüzde 69,7 partimin kararına uyarım, yüzde 28 CHP’nin adayına bağlı, yüzde 2,3 Hayır CHP adayına oy vermem demiş.

Aynı soruya HDP seçmenleri yüzde 85,2 Partimin kararına uyarım, yüzde 10,3: CHP’nin adayına bağlı, yüzde 4,5 Hayır, CHP adayına oy vermem cevabını vermiş.

Vatandaşa, muhalefet çatı aday ile seçime katılırsa muhalefetin adayı kim olmalıdır diye sorulmuş.

Yüzde 22,1 kim olursa olsun oy vermem, yüzde 25,5 kim olursa olsun oy veririm, yüzde 18,4 Ekrem İmamoğlu, yüzde 12,7 Mansur Yavaş, yüzde 11 bilmiyorum, yüzde 10,3 diğer bir aday şeklinde cevaplamış.

İlk turda sadece Recep Tayyip Erdoğan ile muhalefetin ortak adayı olan birisi yarışıyor olsa hangisine oy verirsiniz sorusuna verilen cevaplar; Yüzde 42,3 muhalefetin ortak adayı, yüzde 39,8 Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 17,9 muhalefetin adayına bağlı demiş.

Burası çarpıcı, ilk turda sadece Recep Tayyip Erdoğan ile Mansur Yavaş yarışıyor olsa hangisine oy verirsiniz sorusuna verilen cevaplar da şöyle;

Yüzde 39,7 Mansur Yavaş, yüzde 39,9 Recep Tayyip Erdoğan, kararsızların oranı ise yüzde 20,4…

İlk turda sadece Recep Tayyip Erdoğan ile Ekrem İmamoğlu yarışıyor olsa hangisine oy verirsiniz sorusuna verilen cevaplar da önemli ve şöyle;

Yüzde 45,5 Ekrem İmamoğlu, yüzde 40,4 Recep Tayyip Erdoğan…

İkisi arasında tercihte zorlananların oranı da 14,1…

Anket bu…

Hadi canım diyenler mutlaka çıkacaktır.

Onlara tavsiyem biraz ortam değiştirsinler, halkın arasına karışsınlar ve sadece dinlesinler.

Anketin yorumlarını bilahare yaparız…